Dosarul „Alegerilor din 2009”. Surse: Procurorii au cerut acte de la AEP, Curtea Constituţională, STS şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu  a obţinut un nou mandat după o  campanie ce a marcat tot anul 2009
Traian Băsescu a obţinut un nou mandat după o campanie ce a marcat tot anul 2009

Procurorii de la Parchetul General au solicitat documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, Curtea Constituţională a României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti în dosarul privind alegerile din 2009.

De la fiecare instituţie au fost cerute date specifice, au precizat sursele citate de Mediafax. De la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti datele solicitate au legătură cu existenţa plângerilor privind fraude electorale. În această cauză a fost audiat, ca martor, fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Parchetul instanţei supreme a deschis pe 24 aprilie dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi face cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, ancheta fiind începută după informaţiile făcute publice de Dan Andronic.

"În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic şi conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, a anunţat Ministerul Public. Procurorii fac cercetări in rem pentru săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale.

Anunţul vine după ce procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, referitor la afirmaţiile lui Dan Andronic privind alegerile din 2009, că Ministerul Public a analizat cu atenţie discuţiile din spaţiul public şi va da un punct de vedere în cazul acestora.

Întrebat cum ar vedea prezenţa procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, la audieri în comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Augustin Lazăr a spus că el a dat deja o declaraţie şi că nu mai are ce comenta pe marginea acestui subiect.

Ce a scris Dan Andronic

Dan Andronic a scris recent că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

“Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Preşedinte”. După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite