Cartianu, la Adevărul Live: Rusia vizează masiv Ucraina, iar puterile occidentale dansează neclar în jurul Rusiei
0Jurnaliştii Grigore Cartianu şi Liviu Iolu au dezbătut, la Adevărul Live, declaraţiile politicienilor români despre criza din Ucraina şi ameninţarea rusească.
Principalele declaraţii ale jurnalistului Grigore Cartianu:
Rusia vizează masiv Ucraina în afară de Crimeea. Liderii estici, nu întâmplător au fost invitaţi. Băsescu merge la o reuniune importantă a doua săptămână consecutiv. Lucrurile se accelerează. Puterile occidentale încă dansează neclar în jurul Rusiei.
Nu aş vrea să ajungem la război, aş vrea să învingă raţiunea. Am văzut că toţi lideri politici din România se poziţionează clar, fără echivoc, de partea NATO. Noi, NATO, luptăm cu China şi cu Rusia. China vine să facă profit dacă vine în România. În privinţa securităţii, Huawei au fost ţinuţi la distanţă de Marea Britanie, Canada. Acţionaarul acestei companii este staul chinez. În China nu poţi să comunici pe Facebook.
Putin este precum liderii bolşevici ai Uniunii Sovietice. Dacă noi suntem cu UE, avem interes să prospere UE, nu Rusia. Nu te dai pe mâna unei ţări cu care nu ai nicio treabă şi nu dai unor firme civilizate, occidentale. Ne dezvoltăm propria ţară, nu dau resursele în exterior, Chinei sau Rusiei. În Occident, Justiţia funcţionează. La ruşi niciodată nu va fi asta.
Ruşii, din păcate, nu ne-a adus nimic bun. Acum îţi aduc teamă că te trezeşti cu ei peste tine. Putin are un cţine turbat care este Rogozin. Când vorbeşte Rogozin, vorbeşte Putin.
Despre Elena Băsescu
Elena Băsescu şi-a anunţat demisia. În condiţiile în care Macovei a stat în banca ei, Elena Băsescu a avut o ieşire prostească, fără noimă, Mă face să mă îndoiesc de capacităţile sale intelectuale. Îi critică şi pe jurnaliştii care o critică pe Monica Macovei. Ea crede că dacă vorbeşte un minut la microfonul Parlamentului European este acţiune.
Dacă calculăm în raport cu iniţiativele legislative ale Monicăi Macovei este nimic. Are acţiuni extraordinare Monica Macovei. Este stupid să se bată cu Macovei. Alege să te baţi cu Daciana Ponta, Cătălin Ivan. Cu excepţia ta, toţi euroaparlamentarii candidează pe listele de partid şi nu este o ruşine.
Duminică premierul Victor Ponta a declarat, la Antena 3, că ce se întâmplă în Ucraina „este cel mai mare pericol de securitate pentru România şi pentru regiune, de după 1989. Să ai un conflict rece, deocamdată. Să dea Dumnezeu să nu fie cald în perioada următoare. Evident că este pentru prima dată când ne dăm seama cât de important este că suntem în NATO, în UE şi că orice pericol, oricât de mare, nu suntem singuri. Suntem într-o familie politico-militară extrem de importantă”, a spus Ponta care vede oportunitate de apropiere a Moldovei faţă de NATO şi faţă de UE.
„Ştiţi că se spune de multe ori că pericolul înseamnă şi oportunitate. Este cea mai mare oportunitate de după 1990. Pentru ca România să îşi atingă un obiectiv major, pentru Europa este minor, dar pentru România este cel mai important. Şi anume de a folosi acest moment politico-istoric pentru a accelera extraordinar de puternic reapropierea Moldovei de ceea ce înseamnă Europa şi NATO.”
Azi, preşedintele Traian Băsescu participă la Summitul Securităţii Nucleare de la Haga, loc în care cei mai puternici oameni ai planetei vor discuta şi despre următorii paşi ai Occidentului în faţa ameninţărilor lui Vladimir Putin.
Citeşte şi:
Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Antena 3, că principala temă a anului 2014 vizează situaţia din Ucraina, scenariu care nu trebuie să se repete în România. Cu toate acestea, a mai spus Ponta, între Viktor Ianukovici şi Traian Băsescu există o serie de similarităţi.
Cadourile otrăvite ale vicepreşedintelui Dumei Rusiei pentru Polonia, Ungaria şi România
„Canalul 1 al Televiziunii Publice din Polonia, TVP1, relatează despre o scrisoare oficială primită de Ministerul Afacerilor Externe a Republicii Poloneze din partea Dumei de Stat a Federaţiei Ruse”, comentează Dan Nicu, analist pe politică externă specializat pe Europa de Est, pe blogul său de pe adevarul.ro.
NATO şi UE, preocupate de riscul unei intervenţii ruse în Transnistria
Rusia are ample efective militare la frontiera de est a Ucrainei, iar Alianţa Nord-Atlantică este "foarte preocupată" de riscul unei ameninţări la adresa regiunii separatiste Transnistria, afirmă generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, citat de NBC News.
Un răspuns ezitant din partea Occidentului riscă să-l încurajeze pe Putin să atace Ucraina
Criza din Ucraina e pe punctul de a bulversa situaţia internaţională şi pune în evidenţă slăbiciunea politică a Uniunii Europene şi revenirea Statelor Unite pe scena europeană pentru a contrabalansa greuteatea geostrategică a Rusiei în această zonă, sunt de părere analiştii internaţionali.
VIDEO Traian Băsescu: „În niciun caz România nu va interveni militar în Republica Moldova“
Preşedintele de la Bucureşti a declarat la Adevărul Live că România „nu va face nimic în sens militar“, dacă Rusia va aplica scenariul din Crimeea în Republica Moldova şi va ocupa Transnistria, precizând că „România nu va fi niciodată un stat agresor“.
Preşedintele Traian Băsescu a făcut un scurt rezumat al deciziilor luate la reuniunea Consiliului European. Şeful statului a anunţat că UE va trece la cea de-a treia etapă de sancţiuni ca va provoca un război economic dacă Rusia nu va înceta să atenteze la independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.