Dacă nu ştiaţi, aflaţi: „România a făcut un pas înainte prin candidatura pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului“!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Logica unui europarlamentar PSD ne oferă un exemplu de cum, pe bază de raţionament de partid, o înfrângere poate şi trebuie transformată într-o victorie guvernamentală. Şi, mai ales şi înainte de toate, cum un episod cel puţin neplăcut poate fi folosit ca armă împotriva duşmanilor ţării şi al intereselor sale superioare, adică membrii opoziţiei, năpârci veninoase care ar trebui strivite fără milă, după cum s-ar fi spus odinioară.

Iată comunicatul trimis de biroul de presă al domnului europarlamentar Răzvan Popa din grupul PSD, imediat după ce s-a aflat că ţara noastră a pierdut competiţia pentru găzduirea prestigioasei Agenţii Europene a Medicamentelor (EMA - European Medicines Agency, denumirea corectă asta e, nu cea pomenită în comunicatul domnului Popa)

Candidatura României a fost bine pregătită, a fost un pas înainte – apreciabil prin asumarea unui astfel de gest şi este păcat că eforturile certe care s-au făcut în această perioadă nu au fost răsplătite. Din nou, ţin să subliniez că este regretabil că evaluarea s-a făcut mai ales politic, şi că aspectul tehnic a contat mai puţin. Pentru că, dacă s-ar fi intrat în detaliile tehnice, s-ar fi văzut că Guvernul român şi-a făcut bine treaba. Oricum, asumarea acestei candidaturi este un gest de normalitate pentru o ţară ca România, şi nu trebuie să ne oprim aici.

Mai grav însă decât orice evaluare, fie ea şi discutabilă, este că politicieni români, inclusiv europarlamentari români asociaţi grupului PPE, au subminat constant prin poziţiile lor publice candidatura ţării noastre. Iar acum se mai şi bucură public de răul propriei ţări. Tranzacţionarea interesului naţional pentru interese politice mărunte şi dorinţă de afirmare în presă arată o totală lipsă de caracter. O atitudine responsabilă ar fi fost aceea de raliere a tuturor pentru susţinerea unei candidaturi de care ar fi beneficiat România, nu un partid anume.

Am încredere că această experienţă va contribui la creşterea şanselor ca România să aibă succes în demersurile viitoare, pentru găzduirea sediului unei agenţii europene.“

Dacă asta este abordarea Partidului şi Guvernului, bine şi prudent este să stăm liniştiţi pe locurile noastre şi să lăsăm baltă orice comentariu care ar putea fi interpretat drept „bucurie publică de răul propriei ţări“, atitudine nesănătoasă care poate fi incriminată în termenii Codului Penal la categoria care penalizează sever trădarea şi subminarea intereselor naţionale.

Numai că, acestea fiind spuse, rămân oarece întrebări deschise şi pe care comunicatul europarlamentarului român le întăreşte dincolo de aşteptări. Spre exemplu, mi se pare deosebit de gravă afirmaţia că evaluarea făcută de instanţele europene este prezentată ca „discutabilă“. Că o zicea un cetăţean oarecare, treacă-meargă, era doar o cârâială frustrată printre multe altele. Dar altceva este afirmaţia unui europarlamentar care, dacă ar juca la modul serios, ar trebui să reclame acest lucru la Curtea Europeană de Justiţie, să lanseze o interpelare scrisă către Comisia Europeană, cerând explicaţii şi, evident, reluarea întregului proces de evaluare. Împreună cu sancţionarea celor care se fac vinovaţi.

Mai departe, spune domnul europarlamentar Răzvan Popa, „evaluarea s-a făcut mai ales politic“. Asta cam ştie toată lumea, dar are argumente cu care să dovedească acest lucru şi, astfel, să provoace un cutremur de mari proporţii în instituţiile comunitare? Orice dovadă relevantă ar putea să provoace, la limită, o Rezoluţie de protest a Parlamentului European faţă de un tip de practici niciodată recunoscute ca funcţionând în realitate. Are dovezile respective? Iese cu ele la luptă sau sunt doar vorbe destinate pieţei româneşti, cultivând o incertitudine care alimentează orice tip de atitudine eurosceptică şi orice tip de scenariu al conspiraţiei europene împotriva ţărilor „de rangul doi“?

Oare nu trebuia să amintească şi despre problema esenţială care a stat la baza tuturor departajărilor, anume calitatea infrastructurilor puse la dispoziţie de Bucureştiul nostru iubit?

Evident, punctul de forţă al comunicatului îl constituie condamnarea fermă a atitudinilor celor care „au subminat constant prin poziţiile lor publice candidatura ţării noastre“. Ştiu că au existat critici, dar altceva este acuzaţia de „subminare constantă“. Iarăşi, dacă are dovezi, să le scoată în public deoarece asta este o faptă penală. Şi, dincolo de asta, este vorba despre cel mai grav şi descalificant gest pentru un politician care, astfel, în orice ţară întreagă la minte, ar fi automat ejectat din toate jocurile politice. Subminarea candidaturii României în orice for internaţional trebuie, fireşte, sancţionată deoarece vine împotriva intereselor noastre naţionale. Drept care, deoarece afirmă că asemenea fapte s-au produs, ce va face domnul europarlamentar? Va iniţia o acţiune în justiţie pe această temă? Va cere colegilor din Parlamentul României să organizeze o şedinţă specială pe această temă, urmată de măsuri drastice? Va sesiza oare divizia specială din cadrul SRI care se ocupă de Protecţia Constituţiei, cerând o analiză exhaustivă asupra celor care, din poziţie de putere sau deţinători ai unor demnităţi publice naţionale sau internaţionale „tranzacţionează interesului naţional pentru interese politice mărunte şi dorinţă de afirmare în presă“?

Dacă va face asta, atunci chiar avem un europarlamentar care joacă în liga superioară a politicii şi ştie ce vorbeşte.

Dar, până atunci, oare nu trebuia să amintească şi despre problema esenţială care a stat la baza tuturor departajărilor, anume calitatea infrastructurilor puse la dispoziţie de Bucureştiul nostru iubit? Despre asta e vorba, oricât n-am vrea sau ne-am feri să amintim acest aspect, altfel înjurat şi blestemat zilnic de bucureşteni, boală cronică a sistemului şi dezavantaj logistic de primă mărime în orice competiţie care ne obligă să ne comparăm cu alte metropole europene. În acest sens, trecând de incriminările politice aduse de europarlamentarul nostru, s-a făcut sau se va face oare o analiză tehnică a dosarului nostru de candidatură pentru a vedea unde există probleme reale şi ce ar trebui făcut pentru ca experienţa asta absolut neplăcută să nu se mai repete?

Dar pentru asta cineva ar trebui să-şi asume public acest eşec. Greu, foarte greu şi, oricum, asta nu stă în obiceiul politicienilor noştri. Şi, de fapt, de ce-ar face-o când, uite, e mult mai uşor să înfierezi cu mânie proletară faptele duşmanilor care sabotează la greu, plini de ură faţă de realizările minunate ale unei epoci pline de promisiuni de prosperitate fără precedent?

Cine este domnul europarlamentar Răzvan Popa? Nu ştiu să vă răspund deoarece rubrica CV din pagina sa oficială de pe site-ul Parlamentului European este necompletată. Se spune doar  „No curriculum vitae available“. 

Asta e. Poate data viitoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite