Procurorii cer arestarea unei a patra persoane suspectate în cazul tablourilor furate din Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şapte tablouri au fost furate dintr-un muzeu din Olanda
Şapte tablouri au fost furate dintr-un muzeu din Olanda

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au cerut Judecătoriei Sectorului 5 emiterea unui mandat de arestare în lipsă, pentru 30 de zile, pe numele unei a patra persoane suspectate în cazul furtului de tablouri din Rotterdam.

Anchetatorii cer anchetarea în lipsă a acestei persoane pentru că aceasta nu a putut fi găsită până în prezent, au precizat surse judiciare. În dosarul furturilor de tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost arestaţi Mihai Alexandru Bitu, Eugen Bitu şi Radu Dogaru. 

Judecătoria Sectorului 5 va lua vineri în discuţie propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT.

Anchetatorii au stabilit că tablourile furate de la muzeul Kunsthal ar fi fost duse după furt în locuinţa din Rotterdam a Nataşei Timofei, în vârstă de 19 ani, originară din Măcin. Tot acolo ar fi fost decupate şi scoase din rame pânzele furate, au declarat pentru Mediafax surse apropiate anchetei.

Nataşa Timofei ar fi fost iubita lui Radu Dogaru în perioada plănuirii şi comiterii infracţiunii. Pentru a face legătura între româncă şi furtul tablourilor, anchetatorii olandezi au vizionat zeci de ore de înregistrări ale camerelor de supraveghere, au precizat surse apropiate anchetei.

Timofei a fost arestată recent în Olanda, fiind audiată în legătură cu furtul tablourilor de către doi ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi de un procuror de la DIICOT.

Olandezii au anunţat că nu vor încerca să obţină extrădarea în Olanda a celor trei români arestaţi în acest caz, însă Nataşa Timofei va fi judecată acolo. Poliţiştii olandezi i-au interogat în România pe cei trei bărbaţi auzaţi.

În acelaşi dosar a fost arestată şi mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce anchetatorii au găsit, în urma unor percheziţii în localitatea tulceană Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspecţilor în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, patru arme de vânătoare.

Pe 5 martie, procurorii DIICOT şi poliţiştii au făcut percheziţii în localitatea Măcin din judeţul Tulcea, la casa Nataşei dar şi la alte locuinţe unde au fost căutate probe pentru găsirea tablourilor furate. 

În Măcin au domiciliile Alexandru Bitu şi Eugen Darie, în timp ce al treilea suspect din dosarul furtului de tablouri, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de lângă Măcin.

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Trei dintre suspecţi - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite