BAC 2014 Proba scrisă la limba română. Liceenii, între subiecte-capcană şi şpaga profilor de la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Şcoala Centrală din Bucureşti au ieşit îngrijoraţi din sălile de examen FOTO David Muntean
Elevii de la Şcoala Centrală din Bucureşti au ieşit îngrijoraţi din sălile de examen FOTO David Muntean

Nici Bacalaureatul de anul acesta nu a fost lipsit de surprize, urmând profilul inaugurat anul trecut, când frauda de la Liceul „Bolintineanu“ din Capitală a fost cap de afiş. Un inspector şcolar adjunct de la Arad a fost reţinut de procurori şi demis pentru o nouă posibilă fraudă la Bac 2014, iar elevii au avut parte de subiecte-supriză la prima probă scrisă, la română, de luni. Marţi urmează proba scrisă la limba maternă.

Examenul a debutat ieri-dimineaţă cu reţinerea şi apoi demiterea inspectorului şcolar adjunct din Arad, acuzat de procurori că, alături de un alt inspector şi o profesoară de română, ar fi orchestrat o nouă fraudă la Bac: o notă de trecere, plătită cu sume între 300 şi 500 de euro.

A urmat surpriza din variantele de examen, deopotrivă la uman şi la real, unde subiectul al treilea, temutul eseu, le-a testat din nou cunoştinţele din poezia românească. Înarmaţi cu informaţiile şi comentariile din proză, mizând pe marile romane din literatura română, cei mai mulţi dintre elevi nici nu s-au gândit la poezie, subiectul-surpriză şi la Bac-ul de anul trecut.

Nici profesorii nu credeau că liricul va triumfa din nou, judecând şi după subiectele de la simulare şi de la Bac-ul olimpicilor, care anunţa revenirea prozei. Concluzia: deşi cerinţele nu au fost dificile, elevii trebuie să se aştepte de acum la orice subiect.

Subiectele de la limba română de la Bacalaureat au fost publicate pe adevarul.ro, împreună cu baremul de corectare.  Subiectele pe care le-au primit la proba de română de la Bac sunt de două feluri: o variantă pentru real şi una pentru uman. 

Subiectele la română

Este al doilea an la rând când elevii de la real şi cei de la uman primesc la Bacalaureat subiecte diferite la română. La proba de ieri, cei de la uman au avut la primul subiect un text din „Donna Alba“, de Gib I. Mihăescu şi nouă cerinţe de rezolvat, inclusiv să comenteze o secvenţă în maximum 100 de cuvinte.

La subiectul al doilea au avut de conceput un text argumentativ despre „importanţa activităţilor de îndrumare a lecturii elevilor“, iar eseul de la subiectul al treilea viza tema şi viziunea despre lume reflectate într-un text poetic studiat, având de ales între Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stănescu.

În schimb, candidaţii de la real au primit ieri un text la prima vedere din „Omul din vis“, de Cezar Petrescu, un text argumentativ despre „rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos“, iar eseul de la ultimul subiect le-a cerut să evidenţieze tema şi viziunea despre lume reflectate într-un text poetic studiat aparţinând lui Mihai Eminescu.

În total, 143.968 de candidaţi s-au înscris la proba de Limba Română de la Bacalaureat, dintre care 14.400 sunt din Bucureşti. De asemenea, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, 129.827 de candidaţi sunt din promoţia curentă, iar alţi 14.141 din promoţiile anterioare.

Rezultatele finale ale Examenului de Bacalureat 2014 vor fi prezentate pe 11 iulie pe adevarul.ro şi pe bacalaureat.edu.ro.

Calendar Bacalaureat 2014

30 iunie – proba scrisă la Limba Română

1 iulie – proba scrisă la Limba Maternă

2 iulie – proba scrisă la Matematică sau la Istorie (proba obligatorie a profilului)

4 iulie – proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie

7 iulie – afişarea rezultatelor parţiale (până la ora 12.00, la avizierele liceelor) şi depunerea contestaţiilor (până la ora 16.00)

8-10 iulie - rezolvarea contestaţiilor

11 iulie – afişarea rezultatelor finale pe bacalaureat.edu.ro

BUCUREŞTI Ultima noapte de literatură, prima zi de BAC

Peste 140.000 de elevi de clasa a XII-a au susţinut ieri proba de Limba şi Literatura Română în cadrul examenului de Bacalaureat. A fost greu, dar mulţi au răsuflat uşuraţi: de acum nu vor mai citi niciodată literatură. „Toată noaptea am citit la Moromeţii, sper să ne pice asta, că nu mai pot. Gata!“.  

Câţiva adolescenţi se îndreaptă spre Şcoala Centrală din Bucureşti, ascunzându-şi cearcănele în spatele ochelarilor de soare. După BAC vor să dea mai departe la ASE şi îşi promit că nu vor mai citi niciodată poezii şi alte chestii din astea.

Sunt obosiţi şi plictisiţi de basmul cult, de paşoptism, de nuvele istorice şi de fraze lungi şi seci extrase din comentarii, gen: „Senzaţia de poveste evocată este dată de prezenţa în text a eului liric prin intermediul pronumelui personal de persoana I“. 

Examenul părinţilor

În faţa Şcolii Centrale sunt maşini de Poliţie cu girofarurile pornite. Primul gând: altă fraudă la Bacalaureat, alt scandal naţional. Din fericire sunt doar nişte arme vechi şi, posibil, ceva obuze din al Doilea Război Mondial descoperite de câţiva muncitori în pivniţa unei case pe care o reabilitează, peste drum de Şcoala Centrală.

Muncitorii se bucură: până nu vine brigada antitero nu trebuie să mai muncească. Se uită la lumea pestriţă din faţa şcolii şi îşi amintesc de vremea când erau şi ei şcolari: „Tot la lopată am ajuns“.

Grupuri de părinţi aşteaptă agitaţi în faţa unităţii de învăţământ. Au dat bani la meditaţii, nu pot fi indiferenţi. Unul dintre ei a aflat o parte din subiecte. Le comunică şi celorlalţi, dar nu-şi dau seama dacă e de bine sau de rău. O femeie îşi sună soţul: „Nelule, le-a dat Eminescu… Păi, am zis să-ţi spun…“

Testamentul liceenilor

Primul elev a ieşit din sala de examen după două ore şi un sfert. Este de la profilul real şi subiectele nu i s-au părut dificile: „Mai uşor decât o poezie la alegere din Eminescu ce ne-ar fi putut da? S-a tot dat Eminescu în anii trecuţi şi mă aşteptam“, spune el.

Şcoala Centrală e, totuşi, una dintre cele mai bune unităţi de învăţământ din ţară. Urmează o fată de la profilul umanist. Nu e la fel de optimistă, căci aici subiectul principal a fost „tema şi viziunea despre lume la Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stănescu“: „Pentru cine nu a învăţat nu a fost uşor deloc. Nu am pus accent pe poeţii modernişti. Ne aşteptam la proză, ar fi fost mai uşor“.

Urmează o  elevă care iese plângând. Apoi, alta care spune, spre amuzamentul general „am făcut Testamentul (n.r. – o poezie de Tudor Arghezi)“. „Eu ştiu un singur vers de Nichita Stănescu, ăla cu «m-a muşcat leoaica azi de faţă». L-am întors pe toate feţele, am scris vreo trei pagini. Adio, nu vreau să mai aud de ăştia!“, spune un băiat.

Pe măsură ce se apropie miezul zilei, strada Icoanei se umple de adolescenţi. Nu sunt optimişti, dar nici nu e vreun sfârşit de lume. În fond, la poarta şcolii aşteaptă nişte oameni care împart pliante cu ofertele universităţilor particulare. Elevii spun „Doamne fereşte!“ şi pleacă cu pliantele.

Literatura la mişto, pe Facebook

„Keep calm and never trust Lică Sămădăul“, spune un banner de pe Facebook. Hashtagul #bac2014 ne arată care-i treaba de fapt cu „examenul maturităţii“. Un alt citat inspiraţional: „Nu neapărat romanul interbelic, da’ ceva să placă la toată lumea“. Se face şi haz de necaz: „Elevii care n-au ştiut să prezinte tema şi viziunea despre lume a lui Mihai Eminescu au predat câte două-trei foi mai mici cu chipul lui Eminescu (n.r. – bancnote de 500 de lei)“, sau „Tristeţe mare la BAC. Nici anul ăsta n-a picat nimic din Radu F. Constantinescu (n.r. – blogger celebru printre adolescente)“. ;

14 eliminaţi la Bac în Bucureşti

Prima zi de examene scrise de la Bacalaureat a însemnat final de sesiune pentru 14 candidaţi din Bucureşti, care au fost eliminaţi ieri, la proba de Limba şi Literatura Română, pentru că ar fi încercat să trişeze. Cifra nu este una mare însă, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar din Bucureşti, Marian Banu.

Acesta a declarat că, anul trecut, în urma celor trei sesiuni de Bac (Bac-ul olimpicilor, sesiunea de vară şi cea de toamnă), au fost în jur de 56 de elevi eliminaţi din examen pentru tentative de fraudă. În total, anul trecut au fost 320 de candidaţi eliminaţi din examen la sesiunea din vară. 

Examenul scris se desfăşoară sub supravegherea camerelor video, aşa cum se întâmplă de câţiva ani, iar cei care sunt prinşi copiind şi sunt eliminaţi pierd şansa de a-şi încerca din nou norocul în sesiunea din toamnă.

ARAD Mită la BAC: liste cu nume şi semne pe lucrări

Mihai Spânu, adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, inspectorul şcolar Simona Crîsnic şi profesoara de limba română Lavinia Biţ, de la Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu“ din Arad, sunt suspectaţi că ar fi primit de la elevi între 300 şi 500 de euro pentru a-i promova la examenul de Bacalaureat. 

Mihai Spânu

Mihai Spânu, adjunctul inspectorului şcolar general din Arad, era răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor şi de resursele umane     FOTO: www.aradon.ro

Cei trei au fost audiaţi în noaptea de duminică spre luni de procurori, iar Mihai Spânu a fost reţinut pentru 24 de ore. Simona Crîsnic şi Lavinia Biţ sunt cercetate în stare de libertate.

Potrivit procurorilor arădeni, ancheta a fost susţinută de SRI şi a pornit în urma unui denunţ, după care investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinţi în faţa celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele Bacalaureatului vor fi promovate de către copii.

În urma percheziţiilor efectuate în noaptea de duminică spre luni la locuinţele celor trei, a fost ridicată suma de circa 10.000 de euro. De asemenea, au fost găsite şi liste cu numele unor absolvenţi de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul. Procurorii vorbesc şi despre alte probe ridicate de la locuinţele suspecţilor, printre care şi bileţele cu semne de la elevi care ar fi urmat să se regăsească pe fişele de examinare, dar şi instrumente de scris care oferă posibilitatea ştergerii textului.

„Credem că aceste instrumente de scris urmau să fie folosite şi de către candidaţi, iar suspecţii ar fi trebuit să şteargă răspunsurile greşite şi să le completeze pe cele corecte“, a afirmat procurorul de caz Codrin Gavra.

Spânu, eliberat din funcţie

Imediat după reţinerea inspectorului şcolar de la Arad, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că Mihai Spânu a fost eliberat din funcţie. „În cazul celeilalte inspectoare şi al profesoarei suspectate că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze Bacalaureatul, o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad“, a declarat, ieri, Remus Pricopie.

Alţi profesori implicaţi

Mihai Spânu nu avea niciun rol în organizarea examenului de Bacalaureat 2014, astfel că este posibil ca acesta să-i fi păcălit pe cei care i-au dat bani.

„Mihai Spânu, inspectoarea Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ nu erau implicaţi în desfăşurarea examenului de Bacalaureat. Mihai Spânu este răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor şi de resursele umane. La fel ca Simona Crîsnic, care este inspector şcolar pentru managementul resurselor umane. Doar doamna Lavinia Biţ era înscrisă alături de alţi colegi pentru stabilirea comisiei de examinare a Bacalaureatului. Dar tragerea la sorţi încă nu a avut loc. Voi cere să se facă alte propuneri pe lista de candidaţi pentru componenţa comisiei de examinare“, a declarat Claudius Mladim, şeful ISJ Arad.

Anchetatorii spun că cercetările vor fi extinse după finalizarea examenului de Bacalaureat, pentru că au informaţii că şi alţi profesori ar fi fost implicaţi în această reţea, fiind intermediari care le făceau legătura părinţilor cu inspectorii şcolari. 

Descinderi la un liceu din Capitală, anul trecut

În urmă cu un an, procurorii Parchetului Capitalei au făcut percheziţii, chiar în prima zi a examenului de Bacalaureat, la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală. Conducerea liceului a fost demisă, iar directoarea liceului, profesoara Costica Vărzaru, este judecată în stare de liberate.

Românul s-a născut poet, dar a mizat pe proză la Bacalaureat: „Al treilea an la rând să dea poezie?“

Prima probă scrisă a Bacalaureatului 2014 a fost şi primul hop serios pentru candidaţii care au susţinut, ieri, examenul. Cei mai mulţi se aşteptau la orice altceva în afară de poezie, astfel că, indiferent că au fost de la uman, real sau de la tehnologic, absolvenţii de clasa a XII-a au fost neumlţumiţi de subiectul al III-lea.

PLOIEŞTI. „Este al treilea an consecutiv când a picat poezie. Sincer, nu mă aşteptam!“, a spus o candidată care susţine Bacalaureatul la centrul de examinare de la Colegiul „Nichita Stănescu“ din Ploieşti. Fiind la real, a avut de tratat tema şi viziunea despre lume dintr-un text studiat aparţinând lui Mihai Eminescu. Candidaţii de la profilul uman au avut aceeaşi temă, la alegere dintr-un text de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau de Nichita Stănescu. „Poezia nu am învăţat-o pentru că eram sigur că nu pica şi anul acesta. Sper să iau o notă peste 5“, a spus dezamăgit un candidat de la acelaşi colegiu.

SIBIU. Puţin peste ora 10.00, Ovidiu Mârză, proaspăt absolvent al unei clase cu profil tehnologic de la Colegiului Tehnic Energetic din Sibiu, a ieşit cu zâmbetul pe buze din sala de examen. „A fost foarte uşor dacă ai învăţat, păcat că nu am citit la partea a treia mai mult. Mă aştept la un 7-7,50, din ce ştiu că am scris“, a spus Ovidiu Mârză.

CONSTANŢA. Destui liceeni au fost miraţi de alegerea subiectului al treilea, atât la profilul uman, cât şi la real. „Cum se poate, totuşi, să dea al treilea an la rând poezie la Bac? Chiar ne gândeam că anul ăsta scăpăm. Şi poezie ne-a dat!“, spun candidaţii de la Liceul de Telecomunicaţii din Constanţa.
Liceenii au scos din tolba culturii generale termeni cât mai elevaţi, învăţaţi sau reţinuţi din lecturi. „Am scris trei pagini, să fiu sigur, limita minimă era de două pagini. Sper să-i conving prin vocabular, dacă nu prin conţinut“, a spus Andrei Trifănescu, candidat la obţinerea diplomei de Bacalaureat. Pentru 14 dintre candidaţii de la Constanţa, Bacalaureatul s-a încheiat. Au fost eliminaţi din examen, fiind prinşi cu celulare sau copiuţe.

CLUJ. Primii elevi care au susţinut examenul la centrul de examinare de la Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj-Napoca au ieşit din sală la ora 11 şi un sfert. Cei mai mulţi au spus că subiectele au fost uşoare, dar nu s-au aşteptat ca subiectul al III-lea să fie o poezie.Unul dintre foştii liceeni pentru care proba de ieri a fost floare la ureche e Simona Cucoş, o tânără de 18 ani cu multe vise şi speranţe. „Dacă învăţai, nu aveai cum să nu ştii. Subiectele nu au fost grele“, spune ea. A terminat profilul Ştiinţe Sociale la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Cluj-Napoca. După BAC vrea să devină educatoare, dar nu în România, ci în străinătate. Ştie deja şi oraşul unde vrea
să-şi continue studiile: Linz (Austria). Acolo are un frate care e student la Informatică şi o va ajuta să se acomodeze. „O să învăţ limba germană de la zero“, spune fata.
Consideră că în străinătate nu va trece printr-un lung şir de căutări de joburi cum s-ar întâmpla în ţară după ce, peste trei ani, va absolvi facultatea. „În afară e mai sigur că găsesc un loc de muncă după ce termin facultatea“, crede ea.

TÂRGOVIŞTE. Şi elevii de la Colegiul Naţional Economic „Ion Ghica“, unul dintre cele mai bune licee din Târgovişte, au declarat, la ieşirea din sălile de examinare, că au avut mari dificultăţi la poezie. Mai mult, siguri pe ei, înainte de examen, au făcut chiar un grup pe Facebook, în care s-au pus de acord ca nimeni să nu înveţe poezia. „Am ieşit devreme pentru că a picat Eminescu. Nu am învăţat absolut deloc poezia. Dacă îmi pica romanul, luam cel puţin nota 8. Acum sper să iau în jur de 6“, a spus Ionuţ Ghenea.

BÂRLAD. Nici la Bârlad absolvenţii de clasa a XII-a nu se aşteptau să le pice poezia la BAC, iar „perlele“ se anunţă de „top“. Elevii care au ieşit din sălile de examen au purtat discuţii aprinse despre subiecte. Din primele impresii, poetul naţional al românilor a dat mari bătăi de cap celor de la „Real“. „O picat Eminescu!“, şi-a început discursul un absolvent. După primul schimb de impresii a continuat: „Am scris că «Luceafărul» are 98 de versuri. E bine?“. 

Surpriza de la Bac: poezia

Subiectele de ieri de la examenul scris la română nu au fost dificile, cât neaşteptate pentru elevi, care erau pregătiţi pentru proză la eseu. A fost evidentă diferenţa de dificultate între uman şi real, spun dascălii.

Nici elevii, dar nici profesorii nu se aşteptau ca şi la Bacalaureatul din 2014 poezia să reprezinte piatra de încercare pentru candidaţi la examenul scris de la română. Însă, eseul de la subiectul al treilea, considerat cel mai dificil, le-a spulberat multor elevi visele la o notă mai bună, după ce au văzut că au de scris un eseu despre Eminescu, la real, respectiv Arghezi, Barbu sau Stănescu, la uman. 

Subiectul a fost o surpriză, având în vedere că atât la simularea din iarnă, cât şi la Bac-ul olimpicilor, din mai, elevii au primit proză la acest ultim subiect din varianta de examen.

În plus, anul trecut, la sesiunea de vară au primit tot poezie, chiar Arghezi la real, iar Eminescu a picat acum doi ani la Bac.

„Au fost subiecte-surpriză şi la uman, şi la real la eseu, cu precizarea că subiectul I de la ambele variante este ofertant, iar diferenţa de dificultate dintre cele două profiluri este mai clară faţă de anul trecut. Anul acesta, copiii au fost derutaţi de faptul că la simulare şi la Bac-ul olimpicilor s-a dat numai proză şi că anul trecut s-a dat poezie la sesiunea din vară. Într-un fel, e bine că le-a picat poezia, fiindcă îi mentalizează că poate să le pice orice“, a explicat profesoara de română Ecaterina Stanca, de la Liceul Teoretic Naţional din Capitală, cea care a rezolvat subiectele ieri, la Adevărul Live. Însă, dascălul susţine că elevii pot lua nota 6, dacă au rezolvat bine primele două subiecte.

Se aşteptau la orice, mai puţin Eminescu

La rândul ei, profesoara Corina Buzoianu, de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Capitală, a discutat despre acelaşi element-supriză, poezia, alături de autorul indicat, Mihai Eminescu. 

„În mod clar, la real a fost o surpriză fiind vorba de Eminescu, copiii chiar mi-au spus că dacă le pica poezia se aşteptau la orice altceva, cum ar fi Bacovia. Iar textul argumentativ este destul de greu, dacă elevii nu au fost atenţi la formularea cerinţei, ar putea avea probleme. În schimb, primul subiect de la ambele variante a fost uşor, deşi la uman s-ar putea să le pună probleme cerinţa despre rolul interogaţiilor retorice“, a spus Buzoianu.

Profesoara Ecaterina Stanca susţine de asemenea că puteau să apară probleme la textul argumentativ, pentru că elevii uită de multe ori să folosească virgula după conectori şi nu au mare grijă la punctuaţie. „Trebuie să aibă cel puţin 10-15 conectori care să realizeze legătura între idei şi trebuie să fie foarte atenţi la argumente. De obicei, elevii se gândesc că este un subiect uşor, dar nu este aşa, trebuie respectată structura şi trebuie atenţie la conţinutul adecvat unui astfel de text“, a explicat aceasta.

Candidaţii, pregătiţi pentru orice subiect

Şi profesoara Maria Postu de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Bucureşti atrage atenţia asupra cerinţelor de la textul argumentativ. „La real, unde li s-a cerut să scrie despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos, mi s-a părut mai greu decât la uman, unde au avut de scris despre importanţa activităţilor de îndrumare a lecturii elevilor“.

Însă profesoara Postu nu consideră că eseul de la subiectul al treilea ar fi trebuit să-i pună în dificultate. „Nu ai cum să nu ştii o poezie de Eminescu, nu cred că vor avea probleme, iar cei de la Uman au avut de ales între trei autori (Tudor Arghezi, Ion Barbu şi Nichita Stănescu), însă unii elevi ar putea face confuzii între neomodernism (Nichita Stănescu) şi modernism interbelic“, a declarat aceasta. 

Profesoara este de părere că subiectele primite de elevi anul acesta nu ar fi trebuit să fie o surpriză, fiindcă ei ar fi trebuit să cunoască şi aceste subiecte. „Un subiect greu şi surprinzător ar fi fost dacă le pica un romancier de după 1980“, a explicat Postu. 

Citeşte şi 

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Matematică, pentru profilul Tehnologic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Matematică, pentru profilul Ştiinţele Naturii, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Despre adevăratul rol al şcolii, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite