Comisia juridică a Camerei are termen zece zile pentru întocmirea raportului în cazul lui Valerian Vreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, să trimită la Comisia juridică solicitarea Ministerului Justiţie cu privire la începerea urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme în dosarul Microsoft. Comisia Juridică are la dispoziţie 10 zile pentru întocmirea raportului.

„A fost un singur punct pe ordinea de zi, scrisoarea Ministerului Justiţiei cu privire al solicitarea ICCJ de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme. (...) Am stabilit în Biroul Permanent că în maximum 10 zile Comisia juridică trebuie să elaboreze un raport. Nu există termen limită pentru convocarea plenului, dar plenul va fi convocat imediat după ce primim raportul de la Comisia juridică“, a declarat secretarul Camerei, Ion Ciolacu, după şedinţa Biroului Permanent, citat de Mediafax.

El a spus că până luni Comisia juridică trebuie să informeze Biroul Permanent când va depune raportul, dar nu mai târziu de 10 zile.

Ciolacu a spus că această decizie a fost luată în unanimitate în Biroul Permanent.

El a mai arătat că, spre deosebire de avizul privind percheziţia sau arestarea preventivă a parlamentarilor, în cazul începerii urmăririi penale nu sunt prevăzute în Regulament termene, iar termenul de 10 zile pentru întocmirea raportului de către Comisia juridică a fost stabilit de Biroul Permanent.

„Toată lumea a fost de acord să convoace plenul cât mai rapid. Este atributul Biroului Permanent', a mai spus Ciolacu.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă, Tiberiu Niţu, o solicitare în vederea sesizării preşedintelui României, a Senatului, a Camerei Deputaţilor şi a Parlamentului European despre faptul că procurorii vor să înceapă urmărirea penală împotriva a 9 miniştri pe care îi suspectează de corupţie.

Primul nume de pe lista DNA este cel al senatorului PSD Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioadele 28 decembrie 2000-19 iunie 2003, 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009 şi 2009-2012. Acuzaţiile aduse Ecaterinei Andronescu sunt abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Deputatul Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, este suspectat de abuz în serviciu.

Şerban Mihăilescu, în prezent senator, este suspectat că, în perioada când a fost ministru coordonator al SGG (decembrie 2000 – octombrie 2003), ar fi săvârşit infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Lista este completată de Dan Nica (fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004), Adriana Ţicău (ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004), Gabriel Sandu (ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010), Alexandru Athanasiu (ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005), Mihai Tănăsescu (ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004) care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, trafic de influenţă, luare de mită şi spălare de bani. 

La rândul lui, Daniel Funeriu (ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 – 2012)  este şi el suspectat de abuz în serviciu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a convocat Biroul Permanent, miercuri, la ora 13.00, în urma primirii cererii DNA privind avizul de începere a urmăririi penale pentru foştii mniniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, în dosarul Microsoft. Anunţul a fost făcut în plen de către vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite