Dosarul Loteria II. George Copos, Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş au fost achitaţi de Tribunalul Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, joi, achitarea lui George Copos, Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu şi alte 11 persoane în dosarul „Loteria 2”. Dosarul a fost trimis în judecată în urmă cu şapte ani, iar la începutul acestui an noul judecător care a preluat cazul a decis ca toate actele efectuate până atunci să fie anulate. Decizia nu este defintivă

UPDATE Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, joi, achitarea tuturor inculpaţilor din dosarul „Loteria 2”. 

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

În decembrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a decis trimiterea în judecată a lui Gheorghe Copos, a fostului ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş şi a Cameliei Voiculescu pentru manipularea pieţei de capital. 

Potrivit rechizitoriului, prin „operaţiuni de stratificare", persoanele cercetate în dosarul Loteria II ar fi vândut şi revândut 40 de spaţii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbţie cu Fast Service Electronica, obţinând venituri de peste 23.800.000 de lei, banii intrând apoi în "circuitul spălării", prin mai multe firme.

Mai exact, George Copos, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Ana Electronic SA Bucureşti, acţionar majoritar al SC Ana Grup SA Bucureşti, este acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnatură privată, instigare la infracţiunea de participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, folosirea de informaţii privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se refera; dezvăluirea de informaţii privilegiate şi recomandarea făcută altor persoane de a dobândi sau înstrăina instrumentele financiare la care se refereau acele informaţii şi, respectiv, efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operaţiuni de manipulare a pieţei.

Fostul ministru al comunicaţiilor Sorin Pantiş, reprezentant al SC Grivco SA Bucuresti, este acuzat, potrivit procurorilor, de folosirea de informaţii privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informaţii se refera, dezvaluirea de informatii privilegiate si recomandarea făcută altor persoane de a dobândi sau instrăina instrumentele financiare la care se refera acele informatii si efectuarea, împreună cu alte persoane, in mod concertat, de operatiuni de manipulare a pietei.

In acelasi dosar, Camelia Voiculescu, actionând in calitate de persoana fizică, a fost trimisă în judecată pentru folosirea unor informatii privilegiate pentru dobândirea pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera si efectuarea, împreună cu alte persoane, în mod concertat, de operatiuni de manipulare a pietei.

Pentru a asigura recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri ale inculpatilor, a precizat DNA.

Între timp George Copos a fost condamnat la trei ani şi opt luni în dosarul „Transferurilor” şi şi-a ispăşit pedeapsa la Penitenciarul Rahova.

Copos, eliberat după ce a executat o treime din pedeapsă

El a fost eliberat condiţionat pe 7 aprilie, după ce a executat o treime din pedeapsa de 4 ani de închisoare, decizia, luată de Tribunalul Bucureşti, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărţi.

La ieşirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea că în închisoare a citit cât n-a citit în toată viaţa sa şi că lucrările pe care le-a scris tratează teme care nu au fost abordate de specialişti în domeniu.

Omul de afaceri avea de executat 4 ani de închisoare, după ce Tribunalul Bucureşti a decis să nu fie aplicat un spor de pedeapsă, în urma contopirii condamnărilor primite în dosarul Loteria I şi dosarul Transferurilor.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Instanţă: George Copos, eliberat pentru că a fost disciplinat şi stăruitor în muncă

Gheorghe Copos a fost eliberat condiţionat din penitenciar pentru că a executat fracţia de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, a fost disciplinat, stăruitor în muncă şi a dat „dovezi temeinice de îndreptare”. Asta potrivit motivării Tribunalului Bucureşti la decizia prin care afaceristul a fost eliberat.

Liga lui Mititica. Opt grei din fotbal, aruncaţi după gratii pentru corupţie

Cei mai puternici şi influenţi oameni din fotbalul românesc au ajuns după gratii. Judecătorii Curţii de Apel au fost necruţători chiar şi cu Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu, pentru care procurorii anticorupţie ceruseră la ultimul termen al procesului închisoare cu suspendare.

S-au văzut stăpânii României, dar acum trăiesc un calvar: Gigi Becali doarme pe o uşă de placaj, iar Copos plânge întruna

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite