Ce ştim despre Gică Popescu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gica Popescu FOTO Mediafax
Gica Popescu FOTO Mediafax

De la maidanele acoperite cu buruieni şi până la marile stadioane ale lumii, terenurile de fotbal nu sunt altceva decât frânturile unei lumi paralele. O lume care funcţionează după reguli diferite, judecă după alte criterii şi creează o altă scară de valori.

E prea târziu să ne mai dorim asta, dar poate că ar fi fost normal ca reputaţia pe care unii oameni şi-o construiesc în aceste spaţii să nu treacă dincolo de tuşele de margine. Ne place să amestecăm lucrurile şi să le complicăm. Să credem că derbedeul clasei poate fi olimpic la matematică doar pentru că l-am văzut jonglând cu mingea în recreaţie. 

Să înţelegem, odată pentru totdeauna, că vorbim de lucruri distincte şi că talentul sportiv nu se coordonează cu probitatea morală. Lista marilor jucători din istoria fotbalului e plină de indivizi abjecţi, zei ai acestui univers alternativ care în lumea reală nu s-au priceput decât să golească sticle şi să-şi bată nevestele. Dar oamenii sunt, în general, indulgenţi cu idolii lor. Le iartă multe greşeli şi le supraestimează trăsăturile morale, deşi în realitate nu prea ştiu nimic despre ei.

Înainte de a cere graţierea lui Gică Popescu ar trebui să ne întrebăm ce ştim, de fapt, despre el. Să nu fim ridicoli încercând să evaluăm caracterul unui om pe care l-am văzut mai mult la televizor decât în realitate şi să admitem că nu există decât două certitudini. Ştim că a fost un mare fotbalist şi că a fost condamant la trei ani de închisoare pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. Aceste două certitudini vin din lumi diferite şi nu se pot anula niciodată una pe cealaltă. Cum condamnarea la închisoare nu va putea şterge cariera de mare fotbalist, nici cariera de mare fotbalist n-ar trebui să anuleze condamnarea.

P.S. Bineînţeles că tema graţierii lui Gică Popescu nu putea fi ratată de maeştrii lumilor şi mai ales ai posturilor paralele. Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat că susţine graţierea din postura de persoană, în timp ce Victor Ponta, premierul României, se abţine din postura de prim-ministru, dar o încurajează ca cetăţean. Celor doi li s-a alăturat şi Valeriu Zgonea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, care îşi declină calitatea de om politic şi solicită graţierea lui Gică Popescu din postura de oltean. 
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite