Dosarul „Black Cube”: Tribunalul Bucureşti a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de israelianul Ron Weiner cu DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Weiner Ron si Geclowicz David
Weiner Ron si Geclowicz David

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a respins, marţi, acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de israelianul Ron Weiner cu procurorii DIICOT în dosarul "Black Cube" privind hărţuirea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 Magistratul a dispus trimiterea dosarului la DIICOT în vederea continuării urmăririi penale, însă decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în 10 zile de la comunicarea hotărârii, potrivit Agerpres.

Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au acceptat, pe 16 noimebrie propunerea procurorilor DIICOT care au cerut o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru David Geclowicz, angajat al firmei israeliene Black Cube, pentru că ar fi accesat ilegal adresele de e-mail ale unor apropiaţi ai procurorului şef DNA Laura Codruţa Kovesi, decizia nefiind definitivă.

David Geclowicz a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, după ce şi-a recunoscut vina în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA.

Weiner: "Îmi pare rău pentru acţiunile mele”

Dezbaterile în acest dosar au avut loc luni, însă judecătorul a amânat cu o zi pronunţarea unei decizii în legătură cu acordul încheiat de Ron Weiner cu DIICOT.  Israelianul şi-a cerut scuze în sala de judecată faţă de persoanele care au avut de suferit în urma acţiunilor sale, susţinând că este conştient de gravitatea faptelor de care este acuzat.

"Îmi pare rău pentru acţiunile mele, în faţa victimelor şi a părţilor vătămate. Am venit în România fără intenţia de a încălca legea. Am venit ca un angajat al unei firmei crezând că fac un serviciu legal. În momentul în care am întâlnit Poliţia, am înţeles caracterul ilegal al acţiunilor mele şi am înţeles să cooperez cu autorităţile. Doresc să continui să colaborez, pentru a se afla adevărul şi pentru mine şi pentru societatea românească în general. Această perioadă de 4 luni a fost foarte grea pentru mine şi familia mea. Am fost în arest preventiv şi arest la domiciliu, într-o ţară străină în care nu am mai fost şi nu înţeleg limba. Am greşit şi înţeleg severitatea acţiunilor mele. Nu am nicio intenţie de a încălca legea în viitor", a spus Ron Weiner, cotat de Agerpres.

Acuzaţiile procurorilor DIICOT

David Geclowicz şi Ron Weiner, puşi sub acuzare în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, le-au spus procurorilor DIICOT că recunosc toate faptele de care au fost acuzaţi în dosarul “Black Cube” şi au semnat un acord pentru a fi judecaţi în procedură rapidă şi a beneficia de pedepse mai uşoare, cu suspendare.

Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz de complicitate la aceste infracţiuni.

În dosarul “Black Cube” sunt cercetaţi în continuare de procurorii DIICOT fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir şi Yossi Barkshtein, ultimul fiind angajat al firmei israeliene de investigaţii. Dragomir este în arest preventiv din 14 septembrie, iar pe numele lui Barkshtein a fost emis din 8 august un mandat de arestare preventivă în lipsă.

Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii "Tornado”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite