Patriarhul Daniel le cere senatorilor să respingă iniţiativa legislativă a lui Remus Cernea de eliminare a Religiei din şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhul Daniel le-a transmis senatorilor, printr-o scrisoare, să respingă iniţiativa legislativă a deputatului Remus Cernea, care prevede eliminarea din programa şcolară obligatorie a orelor de religie, pentru a fi înlocuite cu o oră de "Etică şi cultură civică". Contactat de "Adevărul", purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a prezentat argumentele pentru această solicitare.

UPDATE: Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat, pentru „Adevărul“, care sunt argumentele Patriahului Daniel împotriva interzicerii orelor de religie în şcoli.

În primul rând, spune Constantin Stoica, în scrisoarea trimisă de Patriarhie se specifică că prezenţa religie în şcoli este prevăzută şi în Constituţia România, art. 32, al.7. „Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege“ (Constituţie, art. 32) De asemenea, Constantin Stoica susţine că acelaşi lucru este prevăzut şi în Legea Educaţiei.

În scrisoare se mai specifică faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, religia este o discipină şcolară „parte a trunchiului comun“, care nu este obligatorie, existând opţiunea ca unii elevii să nu participe.

De asemenea, reprezentanţii Patriarhiei mai arată că situaţia din ţara noastră este una des întâlnită şi în alte state din Europa, precum Germania şi Austria. La ora de religie, susţin aceştia, sunt propuse unele valori sprirituale, nu impuse.

Valorile propuse în cadrul orelor de religie sunt diferite faţă de cele care se regăsesc în cadrul orelor de educaţie civică, spun ei, iar Educaţia civică face deja parte din programa şcolară. Reprezentanţii BOR mai spun că dacă elevii ar putea obţine calificative şi nu note în cadrul orelor de religie , aşa cum se întâmplă la celelalte discipline, atunci ar diminua importanţa orei de religie în şcoli, după cum se arată în scrisoarea trimisă de Patriarhie.

Însă, Religia nu mai este obligatorie după ce judecătorii Curţii Constituţionale au decis că obligaţia părinţilor de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. Mai mult, aceştia au hotărât cu unaimitate de voturi ca o astfel de cerere să fie făcută de acum doar de către cei care vor să studieze această disciplină. Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie.

Mai exact, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţional articolul din Legea educaţiei care spune că "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de Religie". 

Contactat de "Adevărul", deputatul independent Remus Cernea a declarat că "educaţia are drept scop urmărirea intereselor copiilor, nu ale bisericii".

"Sper foarte mult ca Patriarhia să recunoască dreptul la alegere al fiecărui elev care a împlinit 14 ani şi al familiilor celor care nu au împlinit încă 14 ani. În privinţa participării sau nu la orele de religie, există deja o decizie a Curţii Constituţionale faţă de care Patriarhia s-a pronunţat în termeni foarte duri. Îmi doresc şi sper ca bisericile din România să respecte statul de drept, drepturile cetăţenilor şi caracterul secular al statului şi sper că nu vor să impună religia cu forţa nimănui. Regret că scrisorile oficiale ale Patriarhiei conţin atacuri la persoană la adresa mea şi îmi doresc foarte mult un dialog civilizat", a spus Cernea.

Anunţul Senatului

"Biroul Permanent al Senatului a primit o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, privitoare la iniţiativa unui deputat care propune eliminarea din programa şcolară a obligativităţii orelor de religie. Patriarhul solicită respingerea aceastei iniţiative legislative. Biroul Permanent a trimis solicitarea comisiei de învăţământ a Senatului. Respectiva propunere a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor", se arată într-un comunicat al Senatului.

Iniţiativa de a înlocui controversatul opţional i-a aparţinut deputatului independent Remus Cernea. Concret, acesta a propus ca elevii să înveţe la ora de „Etică şi cultură civică“ cele mai importante doctrine şi valori morale de inspiraţie filosofică, ştiinţifică sau religioasă ale umanităţii, dar şi elemente de cultură civică. Mai exact, disciplina ar trebui să cultive spiritul critic, raţionalitatea şi empatia, arată deputatul.

În ceea ce priveşte Religia, ea ar deveni cu adevărat o oră facultativă, predată cel mai devreme din clasa I, şi nu de la pregătitoare, iar copiii nu ar mai primi note, ci calificative care să nu fie luate în considerare la media generală.

Alternativele propuse de specialişti

Propunerea deputatului Remus Cernea nu este prima de acest gen. De-a lungul anilor, mai multe voci din spaţiul public au propus înlocuirea Religiei la şcoală cu un alt tip de curs. De cele mai multe ori a fost vehiculată Istoria Religiilor, o propunere care este susţinută şi de Monica Macovei, candidat la prezidenţiale. O altă propunere extinde puţin tematica de studiu, sub numele de Religiile Lumii, care să-i ajute pe copii să înţeleagă contextul actual al conflictelor religioase de la nivel mondial, spune expertul în educaţie Tincuţa Apăteanu, blogger adevarul.ro. 

Expertul în educaţie şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş aduce aminte că printre recomandările Parlamentului European este predarea religiilor în şcoli conform anumitor criterii, precum toleranţa, să se prezinte mai degrabă religiile lumii, dar fără să lase în urmă curentul ateismului.

„La cerere, în locul orei de Religie, elevii pot urma cursuri de Istoria religiilor, Istoria culturii şi artelor sau alte cursuri utile în formarea comportamentului etic, social sau comunitar”, a explicat acesta. 

Religia, opţional mai mult obligatoriu de la pregătitoare până la clasa a XII-a

Religia se studiază în şcoala românească începând de la clasa pregătitoare şi până la clasa a XII-a, însă este singura materie din trunchiul comun care este opţională. 

Asta înseamnă că dacă părinţii unui copil nu vor ca acesta să studieze religia la şcoală, ei pot să depună o cerere în care solicită retragerea de la acest curs sau pot alege un alt opţional. Religia a apărut în trunchiul comun în 1990, după ce în perioada comunismului a fost interzisă. Profesorii de religie au pregătire în Teologie şi primesc avizul Patriarhiei Române pentru a preda. 

În luna mai a anului acesta, Ministerul Educaţiei şi Patriarhia Română au semnat un protocol de colaborare, care prevede, printre altele, că toate manualele de religie după care se predă în şcoli trebuie să fie avizate de Patriarhie şi că preoţii pot participa la inspecţiile şcolare.


Îndoctrinare sau spălare pe creier?!

DEZBATERE Religia în şcoli, înlocuită cu Etică şi educaţie civică. Ce şanse are legea să treacă şi cât de oportună e schimbarea

Ministrul Costoiu: „Nimeni nu are dreptul să spună unei persoane cărui Dumnezeu să se roage”

Religia rămâne opţional obligatoriu

VIDEO Ce aduce nou Protocolul încheiat de Ministerul Educaţiei cu Patriarhia despre predarea Religiei în şcoli, la Adevărul Live

DOCUMENT Ce prevede protocolul pentru predarea Religiei în şcoli, publicat luni de Ministerul Educaţiei

Religia în şcoli: protocol secret între stat şi biserică

Pricopie, despre protocolul de predare a religiei: nu e vorba de un amestec al Bisericii în sistemul de educaţie

Protocol pentru predarea religiei ortodoxe: reguli stricte pentru şcoli şi teologi, preoţi în inspecţiile de la clasă

DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile

Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice

Pericolul predării religiei în şcoli!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite