STENOGRAME Cum a explicat directoarea din Ministerul Sănătăţii şpaga găsită în birou: Bani de medicamente pentru o mamă bolnavă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Udrea a primit mită pentru a autoriza farmacii
Mihaela Udrea a primit mită pentru a autoriza farmacii

Mihaela Ela Udrea, directoare în cadrul Ministerului Sănătăţii, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de luare de mită. Prinsă cu şpaga în fişet, directoarea a motivat că banii i-au fost lăsaţi de patroana unei farmacii, pentru achiziţionarea unor medicamente necesare mamei bolnave a celei din urmă. În dosar ar putea fi implicat şi un demnitar.

Unul dintre denunţătorii Mihaelei Udrea este Liliana Sgârcitu, administratorul unui lanţ de farmacii, arestată marţi pentru că ar fi decontat reţete medicale false de 9 milioane de lei. Directorarea a fost filmată de procurori, cu mandat, în timp ce primea mită pentru a urgenta eliberarea autorizaţiilor de deschidere a unor farmacii.

Mandatul iniţial de supraveghere audio-video a vizat o anchetă privind preţul medicamentelor. Mandatul de supraveghere a fost emis de Curtea Supremă, deoarece în acest caz este implicat şi un demnitar sau un înalt funcţionar, dar deocamdată numele acestuia nu a fost dezvăluit.

1.000 de lei pentru o farmacie

În perioada comiterii faptelor, Mihaela Udrea, consilier I superior din cadrul Compartimentului autorizare şi monitorizare unităţi farmaceutice, a fost promovată temporar director la Direcţia Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, fiind unul dintre cei trei semnatari ai autorizaţiilor de funcţionare.
În această calitate Udrea a primit solicitări de deschidere a unor farmacii din partea lui  Isac Costel, Timiş Toader, Ceapă Zaharia Niculai, Giogea Emilia Valentina, Filimon Roxana şi Sgîrcitu Liliana Valentina, urmând să programeze inspecţia în teren necesară emiterii autorizaţiei şi, ulterior, să se ocupe de emiterea efectivă a acestor autorizaţii. În acest scop, directorarea a primit de la solicitanţi plicuri cu sume de bani sau cadouri.

Astfel, la 6 august 2015, în timp ce se afla în biroul său din cadrul Ministerului Sănătăţii, Mihaela Udrea primit un plic cu suma de 1.000 de lei de la Liliana Valentina Sgîrcitu, patroana lanţului de farmaci Ahmeya, cercetată ulterior de DNA în dosarul reţetelor false. Pe 27 august, Udrea a mai primit de la aceeaşi persoană un plic cu 2.000 de lei.  

La perchiziţie, procurorii au găsit în fişetul directoarei plicul cu cei 2.000 de lei, inscripţionat Ahmeya (numele societăţii lui Sgîrcitu). Întrebată despre provenienţa banilor, Mihaela Udrea a dat o explicaţie neverosimilă: reprezentanta farmaciei Ahmeia i-ar fi lăsat plicul pentru a cumpăra medicamente pentru mama sa bolnavă.
Directorarea nu a putut preciza nici numele medicamentelor pe care urma să le achiziţioneze, nici boala de care suferă mama Lilianei Sgîrcitu.

Intervenţii pentru autorizarea farmaciilor

Relaţia dintre Mihaela Udrea şi Liliana Valentina Sgîrcitu a rezultat şi din convorbirile teleonice interceptate de procurori. Patroana farmaciilor Ahmeya a contactat-o în mod repetat pe directoare pentru urgentarea obţinerii autorizaţiilor. Una dintre discuţii a avut loc la 25 august 2015.

SGÂRCITU LILIANA VALENTINA: Bună ziua, doamna farmacist!
UDREA MIHAELA ELA: Bună ziua!
SGÂRCITU LILIANA VALENTINA: Ce faceţi, doamnă?
UDREA MIHAELA ELA: Ce să fac? La birou, cu şedinţe, cu...
SGÂRCITU LILIANA VALENTINA: La birou. Da, e şi eu sunt în şedinţe cu MEDIPLUS-ul, nu rezolv nimic cu ei, n-am primit niciun semn, am făcut contestaţie, vom vedea. Acuma nu mai... că degeaba. Dar am o altă problemă: m-am dus la CASĂ să facem evaluarea...
UDREA MIHAELA ELA: Aşa...
SGÂRCITU LILIANA VALENTINA: Şi ne cere autorizaţia emisă pe numele noii societăţi. Nu ne face evaluarea altfel.
(…)
UDREA MIHAELA ELA: Ă….dar staţi, că nu mai ştiu cum se numeşte.
SGÂRCITU LILIANA VALENTINA: VALENTINA FARM
UDREA MIHAELA UDREA:A n-a ieşit..nu astea-s ale vechi din 20.08…
ZÎNA: Mai este vreuna ieşită?
UDREA MIHELA UDREA:Nu, nu...

Şpagă la plic

Un alt patron de farmacie care i-a dat şpagă Mihaelei Udrea este Costel Isac. În aprilie 2015, acesta i-a dat directoarei un plic cu 2.000 de lei pentru urgentarea autorizării unui punct farmaceutic rural.

În mod obişnuit, soluţionarea unor astfel de cereri poate dura şi 5-6 luni, chiar dacă termenul legal este de 30 de zile. Or, având în vedere costurile pe care le impune perioada cuprinsă între formularea cererii de autorizare şi obţinerea autorizaţiei (spre exemplu, salariile farmaciştilor, chiria spaţiului) solicitanţii sunt interesaţi să obţină autorizaţia intr-un termen cât mai scurt.

Momentul în care Isac i-a dat plicul cu bani Mihaelei Udrea a fost filmat de anchetatori. Şpaga a fost dată chiar în biroul directoarei. În timp ce discutau, bărbatul a ridicat uşor documentele aflate pe o masă şi a strecurat dedesubt plicul cu bani.

În acel moment, Mihaela Udrea a mimat surprinderea, exclamând: Hii….!!.  Cei doi au avut apoi un dialog în şoaptă. După plecarea lui Isac, Mihaela Udrea a luat plicul cu bani şi l-a pus în fişet.

Un alt patron a declarat anchetatorilor cum i-a dat mită directoarei. „Este adevărat că în perioada aprilie 2015 am fost la minister la doamna Udrea cu mai multe dosare pentru autorizare puncte de lucru farmacii in mediul rural. Doamna Udrea s-a uitat pe documente şi ne-a explicat ce documente lipsesc. Precizez că eram însoţit de prietenul meu, Ivan Gabriel. Este adevărat că, în cadrul acestei întâlniri, am lăsat pe masa doamnei Udrea un plic conţinând o sumă de bani, al cărei cuantum nu mi-l amintesc exact, posibil 500 de lei. Nu îmi amintesc ca doamna Udrea să fi zis ceva în legătură cu plicul. Menţionez că până în prezent nu am primit autorizaţiile solicitate”, a afirmat Toader Timiş.

Mihaela Udrea, sensibilă la ”atenţii”

Martorii din dosar au povestit că i-au dat şpagă Mihaelei Udrea, după ce au auzit că atitudinea ei poate fi schimbată cu diverse ”atenţii”. Chiar directorarea a dat de înţeles că aşteaptă să fie recompensată.

„O cunosc pe Udrea Mihaela Ela de circa 2-3 ani. (…) La început, Udrea Mihaela mi s-a părut că are o atitudine foarte dură, însă lucrurile s-au schimbat uşor, în timp, fără a deveni vreodată prietene. Am întrebat în stânga şi în dreapta şi în acest fel am aflat că atitudinea ei poate fi schimbată cu diverse ”atenţii”. În luna august 2015, nu îmi amintesc exact data, am venit la minister, la biroul lui Udrea Mihaela Ela, întrucât vândusem fondul de comerţ pentru toate farmaciile mele (3 farmacii) şi voiam să schimb autorizaţiile pentru noua societate care preluase fondurile de comerţ. Mentionez că, în cadrul discuţiilor pe care le-am avut cu Udrea Mihaela Ela, prin atitudinea acesteia mi-a dat de înţeles că trebuie să îi dau ceva, fără însă a-mi spune acest lucru în mod explicit. Acesta a fost motivul pentru care, la depunerea dosarelor, i-am dat suma de 1.000 de lei, bani pe care i-am lăsat pe birou, în partea ei dreaptă. Am rugat-o să facă autorizaţiile în cel mai scurt timp, iar aceasta a făcut menţiunile necesare chiar în aceeaşi zi”, a declarat Emilia Valentina Giogea.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite