Doi tineri prinşi în Carei când încercau să vândă obiecte de patrimoniu furate de la un colecţionar din Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii i-au prins pe suspecţi chiar când încercau să vând obiecte care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional al Ungariei FOTO Arhivă Adevărul
Poliţiştii i-au prins pe suspecţi chiar când încercau să vând obiecte care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional al Ungariei FOTO Arhivă Adevărul

Doi tineri din Carei au fost prinşi în flagrant când încercau să vândă două obiecte de cult din Patrimoniul Cultural Naţional al Ungariei. Obiectele, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, au fost furate la sfârşitul lunii februarie, din locuinţa unui colecţionar din Budapesta.

Verificările au început în luna martie, când poliţiştii de frontieră de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Carei au fost informaţi că mai multe persoane din municipiul Carei, judeţul Satu Mare, deţin şi intenţionează să vândă mai multe bunuri de cult şi antichităţi care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional al Ungariei, potrivit Mediafax.

Suspecţii au fost monitorizaţi de la începutul lunii aprilie de către poliţiştii de frontieră, iar vineri, în jurul orei 12:00, doi dintre ei, Cristian A. (32 de ani) şi Norbert V. (34 de ani), au fost prinşi când intenţionau să vândă cele două obiecte de cult, pentru suma de 17.500 de euro.

Asupra lor au fost găsite o cupă din argint care simbolizează cele şapte zile ale săptămânii zeilor romani, de Jorg Kottimeir, evaluată la opt milioane de forinţi şi o cupă din cocos placată cu argint care prezintă urme de suflare cu aur şi are semne minore de uzură, din secolul XVII-lea, în valoare de 600.000 de forinţi, a precizat sursa citată.

Cupele, împreună cu alte 39 de obiecte asemănătoare au fost furate în 28 februarie, din cadrul unei colecţii private ce aparţinea unui cetăţean maghiar.

Tinerii au fost reţinuţi, iar obiectele de cult, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, au fost confiscate.

Politiştii de frontieră continuă verificările pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în acest caz.

Anchetatorii români au lucrat în colaborare poliţia maghiară, care în prezent desfăşoară mai multe percheziţii domiciliare, pentru depistarea celorlalte obiecte de cult furate.

Dosarul tablourilor din Olanda, furate de români 

Acesta nu este prima oară cînd românii sunt acuzati de furt de obiecte de artă, poliţia având de-a face cu un caz asemănător la sfârşitul anului trecut, când şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Trei dintre suspecţi - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite