Ce vor procurorii DNA de la sora premierului Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sora premierului Victor Ponta a dat joi explicaţii procurorilor DNA despre legăturile firmei sale, Exfim 2000, cu proiectul cu fonduri europene de la Comarnic, dosar de fraudă în care soţul său, Iulian Herţanu, a fost arestat, iar Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar.

Procurorii anticorupţie interacţionează tot mai mult cu familia premierului Victor Ponta. După ce cumnatul Iulian Herţanu a fost arestat în dosarul privind fraudarea fondurilor europene de la proiectul de canalizare a Comarnicului, anchetatorii au luat-o joi la întrebări şi pe soţia acestuia, Alexandra Herţanu, sora lui Victor Ponta. Femeia a fost citată la DNA Ploieşti în dosarul soţului său, în calitate de martor.

Alexandra Herţanu a ieşit din sediul DNA în jurul orei 11.00, după două ore de audieri, fără a face declaraţii. Ea a spus doar că a avut ceva “de recuperat” de la procurori. La audieri era aşteptată şi mama lui Ponta, Cornelia Naum.

Câteva ore mai târziu, Alexandra Herţanu a scris pe pagina sa de Facebook, că a mers de bunăvoie la DNA. “Pentru a evita speculaţiile, vreau să se ştie că m-am prezentat de bunăvoie la DNA pentru a recupera hard-disk-urile aparţinând SC Exfin 2000, în care am calitatea de administrator şi asociat”, scrie Alexandra Herţanu într-un mesaj postat pe Facebook.

 În acelaşi mesaj ea precizează că, în acelaşi timp, procurorii i-au solicitat să dea o declaraţie în calitate de martor şi a acceptat acest lucru.

"Cu această ocazie, mi s-a solicitat şi am acceptat să dau o declaraţie de martor. Asta a fost tot! În plus doresc să fac cunoscut că, în ciuda informaţiilor vehiculate în presă, eu, mama mea sau SC EXFIN 2000 nu am avut niciodată nici un fel de legatură contractuală cu SC GROSSMAN ENGINEERING SRL", firma unde soţul său, arestat preventiv, este administrator.

Alexandra Herţanu mai afirmă că şi-a trăit toată viaţa "discret şi fără nici o implicare în viaţa publică".

"Din păcate de mai bine de o săptămână acest lucru nu a mai fost posibil. Respect dreptul presei de a cere informaţii despre subiecte de interes public dar în acelaşi timp consider că şi publicul are dreptul la informaţii corecte şi complete", încheie aceasta.

Ponta pretinde că e “lovit politic”

În acelaşi timp, premierul Victor Ponta nu a rămas indiferent la încercările prin care este nevoită să treacă familia sa. “Este o mare suferinţă pentru mine să văd că sora şi mama mea sunt linşate mediatic doar ca să fiu eu lovit politic. Le iubesc şi o să le fiu alături toată viaţa aşa cum îmi sunt şi ele, şi aş vrea să am şi eu şi surorile mele tăria de caracter şi echilibrul pe care mama le-a dovedit în toţi cei 72 de ani ai ei!”, a scris joi şi Ponta pe Facebook.

Anterior, premierul refuzase însă să comenteze prezeţa surorii sale la DNA. “Evident că nu comentez. Eu sper, sunt un optimist”, a spus Victor Ponta.

Fondurile UE de la Comarnic, “filtrate” de firma Exfin 2000

Atenţia acordată de către anchetatori celor două femei din familia premierului nu este întâmplătoare. Potrivit unor surse apropiate anchetei, firma de contabilitate Exfin 2000 SRL, controlată de Cornelia Naum şi fiica sa, este cea care ar fi gestionat proiectul finanţat din fonduri europene de la Comarnic. 

Exfin 2000 SRL s-ar fi ocupat de toată documentele contabile ale lucrărilor executate cu fonduri europene, prin care s-ar fi făcut decontările.

Potrivit aceloraşi surse, în acest moment ancheta în cazul Exfin 2000 este în primă fază, având loc doar o verificare informatică.
În urmă cu circa o săptămână, pe 17 februarie, procurorii DNA au descins la sediul firmei Exfin 2000, de unde au ridicat documente, dar şi mai multe calculatoare.

Dosarul Herţanu

Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv pe 17 februarie. Procurorii susţin că lucrarea de extindere a canalizării din oraşul Comarnic, atribuită asocierii formată din  firmele Grossmann Engineering Group SRL – controlată de Iulian Herţanu şi Euroconstruct Trading 98 SRL, a fost obţinută fraudulos.

În acelaşi dosar, Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, şi Mircea Cosma sunt cercetaţi sub control judiciar. Cei trei ar fi pus presiune şi ar fi ameninţat conducerea SC Hidro Prahova, pentru a da contractul cu dedicaţie.

Citiţi şi:

Sebastian Ghiţă rămâne sub control judiciar. Instanţa i-a respins contestaţia

Sebastian Ghiţă va fi cercetat în continuare sub control judiciar după ce magistraţii Curţii Supreme au respins, miercuri dimineaţa, contestaţia acestuia. Procurorii au dispus această măsură în cazul deputatului în dosarul privind fraudarea de fonduri europene în care cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, a fost arestat preventiv.

Marian Coman şi Răzvan Ciorbă, audiaţi în dosarul în care este arestat Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta

Oamenii de afaceri Mihail Marian Coman şi Vladimir Răzvan Ciorbă, suspecţi în dosarul în care Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este arestat preventiv sub acuzaţia de deturnare de fonduri europene, sunt audiaţi, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Ploieşti.

UPDATE Omul de afaceri Ilie Drăgan, arestat în dosarul în care este cercetat şi cumnatul premierului Victor Ponta

Omul de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, a fost arestat preventiv, în dosarul privind deturnarea de fonduri europene destinate unui proiect de extinderea lucrărilor de canalizare în oraşul Comarnic, în care este arestat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Cumnatul-problemă al lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, rămâne după gratii

Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, rămâne după gratii cel puţin până luni când magistraţii vor analiza contestaţia acestuia la decizia de arestare preventivă, în dosarul de fraudare a fondurilor europene de la Comarnic. Cu excepţia acestuia şi a lui Vladimir Ciorbă, toţi ceilalţi inculpaţi sunt sub control judiciar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite