Cum funcţiona frăţia şpăgilor poliţişti-interlopi de la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Muntean FOTO Pressalert.ro
Sorin Muntean FOTO Pressalert.ro

Comisarul-şef Sorin Muntean, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, a ajuns după gratii după ce procurorii DNA au scos la iveală dovezi din care reiese că ar fi primit mii de euro de la liderul unui clan ţigănesc care teroriza judeţul. În schimbul banilor, poliţistul îşi obliga subalternii să-i protejeze pe membrii grupării infracţionale.

Fostul şef al Poliţiei Timiş, Sorin Muntean, şi Iulian Boţ, zis „Viscol”, considerat unul dintre liderii romilor din Lugoj, au fost arestaţi preventiv, ieri, de Curtea de Apel Timişoara. Acuzaţiile DNA: şpagă pentru muşamalizarea unui dosar de evaziune fiscală.  În acelaşi caz mai sunt cercetaţi şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE), Pavel Dumitru – aflat în arest la domiciliu şi avocatul Marin Bîlc – sub control judiciar.

Acuzaţiile aduse de procurorii DNA sunt dintre cele mai grave: interlopul Boţ

i-ar fi dat comisarului-şef Muntean, dar şi subalternului acestuia Pavel Dumitru câte 7.000 de euro în schimbul neînceperii urmăririi penale (NUP) într-un dosar în care era cercetat pentru evaziune fiscală. Era vorba de o afacere de import de autoturisme din spaţiul european. Autoturismele ar fi fost revândute de Boţ la negru, prejudiciul adus bugetului de stat depăşind 2 milioane de lei. Cei doi oameni ai legii nu au fost însă singurii mituiţi, susţin anchetatorii.

Mai exact, interlopul ar mai fi împărţit 5.500 de euro: 3.500 ar fi ajuns la un ofiţer de poliţie care a ales să mărturisească totul la DNA, devenind denunţător în caz, iar 2.000 la un contabil. O sumă importantă de bani ar fi ajuns şi la avocatul Marin Bîlc, persoană de încredere pentru şeful Poliţiei Timiş. Acesta ar fi primit aproximativ 7.000 de euro pentru a-şi folosi la rândul lui influenţa asupra unor ofiţeri de poliţie judiciară şi asupra unui procuror, care aveau în lucru dosarul traficantului de maşini.

Laudele lui Boţ

Practic, procurorii DNA ar fi intrat pe firul „afacerii” în momentul în care şefii din Poliţia Timiş au început să facă presiuni asupra ofiţerului care instrumenta cazul de evaziune fiscală, şi i-au cerut să-l scoată curat pe Boţ. Scandalizat, poliţistul a înregistrat discuţiile şi s-a dus la DNA. El a acceptat să lucreze ca investigator sub acoperire şi a purtat aparatură de înregistrare la toate întâlnirile cu şefii.

În discuţiile tainice, interlopul Boţ se lăuda cu relaţiile sale din lumea politică şi din Poliţie, şi că el l-ar fi pus pe Sorin Muntean în funcţia de şef al Poliţiei Timiş: „Pe Sorin, eu l-am pus … acolo. Întreabă-l! Crezi că lumea m-ar fi ţinut în spate?!”. „Sorin are numărul care numai cu el vorbesc. Numai noi doi! Altcineva… cu el… nu folosesc la nimeni. Că eu îs prieten cu el de 20 ani, de când era şeful Anchetelor Penale”. „Şi…Şi Toni Greblă (fost judecător la Curtea Constituţională şi fost senator PSD – n.r.)! Uită-te pe internet! Că eu cu Toni Greblă am fost naş, împreună… colegi… la cineva!”, se lăuda Boţ.

Clan violent

Procurorii DNA susţin că Viscol, deşi a avut multe probleme cu legea, a scăpat mereu de probleme penale. Clanul coordonat de acesta acoperea practic întreaga sferă infracţională producătoare de venituri ilicite – de la camătă, şantaj şi extorcări de bani prin exercitarea de violenţe până la activităţi comerciale evazioniste şi tranzacţii imobiliare frauduloase. Mai mult, membrii clanului au devenit proprietarii unui număr important de imobile situate în Lugoj, unele dintre acestea cu o valoare istorică deosebită, în contextul retrocedărilor de imobile trecute în proprietatea statului în perioada comunistă, susţin procurorii.

„După ce  intrau în posesia mai multor apartamente dintr-un imobil, membrii clanului recurgeau la acte de ameninţare şi şantaj la adresa proprietarilor celorlalte apartamente din clădire şi îi determinau pe aceştia să le vândă lor locuinţele la preţuri mult sub valoarea reală”, arată anchetatorii.

Asigurările lui „Viscol“

Boţ se lăuda că dacă are vreo problemă poate vorbi direct cu Dumitru Pavel, şeful Serviciului Economic din cadrul Inspectoratului de Poliţie: „El are obligaţii, tată, că eu ştiu despre ce am vorbit… Noi am fost colegi cu el, cu tot, şi el tre’ să rezolve  dosarul.  Deci eu aşa am vorbit cu el şi el mi-a garantat că se va rezolva dosarul în aşa fel să fie fără niciunul la…”. Boţ sublinia că toţi membrii clanului se aflau sub protecţia oamenilor legii corupţi.  „Zero… Cu ei nu ai nicio problemă. Cu ei… obligaţiile mele cu ei mi le-am rezolvat şi le rezolv în continuare că eu oricum voi rămâne şi cu ei prieten în continuare. Deci cu ei n-ai nicio treabă!”, spunea interlopul.

Procurorii DNA subliniază că şeful Poliţiei, Sorin Muntean, era foarte precaut pentru a nu fi interceptat şi înregistrat, sens în care discuţiile le-a purtat fie în şoaptă, fie pe hol, fie în localuri publice, în maşina personală sau la domiciliu. Asta după ce se asigura că în apropiere nu există telefoane mobile sau alte dispozitive tehnice de interceptare, cerând uneori la finalul întâlnirilor, în acelaşi scop, ca membrii grupului să plece pe rând.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite