Denunţătorul fostului ministru de Interne Cristian David: Am lăsat geanta cu 500.000 de euro menajerei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef de cabinet al lui Cristian David, în perioada când a fost ministru de Interne, a susţinut, marţi, în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, că a dus la casa demnitarului o geantă sport în care se aflau 500.000 de euro şi i-a lăsat menajerei deoarece ministrul era la baie şi nu putea fi deranjat. Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 7 iunie.

Roger Valeriu Niţescu fost audiat de judecători în calitate de inculpat în dosarul traficului de influenţă al lui David. Acesta a povestit cum a apelat la el, în 2007, Adrian Mladin, viitorul primar al comunei Jilava pentru a rezolva o problemă cu nişte terenuri din Buzău. "I-am zis că nu ştiu pe nimeni, dar că pot vorbi cu David care să ia legătură cu prefectul de Buzău, în vederea mijlocirii unei întâlniri", a arătat fostul consilier al ministrului Cristian David, citat de News.ro.

Niţescu a spus că a folosit telefoanele speciale de la minister pentru a-l contacta pe Cristinel Bîgiu, prefectul judeţului Buzău. "Erau telefoane speciale la minister şi am sunat de pe fix, pentru a aranja respectivă întâlnire. Mladin mi-a spus că, la final, decizia este a prefectului.
Nu-l ştiam atunci pe prefectul de Buzău. După o lună, Mladin mi-a povestit că el cumpărase nişte drepturi litigioase şi încerca să recupereze nişte terenuri, dar decizia finală era a prefectului", a completat Niţescu.

El a mai arătat că, la un moment dat, Mladin i-a cerut 100.000 de dolari de pe o zi pe alta, Niţescu i-a spus că nu are atâţia bani, iar Mladin a motivat că are nevoie de această sumă întrucât cel de la care cumpărase drepturile litigioase i-a mai cerut nişte bani. "L-am îndreptat către familia Ispas, care se ocupă cu comerţul, eram amici, aducea marfă din China şi o distribuia în depozite, mai ales interioare pentru case. Aurel Ispas a pus condiţia ca suma să fie garantată cu o parte din terenuri. O altă condiţie pusă de Ispas a fost ca Mladin să garanteze cu terenul atât în favoarea familiei sale, cât şi în favoarea familiei mele. Împreună cu soţia am fost la notar, iar Mladin a garantat restituirea banilor cu terenuri atât pentru familia mea, cât şi pentru Ispas", a completat fostul consilier al ministrului Cristian David.

Partea lui David

"Mladin mi-a spus că problema s-a rezolvat şi că a început să vândă din terenuri pentru a face rost de bani. A restituit cei 100.000 de dolari, iar eu şi Ispas i-am dat câte o procură să vândă terenurile aflate pe numele noastre. Era în 2008. Banii de pe terenurile aflate în garanţie s-au dus către un asociat englez al lui Mladin care ameninţa cu o serie de procese", a mai spus Roger Valeriu Niţescu.

"În 2008, la început, Mladin m-a sunat şi a stabilit să ne vedem în centru, în faţa băncii Transilvania, din Piaţa Sf. Gheorghe. Mi-a dat o geantă neagră sport, de mărime medie, în care mi-a spus că se află 500 de mii de euro pentru David Cristian, suma dată pentru ajutorul acestuia în afacerea cu terenuri. Am presupus că Mladin a vândut alte terenuri şi că a făcut rost de bani. Nu mi-a spus ce teren şi cu cât a vândut. Nu am verificat dacă în geantă se aflau bani. M-am deplasat cu maşina cu şofer a ministerului spre locuinţa RAAPPS a lui David din Piaţa Galaţi. Mi-a deschis menajera, care mi-a spus că ministrul este la baie. Am lăsat geanta pe birou, după care m-am întors la minister", a arătat, în faţa instanţei, fostul şef de cabinet al ministrului de Interne.

"Peste două sau trei zile, ministrul David a folosit o expresie, «era mai bine dacă erau în lei», care mi-a confirmat că a intrat în posesia banilor. Mladin m-a întrebat dacă David a fost mulţumit şi eu i-am spus că probabil da", a mai declarat fostul şef de cabinet.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite