Care este tâlcul presiunilor BOR faţă de legea de eliminare a Religiei din şcoli şi ce efecte pot avea manevrele Patriarhului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhia cere respingerea propunerii de înlocuire a Religiei cu „Etică şi Cultură Civică” FOTO Adevărul
Patriarhia cere respingerea propunerii de înlocuire a Religiei cu „Etică şi Cultură Civică” FOTO Adevărul

Scrisoarea trimisă luni de Patriarhie, Senatului României, prin care se solicită respingerea legii deputatului independent Remus Cernea de a înlocui Religia cu „Etică şi Cultură Civică” nu va avea niciun efect asupra deciziei Comisiei de Învăţământ, spun senatorii. Nu este afectată nici decizia Curţii Constituţionale prin care predarea religiei se va face la cererea expresă a elevului, nu acesta trebuie să ceară neparticiparea.

„Şi fără această scrisoare, oricum ar fi fost respinsă propunerea lui Cernea, deci nu are niciun efect", a declarat senatorul Dumitru Oprea, membru în Comisia de Învăţământ. 

În scrisoare, Patriarhia specifică faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, religia este o discipină şcolară parte a trunchiului comun, care nu este obligatorie, existând opţiunea ca unii elevii să nu participe. La ora de religie, susţine  purtătorul de cuvânt al patriarhiei, părintele Constantin Stoica, sunt propuse unele valori sprirituale, nu impuse. 

Aceste valori sunt diferite faţă de cele care se regăsesc în cadrul orelor de Educaţie civică, care face deja parte din programa şcolară. 

Însă, legislaţia în vigoare care relgementează ora de Religie este pe punctul de a se schimba în urma unei decizii definitive şi irevocabile a Curţii Constituţionale a României (CCR).

Judecătorii CCR au decis ca de acum încolo, părinţii să depună cerere pentru a-şi înscrie copiii la ora de Religie, în loc să depună cerere ca să-i scutească de oră, cum se făcea până acum. Practic, religia nu mai este materie obligatorie, ci materie facultativă, din moment ce elevii nu mai sunt înscrişi „din oficiu” la oră, ci prin alegere. 

Mai exact, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţional articolul din Legea Educaţiei care spune că „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de Religie".

Deputatul Independent Remus Cernea a explicat pentru „Adevărul" ce se întâmplă mai departe după decizia CCR.  

„Nu prea văd atunci cum mai poţi preda religie pentru că nu mai există nici un sistem prin care elevii să se poată înregistra la ora de Religie. Cei care frecventează acum ora de Religie sunt deja înscrişi, dar de anul viitor, nu mai au cum să mai fie înscrişi din oficiu. Ei trebuie să facă Religia facultativă. Nu văd cum mai poate Religia să rămână în trunchiul comun", a spus Cernea.

Profesor de Drept Constituţional: Decizia CCR se aplică tuturor, inclusiv Patriarhiei

Profesorul de Drept Constituţional Gheorghe Iancu explică şi el foarte bine ce se întâmplă după ce decizia Curţii Constituţionale va fi publicată în Monitorul Oficial. 

„Există un termen de 45 de zile în care Legislativul trebuie să pună legea în acord cu decizia Curţii Constituţionale. În acest timp, articolele din lege care au fost declarate neconstituţionale vor fi suspendate. Dacă în termenul de 45 de zile nu se operează modificarea, atunci articolele respective sunt eliminate. Decizia Curţii Constituţionale este general valabilă şi se aplică tuturor, inclusiv Patriarhiei“, a declarat profesorul Gheorghe Iancu.

Patriarhia a venit la rândul ei cu precizări legate de decizia CCR, spunând într-un comunicat de presă emis marţi că aceasta „nu are nicio legătură cu propunerea domnului deputat Remus Cernea (aşa cum în mod tendenţios au sugerat unele instituţii media) şi nu afectează prevederile legale pentru respingerea iniţiativei legislative menţionate".

Pricopie: În primul rând, trebuie respectate legea şi Constituţia

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spune că până când Parlamentul sau, după caz, Guvernul se va pronunţa cu privire la predarea religiei în şcoli, vor fi respectate Constituţia şi legea care reglementează acest subiect, neputând fi schimbat nimic până atunci.

"Legat de predarea religiei în şcoli, sunt mai multe lucruri care trebuie luate în calcul. În primul rând, trebuie respectate legea şi Constituţia şi tot cadrul instituţional în care se desfăşoară orele în şcoli. În acest moment, avem o lege, avem o decizie a CCR şi avem o procedură pe care Parlamentul sau Guvernul, după caz, trebuie să le parcurgă", a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, citat de Meddiafax.

Pricopie a adăugat că până când nu se decide, la nivelul Parlamentului sau al Guvernului, cum se va proceda în planurile de învăţământ şi în procedurile din şcoli, "evident că nu se poate schimba nimic". "CCR atrage atenţia asupra unui element de neconstituţionalitate, iar Parlamentul are obligaţia să îl regleze. În momentul în care Parlamentul va corecta această problemă, evident că ne vom supune legislaţiei în vigoare", a spus ministrul Educaţiei.

Ce se va întâmpla cu profesorii de Religie

Dacă, aşa cum este de aşteptat, mai puţini elevi vor opta pentru ora de Religie de la anul, atunci va fi o cerere mai mică de profesori de Religie, însă, spune Cernea, propunerea sa legislativă oferă o soluţie în acest caz.

„Dacă înlocuim în trunchiul comun Religia cu Etica şi Cultura Civică, măcar profesorii care au dublă specializare pot preda inclusiv etică şi cultură civică şi pot rămâne titularizaţi. Prin acea scrisoare, Patriarhul loveşte în perspectiva acestor profesori de a rămâne titularizaţi pentru că una este să predai o materie facultativă şi alta este să predai o materie din trunchiul comun. Sper ca Patriarhia să înţeleagă că poate să le facă rău acestor profesori", a mai spus deputatul.

Prin proiectul său de lege, Cernea a propus ca elevii să înveţe la ora de „Etică şi cultură civică“ cele mai importante doctrine şi valori morale de inspiraţie filosofică, ştiinţifică sau religioasă ale umanităţii, dar şi elemente de cultură civică. Mai exact, disciplina ar trebui să cultive spiritul critic, raţionalitatea şi empatia, arată deputatul. 

În ceea ce priveşte Religia, ea ar deveni cu adevărat o oră facultativă, predată cel mai devreme din clasa I, şi nu de la pregătitoare, iar copiii nu ar mai primi note, ci calificative care să nu fie luate în considerare la media generală.

Ce urmăreşte Biserica

Eugen Ciurtin, istoric specializat în studiul Religiilor şi că atunci când a reacţionat prima dată la decizia CCR, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a atenţionat că va intensifica atenţia şi acţiunea pe diferite planuri pentru menţinerea orei de Religie obligatorii în şcoli. Scrisoarea trimisă Senatului face parte din această campanie de intensificare, de presiune pe care BOR o exercită. 

„Fostul Ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, afirma deunăzi că tocmai prin presiune, BOR a beneficiat de articolul respins în noiembrie de CCR, altminteri n-ar fi figurat în Legea Educaţiei din 2011", aminteşte Ciurtin.

El mai spune că pe termen lung, religiile au avut mai mult de pierdut decât de câştigat prin promovarea ideii de obligativitate.

La rândul său, expertul în educaţie şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş a analizat pentru "Adevărul" situaţia în care se află acum BOR şi spune că sunt două teme distincte, una la vedere şi una ascunsă.

„Cea la vedere este despre predarea sau nu a Religiei în şcoli. Tema ascunsă, despre care lumea nu are curaj să vorbeasca deschis, este lupta BOR pentru a-şi consolida şi extinde puterea în societate. Un aspect dificil şi foarte sensibil pentru BOR îl va reprezenta masa imesă de profesori "binecuvântaţi" care ies din facultăţile de teologie şi care acum riscă să rămână fără pâine, dar aici esenţa este consolidarea puterii BOR, ca în jocul de go, unde strategia de câştig este să decupezi teritorii cât mai mari, în dezavantajul adversarului. Nu ştiu ce va decide Senatul, cât curaj va avea sau cât de frica îi va fi. Eu sugerez, totuşi, solutia inteligentă, de prezenţă a disciplinei opţionale "Istoria ideilor şi credinţelor religioase", cu focalizare pe dezvoltarea unui comportament etic, social, comunitar sanatos", spune Staş.


Povestea profesorului care a învins binomul Stat-BOR şi a anulat metodele de impunere a Religiei în şcoli

Reacţia Patriarhiei Române la decizia CCR: „Biserica Ortodoxă Română nu se lasă intimidată şi descurajată, ci va intensifica atenţia şi acţiunea ei”

Curtea Constituţională schimbă regula orei de Religie în şcoli: părinţii trebuie să depună cerere pentru ca elevii să participe la această materie

VIDEO Adevărul Live. Dispută între Remus Cernea şi preoţi pe statutul orei de Religie în şcoli: e sau nu obligatorie?

Îndoctrinare sau spălare pe creier?!

DEZBATERE Religia în şcoli, înlocuită cu Etică şi educaţie civică. Ce şanse are legea să treacă şi cât de oportună e schimbarea

Ministrul Costoiu: „Nimeni nu are dreptul să spună unei persoane cărui Dumnezeu să se roage”

Religia rămâne opţional obligatoriu

VIDEO Ce aduce nou Protocolul încheiat de Ministerul Educaţiei cu Patriarhia despre predarea Religiei în şcoli, la Adevărul Live

DOCUMENT Ce prevede protocolul pentru predarea Religiei în şcoli, publicat luni de Ministerul Educaţiei

Religia în şcoli: protocol secret între stat şi biserică

Pricopie, despre protocolul de predare a religiei: nu e vorba de un amestec al Bisericii în sistemul de educaţie

Protocol pentru predarea religiei ortodoxe: reguli stricte pentru şcoli şi teologi, preoţi în inspecţiile de la clasă

DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile

Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice

Pericolul predării religiei în şcoli!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite