Cum s-au îngrijit americanii de sănătatea mintală a celui care a organizat atacurile de la 11 septembrie, ţinut în închisoarea secretă CIA din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Khalid Sheikh Mohammed FOTO Reuters
Khalid Sheikh Mohammed FOTO Reuters

Ţinut într-o închisoare secretă CIA din România, în urmă cu mai bine de zece ani, Khalid Sheikh Mohammed, cel care a plănuit atacurile teroriste de la 11 septembrie, le-a cerut agenţilor secreţi să-i dea voie să proiecteze un aspirator. Agenţii au acceptat fiindcă voiau să-l menţină sănătos din punct de vedere psihic, scrie Associated Press, citată de cotidianul „Washington Post”.

„Nu voiam ca ei să înnebunească”, a declarat un fost oficial CIA pentru Associated Press, unii dintre puţinii care au vorbit sub acoperirea anonimatului din cauza interdicţiei de a discuta despre centrele de detenţie secrete ale CIA, în prezent închise.

Metode brutale de interogare

Mohammed fusese supus celor mai brutale metode de interogare cunoscute de agenţii CIA,  „concepute pentru «dislocarea » psihologică” a deţinuţilor. Mohammed a fost interogat dur în Polonia, unde agenţii l-au ţinut treaz timp de 180 de ore. De asemenea, teroristul a avut parte de 183 de „înecări simulate”, o cunoscută metodă de tortură.

Odată încetate interogatoriile, agenţia americană a fost nevoită să repare prejudiciul psihologic cauzat deţinuţilor. Mai ales că, poate într-o zi, Mohammed va fi adus în faţa justiţiei. El n-ar putea fi condamnat dacă se dovedeşte că nu este apt din punct de vedere psihic.

Aspiratorul teroristului, ţinut sub cheie

Aşadar, agenţii CIA i-au permis lui Mohammed, licenţiat în inginerie mecanică, să proiecteze un aspirator. Cu ajutorul unor instrucţiuni de pe Internet, teroristul a refăcut unul dintre cele mai comune electrocasnice. Potrivit unor documente militare, Mohammed a reuşit să se menţină pe „linia de plutire”, iar momentan este sănătos din punct de vedere mintal.

După ce închisoarea din Polonia a fost închisă, în septembrie 2003, Mohammed a fost mutat la Bucureşti, în centrul de detenţie cu numele de cod "Britelite", susţine AP. La scurt timp, CIA a încercat să găsească modalităţi de a-l destinde pe Mohammed, întrucât valoarea sa ca furnizor de informaţii se diminuase.

Alţii au cedat psihic

Alţii, însă, nu s-au descurcat la fel de bine. Teroriştii al-Qaeda Ramzi Binalshibh şi Abd al-Nashiri, care ar fi fost închişi în Polonia şi România cu Mohammed, au avut probleme psihice. Al-Nashiri suferă de depresie şi sindrom de stres posttraumatic, iar Binalshibh este tratat pentru schizofrenie cu o gamă largă de medicamente antipsihotice.

În închisoarea din România, deţinuţilor li se ofereau cărţi pe care să le citească. Potrivit foştilor oficiali, lui Mohammed îi plăcea seria Harry Potter. Ca măsură de securitate, după ce un deţinut termina de citit o carte, ofiţerii CIA verificau minuţios fiecare pagină pentru a se asigura că deţinuţii nu comunică între ei în acest fel. La un moment dat, ei l-au prins pe Mohammed încercând să ascundă un mesaj într-o carte în care îi avertiza pe colegii săi de detenţie să nu vorbească despre curierul lui Osama ben Laden.

Terorist cu diplomă în inginerie mecanică

Mohammed a terminat studiile la North Carolina AT&T State University, obţinându-şi licenţa în inginerie mecanică în 1986. Nu este clar dacă Mohammed era interesat în realizarea unui aspirator mai bun sau avea motive ascunse. Este posibil ca el să fi intenţionat să folosească planurile pentru a ascunde informaţii secrete sau pentru a-şi înşela temnicerii.

Avocatul militar al lui Mohammed, Jason Wright, a declarat că i s-a interzis să discute despre interesul clientului său pentru aspiratoare. El a adăugat însă că a vorbit deseori despre "inovaţii tehnologice moderne" şi "miracolele ştiinţifice" ale Coranului cu Mohammed, pe care l-a numit "excepţional de inteligent".

AP a cerut CIA copii ale schiţelor aspiratorului sau orice ale documente guvernamentale despre acestea în baza Actului privind accesul la informaţii, dar CIA a răspuns că acestea, "dacă există", sunt considerate dosare operaţionale ale CIA şi nu pot fi date publicităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite