UPDATE Dosarul transferurilor. Inculpaţii vor afla pe 19 februarie dacă mai pot părăsi ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George şi Giovani Becali, doi dintre inculpaţii din dosarul transferurilor din fotbal
George şi Giovani Becali, doi dintre inculpaţii din dosarul transferurilor din fotbal

Instanţa a decis ca cererea procurorului DNA, de a le interzice părăsirea ţării celor opt inculpaţi din dosarul transferurilor din fotbal, să fie discutată pe 19 februarie. Procesul va continua pe 5 martie.

UPDATE 14.03: Acţionarul majoritar al FC Rapid, Gheorghe Copos, a declarat la ieşirea de la Curtea Supremă că este nevinovat şi că trăieşte o mare „dramă”, dar nu are de gând să părăsească ţara pentru a se sustrage actului justiţiei. 

„Vreau să vă spun cu tărie că trăiesc o adevărată dramă, o imensă dramă, atât eu cât şi familia mea. Alexandra, fata mea, care este la Harvard îmi dă mesaje din oră în oră. Sunt un om care a creat 4.500 de locuri în România, sunt un om care a plătit zeci de milioane de euro pe an impozite şi taxe la stat. Sunt un om ale cărui toate active sunt în această ţară, în România, pe care o iubesc. Totuşi trăiesc această imensă dramă, pentru că nu sunt cu nimic vinovat. La cele două transferuri, atât la Dulca, cât şi la Bratu, toate sumele de bani conform contractelor au intrat în bugetul clubului, în contul clubului Rapid şi au fost şi se regăsesc în balanţa comercială din lunile respective”, a declarat Copos.

El a catalogat nedreaptă cererea DNA, ca inculpaţii din dosarul transferurilor să li se interzică să părăsească ţara, menţionând că nu intenţionează să se sustragă actului de justiţie, chiar dacă va fi condamnat.

„Toate aceste măsuri şi motivaţia de la Curtea de Apel sunt total neadevărate şi o vom demonstra cu probe. Suntem hăituiţi, trăim nişte drame imense în această perioadă. Cererea instituţiei DNA de astăzi, care spune să ne interzică să părăsim ţara, este nedreaptă. Eu nu voi pleca niciodată din ţara mea şi nu mă voi sustrage niciodată justiţiei. Niciodată. Chiar dacă voi fi condamnat. Există şi izbăvire”, a spus Copos.

UPDATE 11.59: Judecătorii vor hotărâ pe 19 februarie dacă inculpaţii din dosarul transferurilor pot părăsi ţara. Procesul va continua pe 5 marţi.


Curtea Supremă a reluat luni rejudecarea recursurilor în dosarul transferurilor din fotbal, în care Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor şi Ioan Becali au fost condamnaţi la închisoare.

DNA a cerut interdicţia de a părăsi ţara a celor opt oameni din fotbalul românesc motivând, printre altele, că aceştia au început să înstrăineze bunurile pe care le deţin şi să facă cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal. 

„Pedepsele pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, cuantumul acestora şi atitudinea vehementă a inculpaţilor faţă de instanţa de judecată care a dispus pe baza probelor cauzei condamnarea lor impun luarea măsurii preventive faţă de aceştia, în vederea asigurării participării acestora la procedura judecării recursului, asigurându-se astfel împiedicarea sustragerii inculpaţilor de la judecată ori tergiversarea acesteia", se arată în documentul depus luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la primul termen din recursul făcut de cei opt oameni de fobal în dosarul transferurilor de jucători. 

DNA  a precizat că nu a putut cere o astfel de măsură la Curtea de Apel Bucureşti pentru că, la acel moment, ei fuseseră achitaţi de prima instanţă şi legea permite formularea unei astfel de solicitări odată cu condamnarea după faza apelului. 

De asemenea, DNA mai arată că „inculpaţii Borcea, fraţii Becali şi Neţoiu au atacat în media judecătorii cauzei, proferând mai multe acuzaţii grave la adresa acestora, aspect care demonstrează tendinţa de nerespectare a autorităţii judiciare şi dispreţ la adresa actului de justiţie”.

Un alt motiv invocat de DNA este acela că unii dintre oamenii de fotbal, respectiv Gheorghe Copos, Jean Pădureanu şi Cristian Borcea, au început să înstrăineze o parte din bunurile lor şi acţiunile deţinut la diferite societăţi comerciale sau să formuleze cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal, aspect de natură a îngreuna recuperare prejudiciului produs în cauză şi a le conferi resurse financiare sporite.

Totodată, procurorul DNA a reclamat Instanţei Supreme o întâlnire conspirativă, care ar fi avut loc acasă la George Copos, unde s-a întâlnit George Becali cu acţionarul majoritar al FC Rapid, Victor Becali şi cu Cristi Borcea, anchetatorii precizând că patronul FC Steaua aşteaptă o sentinţă definitivă într-un dosar penal.

„Cu câteva zile înainte de judecarea primului termen în recurs la ICCJ, inculpaţii Gheorghe Copos, Cristian Borcea şi Victor Becali s-au întâlnit într-o locaţie privată, aparţinând inculpatului Copos Gheorghe, cu Becali Gheorghe, inculpat care aşteaptă pronunţarea unei decizii definitive într-o cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la completul de cinci judecători (în dosarul privind sechestrarea hoţilor maşinii patronului FC Steaua- n.r.), aspect care ridică serioase semne de întrebare cu privire la implicarea persoanei menţionate în afacerile judiciare ale inculpaţilor, cu atât mai mult cu cât acesta din urmă (Gigi Becali-n.r.) a relatat că l-a sfătuit pe afinul său, inculpatul Cristian Borcea, să părăsească ţara după condamnarea pronunţată de instanţa de apel, aspect confirmat în parte de inculpat", se arată în documentul DNA prin care procurorii cer luarea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara pe numele celor opt oameni de fotbal.

Jean Pădureanu cere alt termen de judecată

Jean Pădureanu a cerut un alt termen de judecată, pentru a-şi angaja avocat. Totodată, la dosar a fost depusă şi o cerere a avocatului lui Mihai Stoica prin care arată că este în imposibilitate de prezentare.

Cei doi oameni de fotbal sunt lipsiţi de apărare la termenul de luni al procesului, însă acestora le-a fost asigurat un avocat din oficiu. Acesta a fost prezent la şedinţa de luni, dar nu poate pune concluzii, atâta vreme cât un inculpat are avocat ales.

Avocaţii celorlalţi inculpaţi din dosar s-au opus cererii procurorurului, din aceleaşi considerente, astfel că instanţa a susupenda şedinţa şi va relua dezbaterea cererii în jurul orei 11.00, după ce avocaţii oamenilor de fobal vor studia solicitarea DNA.

La şedinţa de judecară sunt prezenţi Victor şi Ioan Becali, Cristian Borcea, Gheorghe Copos, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu.

Primul termen de judecată al dosarului ce vizează infracţiuni de evaziune fiscală, stabilit iniţial pentru 14 mai, a fost devansat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru luni, 11 februarie, la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Curtea de Apel i-a condamnat la închisoare

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 12 noiembrie 2012, condamnarea lui George Copos, principal acţionar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru înşelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an şi şase luni pentru evaziune fiscală. În sentinţa dată, judecătorii au reţinut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.

Preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a primit trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Pădureanu a mai primit două pedepse de doi ani pentru spălare de bani şi încă una de trei ani pentru înşelăciune în formă continuată, iar pentru evaziune fiscală încă un an şi jumătate de închisoare.

Fostul vicepreşedinte al clubului Oţelul Galaţi, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. El a mai primit două pedepse cu închisoare de doi ani pentru spălare de bani.

Fostul preşedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de şase ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. El a mai primit un an şi nouă luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi două pedepse a câte doi ani şi jumătate pentru spălare de bani.

La rândul său, pe lângă cei opt ani de închisoare cu executare şi şapte ani de interzicere a unor drepturi pentru înşelăciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an şi nouă luni pentru evaziune fiscală şi a mai primit două pedepse a câte doi ani şi nouă luni pentru spălare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe lângă cei şapte ani de închisoare cu executare şi şapte ani interzicere a unor drepturi, pentru înşelăciune, a mai primit un an şi nouă luni pentru evaziune fiscală şi două pedepse a câte doi ani şi nouă luni pentru spălare de bani.

Fostul internaţional şi impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înşelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu câte un an pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Fostul acţionar al FC Dinamo, Gheorghe Neţoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înşelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Neţoiu a mai primit pedepse de câte un an pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

infografie 24
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite