Instanţă: George Copos, eliberat pentru că a fost disciplinat şi stăruitor în muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Copos a fost eliberat condiţionat din penitenciar pentru că a executat fracţia de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, a fost disciplinat, stăruitor în muncă şi a dat „dovezi temeinice de îndreptare”. Asta potrivit motivării Tribunalului Bucureşti la decizia prin care afaceristul a fost eliberat.

„Fracţia de pedeapsă executată trebuie să fie de 1/3, în cazul condamnaţilor trecuţi de vârsta de 60 de ani, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii preăzute la art. 59 alin. 1 C.p. (1968). Raportând aceste criterii legale la situaţia contestatorului condamnat (Gheorghe Copos - n.red.) şi analizând actele aflate la dosarul cauzei, instanţa apreciază că prin executarea fracţiei obligatorii de pedeapsă, având un total de 602 zile câştigate şi executate (la data pronunţării prezentei hotărâri), contestatorul condamnat a dobândit vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate”, motivează judecătorii sentinţa de liberare condiţionată a lui Copos, arată Mediafax.

De asemenea, magistraţii au invocat perioada în care s-a desfăşurat activitatea infracţională, respectiv 1998-2005, şi consecinţele grave asupra bugetului statului. Totuşi, arată Tribunalul Bucureşti, aceste criterii au fost avute în vedere la individualizarea pedepsei din dosarul Loteria I şi dosarul Transferurilor, iar acestea nu pot fi motive de respingere a cererii de liberare condiţionată.

„Într-adevăr în ceea ce priveşte zilele câştigate ca urmare a muncii prestate, respectiv 52 de zile ca urmare a muncii prestate şi 150 zile ca urmare a lucrărilor ştiinţifice realizate: 1. Tăşnadul Medieval (11 august 2014), 2. Alianţe Matrimoniale în politica Principilor Români (06 octombrie 2014), 3. Franciza vs. Managment în Industria Hoteliera (17 noiembrie 2014), 4. Turismul ca vector de Interculturalitate (02 decembrie 2014), 5. Turismul European Valabil şi Provocările lui (12 ianuarie 2015) instanţa de control judiciar constată faptul că prima instanţă, deşi a exprimat reţineri cu privire la efortul intelectual real depus şi la impulsul ce a guvernat intimatul condamnat în realizarea lucrărilor anterior menţionate, le-a avut în vedere în stabilirea numărului de zile executate, reţinând că intimatul condamnat a executat la data pronunţării soluţiei 561 de zile. În aceste condiţii, acestea reprezintă, în acest moment procesual, un drept câştigat al contestatorului intimat", explică judecătorii Tribunalului Bucureşti.

Copos, eliberat după ce a executat o treime din pedeapsă

George Copos a fost eliberat condiţionat pe 7 aprilie, după ce a executat o treime din pedeapsa de 4 ani de închisoare, decizia, luată de Tribunalul Bucureşti, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărţi.

La ieşirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea că în închisoare a citit cât n-a citit în toată viaţa sa şi că lucrările pe care le-a scris tratează teme care nu au fost abordate de specialişti în domeniu.

Omul de afaceri avea de executat 4 ani de închisoare, după ce Tribunalul Bucureşti a decis să nu fie aplicat un spor de pedeapsă, în urma contopirii condamnărilor primite în dosarul Loteria I şi dosarul Transferurilor.

Pe 25 august 2014, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe George Copos la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I. În momentul în care a primit această pedeapsă, omul de afaceri era deja încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani şi opt luni de închisoare primită în dosarul Transferurilor.

În dosarul Loteria I, Copos era acuzat că a făcut afaceri „profitabile” cu Loteria Română, în urma cărora a adus un prejudiciu statului de peste un milion de euro. Mai exact, omul de afaceri nu şi-a plătit obligaţiile fiscale, el ascunzând faptul că deţine 38 de spaţii comerciale, prin aşa-zisa vânzare a acestora către Compania Naţională Loteria Română.

În dosarul Transferurilor, Copos a fost condamnat la închisoare cu executare, pe 4 martie 2014, după ce a fost găsit vinovat de implicarea în efectuarea de tranzacţii ilegale în cazul transferurilor unor fotbalişti către cluburi din străinătate. Alături de ceilalţi oameni de fotbal implicaţi în acest caz - Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea -, Copos ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Copos a mai fost trimis în judecată şi în dosarul Loteria II, în care este judecat pentru manipularea pieţei de capital, spălare de bani, fals în înscrisuri şi folosirea de informaţii privilegiate pentru dobândirea, pe cont propriu sau pe contul unei terţe persoane, de instrumente financiare la care aceste informaţii se referă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite