Dosarul „ICA“, tărăgănat încă o lună, pentru ca judecătorii să se gândească dacă acceptă cererea de anulare a privatizării ICA
0Dan Voiculescu, dar şi ceilalţi inculpaţi în dosarul ICA mai sunt aşteptaţi pe 10 iunie la Curtea de Apel Bucureşti. Asta după ce magistraţii au amânat luarea în discuţie a cererii prin care se solicită anularea privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), privatizare pentru care Voiculescu a primit deja cinci ani de închisoare. Completul de judecată s-a schimbat după ce magistratul Stan Mustaţă a fost arestat.
UPDATE Magistraţii care fac parte din noul complet de judecată au acordat un nou termen în acest dosar, respectiv 10 iunie, când se vor relua dezbaterile pe cele două cereri depuse în acest caz în urmă cu o lună.
Pentru data de 10 iunie au fost citaţi toţi cei implicaţi în acest dosar.
Concret, judecătorii urmează să se pronunţe cu privire la două cereri depuse la dosar, respectiv cea de anulare a privărizării ICA şi cea prin care apărătorii au cerut ca decizia luată de prima instanţă, respectiv Tribunalul Bucureşti, prin care s-a respins restituirea dosarului la procurori, pentru refacerea urmăririi penale, să fie reanalizată de un judecător, în Camera Preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti.
Tot astăzi, Dan Voiculescu l-a cunoscut pe magistratul care l-a înlocuit pe Stan Mustaţă, unul dintre magistraţii care făcea parte din completul care judecă acest recurs, şi care a fost arestat sub acuzaţia că cerea bani pentru a da sentinţe favorabile. Acestuia i-a fost luat locul de magistratul Luminiţa Ninu Cristiu, fost preşedinte al Tribunalului Teleorman.
La un termen anterior, unul dintre avocaţii din dosar a cerut ca Hotărârea de Guvern prin care ICA a fost trecut din proprietatea statului în proprietate privată să fie anulată. Mai exact, acesta a cerut ca privatizarea să fie declarată nelegală.
Mai mult, acesta a cerut să se revină la starea iniţială, ceea ce ar însemna ca terenul şi clădirile să se întoarcă în proprietatea statului, iar lui Dan Voiculescu să i se restituie investiţia făcută în cei 12 ani de când a preluat „fraudulos“, aşa cum spun anchetatorii, institutul.
„Anularea hotărârii nu ar influenţa procesul“
În replică, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei să respingă solicitarea, susţinând că cererea este inutilă, iar „anularea hotărârii de guvern nu ar influenţa în nicun fel desfăşurarea procesului“.
Tot la acel termen, apărătorii au cerut ca decizia luată de prima instanţă, respectiv Tribunalul Bucureşti, prin care s-a respins restituirea dosarului la procurori, pentru refacerea urmăririi penale, să fie reanalizată de un judecător, în Camera Preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti.
În urma acestor cereri, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen de judecată, respectiv 29 aprilie. Acest termen nu a mai avut loc însă pentru că procurorii anticorupţie au cerut arestarea unui dintre judecătorii din completul care instrumentează dosarul.
Magistratul Stan Mustaţă se află şi acum după gratii după ce anchetatorii au arătat că acesta se face vinovat de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şase infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de trafic de influenţă.
Concret, Mustaţă ar fi pretins bani pentru a da sentinţe favorabile în dosarele pe care le judeca.
Anchetatorii au explicat că au preferat să-l aducă la audieri cu mandat de aducere şi nu cu citaţie în baza articolului de lege potrivit căruia „suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei”.
La rândul lui, magistratul a declarat că procurorii susţin că un apropiat de-al său s-ar fi întâlnit cu un prieten de-al lui Dan Voiculescu şi ar fi discutat despre dosarul în care acesta din urmă este judecat.
La scurt timp după ce judecătorul Curţii de Apel a fost ridicat pentru a fi audiat, s-a decis amânarea judecării termenului din dosarul ICA pentru 13 mai. În aceeaşi zi, Dan Voiculescu a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat că a depus o plângere împotriva DNA pentru presiuni asupra magistratului Mustaţă. Asta chiar dacă oficial procurorii nu anunţaseră că judecătorul ar fi primit bani pentru a-l favoriza pe fondatorul Partidului Conservator în dosarul ICA.
Dan Voiculescu, 5 ani de închisoare cu executare
În dosarul „ICA“ pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani.
Alături de omul de afaceri au mai fost condamnate alte 11 persoane printre care şi celebrul medic nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi care a primit şase ani de închisoare.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Judecătorul Stan Mustaţă, care face parte din completul care îl judecă pe Dan Voiculescu în dosarul „ICA”, şi grefiera Mariana Curea au fost arestaţi preventiv, pentru 30 de zile, de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.
Dan Voiculescu a depus o sesizare la Parchetul General prin care a cerut să se facă o anchetă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). El a precizat că acţiunea de marţi a procurorilor este o presiune asupra judecătorului Stan Mustaţă care urma să dea o sentinţă în dosarul ICA. Magistratul Mustaţă a fost ridicat în această dimineaţă de la Curtea de Apel Bucureşti şi dus la audieri. Ulterior, acesta a fost pus sub urmărire penală.
Dan Voiculescu a declarat ieri că doreşte ca Hotărârea de Guvern prin care Institutul de Cercetări Alimentare a fost trecut din proprietatea statului în proprietate privată să fie anulată şi el să-şi recupereze toţi banii investiţi. Însă pentru privatizarea frauduloasă a ICA, omul de afaceri a fost condamnat la 5 ani de închisoare.
De ce s-a recuzat magistratul Curţii de Apel care refuză să-l judece pe Dan Voiculescu
Unul dintre cei doi magistraţi care judecă dosarul privind privatizarea ICA, în care este judecat omul de afaceri Dan Voiculescu (foto) pentru corupţie a formulat ieri o cerere de abţinere. Motivul: în presă au apărut materiale „neadevărate“ despre presupuse interese ale acestuia.
Procesul în care Dan Voiculescu este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de cercetări Alimentare (ICA) urmează să fie reluat pe 27 iunie când urmează să fie audiat un alt inculpat în dosar, Vlad Nicolae Săvulescu, dar şi trei martori. La termenul de astăzi a fost audiat şi omul de afaceri Dan Voiculescu. Frauda estimată în acest caz a fost evaluată de procurori la 60 de milioane de euro.
Tribunalul Bucureşti a respins astăzi cererea fostului senator, Dan Voiculescu, de a-l audia în dosarul său de corupţie, în calitate de martor, pe preşedintele Traian Băsescu. În schimb, instanţa a acceptat reaudierea lui în dosar. Magistraţii au judecat marţi un nou termen în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu este acuzat de corupţie.
Tribunalul Bucureşti a respins cererea lui Dan Voiculescu de a retrimite dosarul "ICA" la Parchet
Tribunalul Bucuresti a respins astăzi cererea lui Dan Voiculescu de a returna dosarul de corupţie al privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA) la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Judecarea cauzei va continua cu termen pe 30 aprilie. La termenul din 9 aprilie, fostul senator a cerut încetarea procesului şi returnarea dosarului său la DNA.
Imunitate antiprezidenţială. Când libertatea de şantajare dăunează grav libertăţii de exprimare
Mugur Ciuvică tremură din toate încheieturile, vocea îi tremură şi ea, iar gazetarii adunaţi ciorchine în jurul său, la ieşirea de la DNA, observă asta. „Tremur pentru că pe mine tot timpul mă emoţionează băsiştii”, bravează Ciuvică, deşi e mai rezonabil să credem că emoţia i se datora celor petrecute înăuntru.