Motivarea unei condamnări record: „Judecătorul Moldovan îşi privea profesia ca un mijloc de înavuţire”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Adamescu, milionarul pentru favorizarea căruia Mircea Moldovan a fost condamnat la închisoare cu executare FOTO Adevarul
Dan Adamescu, milionarul pentru favorizarea căruia Mircea Moldovan a fost condamnat la închisoare cu executare FOTO Adevarul

Judecătorul Mircea Moldovan, de la Tribunalul Bucureşti, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie şi afaceristul Dan Adamescu deoarece prin faptele sale a dat senzaţia societăţii civile că pentru oamenii cu bani justiţia funcţionează altfel. Asta arată magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti în motivarea deciziei de condamnare a judecătorului.

Mai mult, instanţa care i-a aplicat magistratului o condamnare record este de părere că gravitatea deosebită a infracţiunilor de corupţie săvârşite de Mircea Moldovan au un impact negativ major în rândul societăţii, întrucât acestea au fost comise de către un judecator din cadrul Tribunalului Bucuresti.

 Astfel, „ având în vedere specificitatea şi modul de organizare al sistemul judiciar, pe lângă urmările produse asupra celor care le comit, aruncă o umbră greu de înlăturat asupra întregului sistem judiciar care se află în situaţia de a reacţiona cu fermitate împotriva unor asemenea infracţiuni”, arată instanţa în motivarea sentinţei din 2 februarie.

Judecătorii Curţii de Apel mai explică faptul că Moldovan a contribuit la curentul: „pentru persoanele care au bani şi un sistem relaţional, justiţia funcţionează pe alte criterii”. În acest sens, instanţa a subliniat că  „prin conduita sa profesională, Mircea Moldovan a contribuit la consolidarea curentului de opinie cristalizat deja la  nivelul  societăţii  româneşti  că, pentru persoanele care au bani şi un sistem relaţional, justiţia funcţionează pe alte criterii decât cele prevăzute în Constituţie şi legi, aspect de natură să genereze o stare de neîncredere în actul de înfăptuire a justiţiei în rândul opiniei publice”, notează magistraţii, care expun exact aceleaşi considerente şi în cazul omului de afaceri Dan Adamescu, condamnat însă la patru ani şi patru luni de închisoare în acelaşi dosar.

 „Moldovan considera profesia un mijloc de îmbogăţire”

În final, judecătorii au ajuns la concluzia, că magistratul se simţea îndreptăţit să ceară bani sau obiecte pentru soluţii favorabile, arătând că „situaţia de fapt dovedeşte clar că Mircea Moldovan privea profesia de judecător ca un mijloc de inavuţire şi se considera îndreptăţit să pretindă de la persoanele implicate în cauzele pe care le avea de soluţionat bani dar şi orice ale avantaje, de la cherestea, ceasuri de firmă, televizoare de ultima generaţie la produse alimentare sau angajarea unor rude”, conchid magistraţii.

Pedepse grele pentru decizii pe bani

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti, care au soluţionat în primă instanţă acest dosar, au decis, pe 2 februarie, condamnarea judecătorului Mircea Moldovan la nu mai puţin de 22 de ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Alături de acesta a fost condamnat şi omul de afaceri Dan Adamescu, la patru ani şi patru luni pentru dare de mită. De asemenea, în aceeaşi cauză au fost condamnaţi şi afaceristul Iosif Armaş, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti Elena Rovenţa, Sorin Viziru şi Ion Stanciu, precum şi practicienii în insolvenţă Ilie Preda, Emanoil Postelnicu şi Gabriel Hanganu, la pedepse cuprinse între un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi şase ani şi zece luni cu executare. 

În acest caz, procurorii au descoperit că magistraţii care au fost judecaţi pentru corupţie căutau dosarele de insolvenţă „bune” în care să fie desemnaţi sau cele în care judecătorii puteau pronunţa soluţii favorabile celor care ofereau bani şi formulau „oferte” care constau în hotărâri judecătoreşti favorabile.

Judecătorul Mircea Moldovan, căruia i se spunea Împăratul, lua mită atât personal, cât şi prin intermediul fiului şi al nepotului său, spun procurorii. 

La rândul lui, Dan Adamescu a fost acuzat că le-ar fi dat judecătorilor, prin intermediari, mită câteva mii de euro, pentru ca aceştia să dea soluţii favorabile în dosarele privind insolvenţa unor firme ale omului de afaceri.

De altfel, avocatul lui Dan Adamescu, George Dumitru, a furnizat DNA, în dosarul celor patru judecători acuzaţi de fapte de corupţie, o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul mitei date acestora pentru a soluţiona favorabil dosare privind insolvenţa unor firme ale lui Adamescu. Câteva zile mai târziu avocatul de 36 de ani s-a aruncat în faţa metroului la staţia Universitate din Capitală.

Cum a fugit de procurori judecătorul Moldovan

Când poliţiştii judiciari însoţiţi de procurori i-au bătut la uşa casei, pe 19 mai 2014, pentru a-l duce la audieri la DNA, judecătorul Mircea Moldovan a intrat în panică. S-a speriat atât de tare, încât a fugit doar cu ce avea pe el: un trening de casă şi o bluză cu mânecă scurtă.

O cameră de supraveghere, montată pe casa vecinului său, l-a surprins pe Moldovan într-o ipostază nedemnă de roba de magistrat: imaginile l-au arătat pe judecător în timp ce sărea gardul din spatele vilei sale din Ştefăneştii de Jos (jud. Ilfov), în curtea unei fabrici. Apoi a traversat calea ferată şi şi-a pierdut urma pe şoseaua de centură, în apropiere de localitatea Voluntari.

Poliţiştii care îl aşteptau în faţa casei au reuşit să vorbească doar cu o femeie, care iniţial nu le-a permis să intre şi nu le-a dat detalii despre magistrat. Aşa că au fost nevoiţi să plece.
Ceilalţi trei judecători cercetaţi în acest caz,  Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru, s-au prezentat de bună voie în faţa anchetatorilor. După câteva ore în care a rătăcit pe străzi, judecătorul Mircea Moldovan a realizat ridicolul situaţiei şi s-a dus singur la sediul DNA. Întrebat de ce a fugit, magistratrul a dat o replică pe măsură: “Am fost... la plimbare”.


Cum operau judecătorii care decideau soarta firmelor în insolvenţă

În noiembrie 2013, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la judecătorii Mircea Moldovan, Elena Rovenţa, Sorin Viziru şi Ion Stanciu, de la Tribunalul Bucureşti, suspectaţi că luau mită de la practicieni în insolvenţă pentru a le repartiza dosare ”bune”. Mită ar fi dat şi patronii unor firme care cereau insolvenţa. Printre aceştia se număra Dan Adamescu care voia să-şi pună la adăpost de creditori firmele Sigur Industrial Construct SRL şi Activ Construcţii Industriale SRL.

În mai 2014, Dan Adamescu, dar şi cei patru judecători au fost reţinuţi de procurorii DNA şi, ulterior, arestaţi. Avocatul omului de afaceri, George Claudiu Dumitru, este cel care i-a înfundat practic pe magistraţii corupţi. El a furnizat DNA o copie a unui extras de cont, prin care se atesta viramentul mitei date acestora pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor privind insolvenţa firmelor lui Adamescu. George Dumitru s-a sinucis apoi aruncându-se în faţă metroului la staţia Universitate.

Dosare preferenţiale

Anchetatorii spun că judecătorii căutau dosarele de insolvenţă „bune” în care să fie desemnaţi sau cele în care aceştia puteau pronunţa soluţii favorabile mituitorilor. „Prin sintagma «dosare bune» în materie de insolvenţă se înţelege, din punctul de vedere al lichidatorului judiciar, cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obţinerea unor venituri substanţiale de către societatea de insolvenţă”, potrivit DNA.

DNA arată că judecătorii îşi luau toate măsurile de siguranţă pentru a nu fi prinşi. Se întâlneau în locuri sigure pentru a putea discuta despre dosare şi despre coduri de comunicare atunci când vorbeau la telefoanele mobile.

Preţul cinstei: alimente, covoare şi cherestea

Anchetatorii spun că judecătorii corupţi, mai ales Mircea Moldovan, nu făceau nazuri atunci când cereau şpagă, acceptând tot felul de bunuri sau servicii. Astfel, ultimul ar fi primit un televizor color Samsung şi ar fi pretins unui alt practician în insolvenţă să o angajeze pe nepoata sa la societatea acestuia.

Printre alte bunuri primite de magistrat se numără alimente (făină, carne), un telefon mobil, un ceas de marcă, în valoare de 8.000 de lei, un covor, o maşină, dar şi 90 de metri pătraţi de lambriuri, pentru ferma pe care o deţine în localitatea Belciugatele.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Omul de afaceri Dan Adamescu, urmărit penal de procurorii DNA în dosarul în care au fost arestaţi patru judecători pentru corupţie

Omul de afaceri Dan Adamescu este urmărit penal pentru că ar fi mituit doi dintre cei patru judecători arestaţi zilele trecute pentru corupţie. Acesta s-a prezentat joi la DNA, unde a stat aproximativ trei ore, fiind citat de procurori după ce miercuri au fost făcute percheziţii la locuinţa şi la sediile unor firme ale sale.

Judecătorii şpăgari şi Dan Adamescu, turnaţi la DNA de avocatul sinucigaş

George Claudiu Dumitru, avocatul lui Dan Grigore Adamescu, care s-a sinucis luni la metrou, este cel care a furnizat procurorilor anticorupţie probe împotriva celor patru judecători acuzaţi de fapte de corupţie.

Cum a profitat Dan Adamescu de judecătorii corupţi. Omul de afaceri şi magistraţii au fost turnaţi la DNA de avocatul sinucigaş

Al doilea cel mai bogat român, afaceristul Dan Adamescu, este urmărit penal pentru că ar fi mituit magistraţi de la Tribunalul Bucureşti pentru a primi soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Omul de afaceri Iosif Armaş a fost audiat în dosarul în care au fost arestaţi pentru fapte de corupţie patru judecători

Omul de afaceri Iosif Armaş s-a prezentat, luni, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au fost arestaţi sub acuzaţia că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă. Acesta este al doilea afacerist audiat în acest dosar. Primul, Dan Adamescu, a fost pus săptămâna trecută sub acuzare pentru dare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite