Cum va fi redefinit abuzul în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader si Liviu Dragnea
Tudorel Toader si Liviu Dragnea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, premierul Sorin Grindeanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au anunţat că infracţiunea de abuz în serviciu va fi redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric. Acest lucru se va face printr-un proiect de lege şi nu printr-o ordonanţă de urgenţă, în urma unor dezbateri la care vor participa specialişti în drept şi reprezentanţi ai societăţii civile

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care era împotriva introducerii unui prag valoric în cazul infracţiunii de abuz în serviciu, şi-a schimbat părerea după ce Curtea Constituţională (CCR) a respins marţi o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, judecată pentru abuz în serviciu.

Judecători constituţionali au arătat, într-un comunicat de presă, că legiuitorul este „singura autoritate care are obligaţia de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu”. CCR a mai arătat că a reiterat aceste considerente, şi ar mai fi spus aceste lucruri şi în Decizia 405 din 15 iunie 2016.

Pe de altă parte, judecătorul Cristi Danileţ a explicat marţi seară într-o postare pe Facebook că prin decizia de anul trecut CCR nu ar fi cerut instituirea unui prag valoric. „Am recitit însă decizia CCR 405 şi pot jura că acolo nu e vorba de  obligaţia introducerii unui prag valoric la abuzul în serviciu! Aşa că am recitit comunicatul deciziei CCR de azi şi mi-am pus întrebarea: cu o astfel de motivare... oare de ce nu a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate???”, s-a întrebat retoric Danileţ. Postarea acestuia venea imediat după ce ministrul Justiţiei a anunţat că va redefini infracţiunea.

Dosarul lui Liviu Dragnea

Discuţiile despre acest prag valoric au loc în contextul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat, alături de soţia sa, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Procurorii DNA au stabilit în acest caz un prejudiciu de 108.000 de lei. Astfel, dacă s-ar introduce un prag valoric mai mare de 108.000 de lei pentru incriminarea acestei infracţiuni, Dragnea ar scăpa de acuzaţia de instigare la abuz în serviciu, iar fosta sa soţie de acuzaţia de abuz în serviciu.

Ce să fac, să contest decizia Curţii Constituţionale?, Liviu Dragnea, lider PSD

La pachet cu legile Justiţiei

De altfel, la mai puţin de 24 de ore de la decizia CCR, Dragnea a declarat că specialiştii trebuie să stabilească valoarea pragului pentru această infracţiune: „Cât va fi pragul, că va fi un leu, că va fi 5 lei, că va fi 100 de lei, nu mă pricep eu la asta, aici cei care sunt de specialitate cred că trebuie să spună lucrul ăsta”. Liderul PSD a spus că va merge pe varianta dezbaterii parlamentare.

Acest lucru în contextul în care există la Guvern un proiect de lege de modificare a Codurilor penale. „Nu sunt acte normative care să poată să fie adoptate prin ordonanţă. Vorbim de legile justiţiei în ansamblu, totuşi trebuie o dezbatere serioasă”, a explicat Dragnea. Întrebat dacă va fi lăsată pentru toamnă modificarea, el a spus că nu îi opreşte nimeni să vină cu proiectul în Parlament până la viitoare sesiune legislativă. „Adică nu putem să stăm în vacanţă pentru că vine căldura şi scade cheful de muncă”, a conchis liderul PSD.

Grindeanu, de acord cu Toader

Sorin Grindeanu a anunţat ieri că déjà a avut o discuţie cu Toader despre acest proiect de lege. „Părerea dânsului, pe care o împărtăşesc, este să aşteptăm să vedem motivarea şi să ţinem cont de deciziile CCR”, a spus premierul. „Eu cred că procedura corectă e proiect de lege avizat, lucrat la MJ, prin dezbatere, transparent, asumat de Guvern şi trimis către Parlament”, a explicat Grindeanu.

Acelaşi punct de vedere îl are şi ministrul Justiţiei. „Aşteptăm întâi decizia Curţii, motivarea ei integrală (...), după care vom face dezbateri cu profesioniştii dreptului, cu societatea civilă, pentru a vedea care poate fi pragul acela rezonabil, de natură să pună de acord prevederile din Codul penal cu decizia Curţii Constituţionale”, a precizat Tudorel Toader.

Până la decizia CCR de marţi, Toader a declarat în mai multe rânduri că nu va impune un prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu. „Nu voi stabili niciun prag. Nici maxim, nici minim. Eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneţia, dar legiuitorul naţional trebuie să respecte legea fundamentală. Legea fundamentală spune că constituie abuz fapta funcţionarului şi acolo nu se referă la un prag”, declara Tudorel Toader.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite