Marian Coman şi Răzvan Ciorbă, audiaţi în dosarul în care este arestat Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv
Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv

Oamenii de afaceri Mihail Marian Coman şi Vladimir Răzvan Ciorbă, suspecţi în dosarul în care Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este arestat preventiv sub acuzaţia de deturnare de fonduri europene, sunt audiaţi, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Ploieşti.

UPDATE Procurorii DNA au decis cercetarea sub control judiciar, timp de 60 de zile, a directorului de producţie la SC Hidro Prahova, Iuliu Virgiliu Roman, acesta fiind acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2015, Ilie Florin Drăgan, în calitate de director în cadrul S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., împreună cu Iulian Herţanu, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Mihail – Marian Coman, ar fi constituit un grup infracţional. Astfel, aceştia ar fi acţionat în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene , a însuşirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi sustragerii de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

Acest grup ar fi fost sprijinit de deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, de preşedintele Consiliului Judeţean Ploieşti Mircea Cosma, dar şi de Virgiliu Roman care,  iniţial, în cursul anului 2012, ar fi fost ajutat să obţină, în mod nelegal, calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al SC Hidro Prahova SA de către  Vlad Cosma, în vederea susţinerii intereselor acestuia. 

Ulterior, după ce ar fi dobândit funcţia de director de producţie în cadrul aceluiaşi agent economic, acesta ar fi semnat, pe 27 octombrie, un act adiţional şi o notă justificativă la contractul semnat de SC Hidro Prahova SA cu Asocierea S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L, în baza cărora termenul de finalizare a lucrării a fost prelungit în mod nelegal, cu 131 de zile fără calcul de penalităţi.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Roman nu are voie să îşi exercite funcţia de director de producţie la SC Hidro Prahova SA. În plus, acesta trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti,  ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti  cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

d) să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;

e) să nu se apropie de anumite persoane nominalizate şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;

f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

    

Lui Roman i se aduce la cunoştinţă faptul că, în cazul în care va încălca cu rea-credinţă obligaâiile impuse de măsura controlului judiciar, această măsură poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.

Procurorii care instrumentează dosarul în care Iulian Herţanu este arestat pentru constituire de grup infracţional, deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală continuă, luni, audierile în acest dosar, arată Mediafax.

Astfel, în faţa procurorilor a ajuns omul de afaceri Mihail Marian Coman, consilier al directorului SC Hidro Prahova SA, inculpat alături de Herţanu şi pus sub control judiciar. Luni după-amiază a fost scos din arestul Poliţiei Prahova şi Vladimir Răzvan Ciorbă, inculpat pentru aceleaşi infracţiuni de care este acuzat Herţanu şi arestat preventiv.

Miercuri, este aşteptat la DNA Ploieşti şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, pus, de asemenea, sub control judiciar şi căruia procurorii i-au interzis să-şi exercite funcţia de şef al CJ pe perioada măsurii preventive.

La sfârşitul săptămânii trecute, în acelaşi dosar au fost audiate mai multe persoane, între care Dumitru Pantea directorul SC Hidro Prahova SDA, firma la care acţionar este CJ Prahova şi care a derulat proiectul din care ar fi fost deturnate fondurile europene. Dumitru Pantea are calitatea de martor în acest dosar.

Deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul Vlad Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, omul de afaceri Mihail Coman şi omul de afaceri Liviu Munteanu se află sub control judiciar în dosarul fraudării de fonduri europene în care cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, este arestat preventiv alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă.

În acelaşi dosar, joia trecută a fost reţinut omul de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, firmă despre care procurorii susţin că a obţinut şi decontat fraudulos fonduri europene în proiectul de la Comarnic.

Ce acuzaţii le aduc procurorii 

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2015, cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, administrator al S.C. Grossman Engineering Group S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR Asfalt Construct Group S.R.L. Dobroeşti, judeţul Ilfov,Răzvan Ciorbă, administrator/asociat la S.C. CVR Asfalt Construct Group S.R.L., S.C. CVR Activites Group S.R.L. Bucureşti şi S.C. Gefam Pro S.R.L. Dobroeşti, judeţul Ilfov şi Mihail Coman – administrator/asociat la S.C. Indserv S.R.L. Ploieşti şi S.C. Indserv Proiect S.R.L. Ploieşti şi angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. în calitate de consilier al directorului general din data de 24 mai 2012, ar fi constituit un grup infracţional în vederea câştigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic”. 

Contractul a fost semnat pe 13 ianuarie 2012 între Asocierea S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L.  şi S.C. Hidro Prahova S.A. Ploieşti (C.L.6), contract finanţat în mare parte din fonduri provenite de la Uniunea Europeană.  

„Astfel, aceştia ar fi urmărit să-şi însuşească importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană, şi sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat”, arată anchetatorii. 

Ulterior, la grupul infracţional ar fi aderat şi Liviu Munteanu, prin numirea ca administrator al S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. începând cu 25 aprilie 2014, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi de a asigura efectuarea de plăţi către societăţile controlate de membri grupului. 

Gruparea, sprijinită de familia Cosma şi de Sebastian Ghiţă 

Procurorii au mai precizat că, pentru a-şi realiza scopul, acest grup ar fi fost sprijinit de Mircea Cosma care, în perioada 2011 – 2015, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi preşedinte al PSD Prahova, iar ulterior vicepreşedinte al PSD, ar fi făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcţionari ai S.C. Hidro Prahova S.A. (societate la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) şi ar fi exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală către Asocierea S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. a contractului de lucrări ce avea ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic”. 

Ulterior, pe parcursul derulării contractului, s-a intervenit pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate. 

Fiul lui Mircea Cosma, deputatul Vlad Cosma, şi deputatul Sebastian Ghiţă sunt suspectaţi că ar fi făcut demersuri (pentru numirea în funcţii a unor persoane şi pentru a obţine informaţii confidenţiale) la nivelul unor funcţionari ai S.C. Hidro Prahova S.A. şi ar fi exercitat intervenţii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală către Asocierea SC Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L.  a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic”, iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate.

„Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală efectuată până la acest moment relevând deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu de către membrii grupului a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale unor persoane juridice şi fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54 % din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossman Engineering SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), fapt ce constituie o consecinţă deosebit de gravă şi sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei (din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit)”, se arată în documentul citat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite