Dosarul „ICA”. Dan Voiculescu în instanţă: „Sunt nevinovat. Nu am fost implicat în procesul de privatizare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Bucureşti a judecat marţi un alt termen în dosarul de corupţie în care este acuzat Dan Voiculescu  FOTO Adevărul
Tribunalul Bucureşti a judecat marţi un alt termen în dosarul de corupţie în care este acuzat Dan Voiculescu  FOTO Adevărul

Procesul în care Dan Voiculescu este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de cercetări Alimentare (ICA) urmează să fie reluat pe 27 iunie când urmează să fie audiat un alt inculpat în dosar, Vlad Nicolae Săvulescu, dar şi trei martori. La termenul de astăzi a fost audiat şi omul de afaceri Dan Voiculescu. Frauda estimată în acest caz a fost evaluată de procurori la 60 de milioane de euro.

UPDATE  Procesul lui Dan Voiculescu va fi reluat pe 27 iunie când urmează să fie audiaţi un alt inculpat din dosar, Vlad Nicolae Săvulescu, şi trei martori.

Dan Voiculescu a declarat luni, la Tribunalul Bucureşti, că procurorii susţin faptul că el ar fi influenţat telepatic conducerea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) să facă ilegalităţi, omul de afaceri subliniind, în acelaşi context, că în rechizitoriu apar „poveşti” fără legătură cu el.

În dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), Voiculescu a dat declaraţii în faţa instanţei timp de aproximativ 40 de minute, arătând că este „absolut nevinovat” în raport cu acuzaţiile pe care i le aduc procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

„Infracţiunea de spălare de bani este un nonsens, pentru că eu nu pot să îmi spăl propriii mei bani. Toate veniturile mele legale erau în bănci. Nu am avut niciun amestec în procesul de privatizare. Tratativele, negocierile, licitaţia, nu am avut cunostinţă de ele. Sunt nevinovat. Nu am fost implicat în procesul de privatizare”, a spus Voiculescu.

Fondatorul Partidului Conservator a mai spus că „un lucru” din rechizitoriu reprezintă, pentru el, „un semn de întrebare”, şi anume acela că „singura cale” prin care el ar fi putut „influenţa membri de partid, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi pe cei din ICA era prin telepatie”.

„Consider ca privatizarea a fost făcută conform legii, la data respectivă. După ce am lecturat de mai multe ori rechizitoriul, consider că ceea ce se scrie e o poveste. (...) Acolo sunt supoziţii, poveşti care nu au nicio legatură cu persoana mea şi operaţiunile care apar în rechizitoriu”, a mai spus el.

Cu acelaşi prilej, Voiculescu a explicat că societatea Grivco ar fi plătit o datorie a ICA cu bani împrumutaţi de la el. 

„Exista un pachet de acţiuni pe care ICA le-a scos la vânzare, prin ADS, şi Grivco le-a cumpărat. Nu au existat terenuri sau clădiri (...) Eu nu am reprezentat niciodată societatea Grivco”, a explicat acesta.

Dan Voiculescu a mai arătat că Grivco a desemnat un reprezentant, respectiv pe Sorin Pantiş, pentru a participa la procesul de privatizare a ICA. 

„La acel moment, Pantiş era director al Grivco. Din câte cunosc, el nu a fost membru de partid al Partidului Umanist (actualul PC - n.r.)”, a mai eplicat el.

Voiculescu a ţinut să sublinieze şi că nu a avut „relaţii speciale” cu Gheroghe Mencinicopschi şi Sorin Pantiş, că o ştie pe Vica Ene "de prin '92" şi că nu îi cunoaşte pe ceilalţi inculpaţi din dosar.


Instanţa urmează să-l audieze pe Dan Voiculescu, dar şi pe ceilalţi martori propuşi de avocaţii apărării. 

La ultimul termen din dosar, Tribunalul Bucuresti a respins  cererea lui Dan Voiculescu de a-l audia în dosarul său de corupţie pe preşedintele Traian Băsescu, împreună cu fostul ministru al Agriculturii Ilie Sârbu şi comisarul european Dacian Cioloş. Instanţa a respins cererea acestuia.

În schimb, instanţa a acceptat reaudierea lui Dan Voiculescu în dosar.

Ce conţine dosarul de corupţie

Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată pe 4 decembrie 2008, la Tribunalul Bucureşti, deoarece, la acea dată Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008.

Procurorii susţin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii in Băneasa, la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real.

Omul de afaceri a fost acuzat de infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate, în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani.

Dan Voiculescu si-a dat demisia de două ori din Senat în ultimele 12 luni sub diferite pretexte, reuşind astfel să amâne judecarea dosarului trimis succesiv de la Înalta Curte la Tribunalul Bucureşti

Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiş, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnişoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian. Respingeri în linie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite