DNA: Căncescu ar fi luat mită un teren de tenis în curtea casei sale în schimbul unor sume mari de bani decontate abuziv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma care a încasat banii de la Consiliul Judeţean Braşov i-ar fi amenajat preşedintelui instituţiei un teren de tenis la reşedinţa sa. Procurorii mai susţin că Aristotel Căncescu ar fi dispus decontarea abuzivă a sute de mii de lei către firma Ramb Sistem SRL, dar şi că mita ar fi fost încasată prin firma lui Căncescu, Canaris SRL, şi prin „urări de sărbători“ la postul TV local controlat de acesta.

UPDATE Aristotel Căncescu este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, cinci infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Radu Petru Ispas, administrator public al judeţului Braşov, este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Gabriel Bâgiu, administratorul firmei SC RAMB SISTEM SRL Braşov, este acuzat de comiterea a două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

„Din probele administrate până în acest moment al cercetărilor a rezultat  bănuiala rezonabilă că, în schimbul decontării abuzive a sumelor de bani în cuantum total de 664.180,54 lei către SC Ramb Sistem SRL, această societate ar fi realizat un teren de tenis la reşedinţa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov situată în localitatea Râşnov.Consiliul Judeţean(CJ) Braşov şi SC RAMB SISTEM SRL Braşov au încheiat în perioada 2007 – 2008 contractele:

- „Reabilitare, amenajare  refuncţionalizare Complex de agrement Tâmpa”, în valoare de 8.082.044,56 lei, suplimentată prin act adiţional cu încă 5.577.621,90 lei) pentru care în realitate datorită acţiunii infracţionale abuzive a inculpatului Căncescu Adrian Aristotel s-a achitat din bugetul public al Consiliului Judeţean Braşov suma de  263.857,93 lei, ce reprezintă plată nejustificată.

- privind realizarea investiţiei „Amenajare suprafeţe de joc  - terenuri sportive la Liceul Andrei Şaguna”, în valoare de 1.739.762,10 lei  pentru care în realitate datorită acţiunii infracţionale abuzive a inculpatului Căncescu Adrian Aristotel s-a achitat din bugetul public al Consiliului Judeţean Braşov suma de 400.322,61 lei ce reprezintă plată nejustificată“, se arată în documentele procurorilor DNA.

Procurorii anticorupţie susţin că Aristotel Căncescu încasa mita „prin intermediul firmei CANARIS SRL (un TV local, şi sub formă de publicitate sau urări de sărbători încasa de la firme mită) ca paravan şi ca locaţie în care preşedintele Consiliului Judeţean Braşov  negocia „infracţional” contracte care au determinat de-a lungul anilor plaţi nejustificate de către Consiliul Judeţean Braşov“.

Afacerile prieteneşti cu deputatul Ion Diniţă

Anchetatorii subliniază că SC Gotic SA, a deputatului Diniţă, era una dintre firmele "de casă" ale Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, "calitate" rezultată din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire - cu modificarea ulterioară a preţului -, precum şi din conţinutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instanţei în cauză.

Procurorii au documentat şi contractele atribuite de Consiliul Judeţean Braşov firmei conduse de actualul deputat Ion Diniţă, Gotic SA Braşov. Prejudiciul total în urma acestor afaceri cu firma lui Diniţă, spun procurorii este de ordinul milioanelor de euro. DNA notează că doar prin contractele privind „lucrările de întreţinere, reparaţii şi salubrizare a drumurilor judeţene din Braşov ( întreţinere şi salubrizare în sezonul rece – deszăpeziri precum şi întreţinerea şi reparaţii pe timp de vară), este de 32.983.878,71 lei cu TVA, echivalentul a 7.672.228,32 euro“.

Conform anchetatorilor, licitaţia ar fi fost trucată, Caietul de Sarcini fiind făcut în aşa fel încât firma lui Diniţă să fie declarată câştigătoare.

Preţuri iniţiale mici, preţuri finale dublate şi chiar triplate

„În perioada 2006 -2007, în urma desfăşurării procedurilor de achiziţie publică –licitaţie deschisă, Consiliul Judeţean Braşov, reprezentat de inculpatul Aristotel Căncescu, a încheiat două contracte cu societatea comercială Gotic SA Braşov, declarată câştigătoare a licitaţiilor, reprezentată de inculpatul Diniţă Ion, în calitate de director general.

Aceste contracte aveau ca obiect întreţinerea, reparaţia şi salubrizarea drumurilor judeţene şi execuţia, finalizarea şi întreţinerea drumului Rupea – Racoş.

Contractul de concesiune privind lucrările de întreţinere, reparaţii şi salubrizare a drumurilor judeţene din Braşov (întreţinere şi salubrizare în sezonul rece – deszăpeziri precum şi întreţinerea şi reparaţii pe timp de vară) a fost încheiat pe o perioadă de 6 ani, având o valoare totală de 9.724.823.3 lei cu TVA (8.180.523,78 lei plus TVA).

Deşi în cuprinsul documentului nu erau prevăzute modalităţi concrete de modificare a preţului contractului de achiziţie publică, acesta a fost modificat de cinci ori, în perioada 2008-2012.

Urmare a acestor majorări nelegale, valoarea totală a contractului s-a mărit de 10 ori, respectiv  a ajuns la suma de 101.750.482,28 lei cu TVA, faţă de valoarea  iniţială de  9.724.823,30 lei cu TVA“, se arată într-un comunicat al DNA.

Contractul iniţial, semnat în 2007, a fost modificat ulterior, prin actele adiţionale încheiate succesiv preţurile fiind majorate substanţial:

„- pentru anul 2008, de la valoarea iniţială de 9.724.823.3 lei, inclusiv TVA, la suma de 34.512.557,28 lei cu TVA;

- pentru anul 2009, de la valoarea iniţială de 9.724.823.3 lei, inclusiv TVA la suma de 20.814.830 lei  cu TVA;

- pentru anul 2010, de la valoarea iniţială de 9.724.823.3 lei, inclusiv TVA la suma de 17.477.030 lei  cu TVA;

- pentru anul 2011,  valoarea lucrărilor ce trebuiau executate  a fost de 7.202.225 lei  cu TVA;

- pentru anul 2012, de la valoarea iniţială de 9.724.823.3 lei, inclusiv TVA la suma de 13.987.210 lei  cu TVA“, detaliază procurorii DNA.

Martor cu identitate protejată în dosar

În dosar, o mărturie importantă este atribuită lui Ioan Petrescu, care a dat detalii importante despre contracte şi modul de operare al celor cercetaţi în dosar. După informaţiile date de martorul cu identitate protejată, reiese că este un angajat al Consiliului Judeţean Braşov.

Martorul protejat spune că auditorii Curţii de Conturi au efectuat un control la Consiliul Judeţean Braşov, fiind descoperite nereguli grave în ceea ce priveşte decontarea şi plata către SC Gotic SA Braşov.

„Sub acest aspect, trebuie subliniat că prin procesul-verbal de constatare din data de 05.07.2013, aferent controlului pentru anul 2012, auditorii Curţii de Conturi au stabilit în mod expres că actualizarea preţului contractului cu coeficientul k este nelegală, au indicat un prejudiciu parţial şi au stabilit ca măsuri în sarcina Consiliului Judeţean „stabilirea prejudiciului datorat actualizărilor de preţ achitate necuvenit” în contractele cu firma Gotic SA.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite