Avocata Alinei Bica, Laura Vicol, achitată definitiv de magistraţii Curţii Supreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a decis achitarea avocatei Laura Vicol în dosarul în care fusese acuzată de favorizarea făptuitorului, complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii şi fals în înscrisuri sub semnatură privată.

Laura Vicol a fost achitată în primă instanţă de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti.

„În baza art.396 alin.l şi 5 raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpata Vicol (fostă Voicu) Laura Cătălina pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, prevăzută de art.269 alin.1 Cod penal. În baza art.396 alin.l şi 5 raportat la art.16 alin.1 lit.b teza a II-a Cod procedură penală, achită pe aceeaşi inculpată pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, prevăzute de art.322 Cod penal cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal şi, respectiv, de art.48 raportat la art.348 Cod penal. II”, se arată în minuta de la Curtea Supremă.

Procurorii DNA susţineau, în aprilie 2016, în rechizitoriul prin care Laura Vicol a fost trimisă în judecată, că aceasta, deşi cunoştea că Niculae Learciu nu deţine calitatea de avocat, l-a ajutat să exercite fără drept această profesie, punându-i la dispoziţie împuterniciri avocaţiale care atestau calitatea sa şi care i-au permis să îndeplinească unele sarcini şi activităţi specifice acestei profesii, şi anume să participe, fără drept, la acte de urmărire penală în dosare aflate în instrumentarea DIICOT sau DNA. Mai exact, arătau anchetatorii, în martie 2015, Laura Voicu, în calitate de avocat al Georgiei Ioana Deaconu, care era arestată, cunoscând faptul că Learciu Niculae nu deţine calitatea de avocat, fiind înscris în aşa numitul „Barou constituţional”, l-a desemnat să participe la activităţi de urmărire penală ce urmau a se desfăşura la sediul DNA în dosarul femeii, precum şi, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA. „În acest mod, prin faptul că l-a trimis la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe Learciu Niculae, pentru a acorda asistenţă juridică unei inculpate aflate în stare de arest preventiv, a cărei apărare este obligatorie potrivit legii, Vicol Laura-Cătălina a provocat, în mod conştient, o stare de pericol pentru înfăptuirea justiţiei”, susţineau la acea vreme procurorii anticorupţie.

În 2015, Laura Vicol a fost reţinută pentru 24 de ore. Ea a fost, pentru o perioadă, apărătorul fostei şefe DIICOT, Alina Bica.

Avocata a declarat că se va adresa justiţiei, împotriva statului român cît şi împotriva DNA-ului şi a Baroului Bucureşti după achitarea de la Curtea Supremă.

„Mă voi îndrepta împotriva statului român, deşi, sinceră să fiu, nu-i normal ca mama mea să plătească din buzunarul ei pentru ce mi s-a întâmplat mie. Mă voi îndrepta împotriva DNA-ului şi mai ales mă voi îndrepta împotriva Baroului Bucureşti, care m-au condamnat fără să mă judece, care nu m-au chemat nici măcar o singură dată. M-au condamnat fără să mă judece, m-au considerat din start vinovată, fără să cerceteze absolut nimic. Patima şi ura cu care au vorbit în sala de judecată când au solicitat să se admită apelul DNA-ului, DNA care a solicitat pedeapsa cu încarcerare pentru mine", a declarat Laura Vicol pentru Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite