Autoritatea Sanitară: micii cu salmonella nu prezintă niciun risc pentru oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii din carnea de pasăre infestaţi cu salmonella nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană, asta au declarat reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor într-o conferinţă de presă care a avut loc marţi.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a finalizat alerta declanşată pe 30 mai privind suspiciunea contaminării produsului „mici cu carne de pasăre Delicia” cu Salmonella, analizele realizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică arătând că serotipurile depistate nu sunt patogene şi nu prezintă risc pentru sănătatea publică.

„Cantitatea de produs reţinută oficial de către inspectorii sanitar-veterinari până la sosirea buletinului de confirmare emis de Laboratorul Naţional de Referinţă va fi returnată la producător. unde va fi supusă unui tratament termic, sub supraveghere sanitar-veterinară, care să garanteze distrugerea Salmonellei”, a declarat preşedintele ANSVSA.

Vladimir Mănăstireanu a mai spus că pasta de mici poate fi folosită la produse preparate la temperaturi de peste 60 de grade.

„În timpul desfăşurării alertei s-a constatat că 635 de kilograme din produsul respectiv au fost distribuite în 24 de judeţe. Din această cantitate, inspectorii au identificat şi retinut 526 de kilograme, din depozitele şi unităţile de comercializare din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Bihor, Bucureşti, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Harghita, Dolj, Hunedoara, Maramureş, Galaţi, Neamţ, Suceava, Iaşi, Prahova, Sălaj, Satu Mare şi Timiş”, a precizat şeful ANSVSA.

De asemenea, acesta mai menţionat că verificările efectuate la unitatea de procesare din judeţul Neamţ au arătat că materia primă nu provenea din Romania, ci din Germania. Operatorul economic a informat furnizorul, iar restul de materie primă existentă în stoc a fost dirijat spre procesare termica, conform procedurii aplicabile în cazul depistării tulpinilor nepatogene de Salmonella spp în alimente.

Pe 10 iunie, directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, anunţa că, în urma unui control făcut la Ploieşti, în depozitul central al unui supermarket, a fost recoltată o probă dintr-o caserolă de mici în greutate de un kilogram, care a fost analizată din punct de vedere microbiologic, depistându-se salmonella.

Ulterior acestui control, 200 de caserole cu mici au fost retrase de către DSVSA Prahova din depozitul Kaufland din Ploieşti, de unde mai fuseseră distribuite 640 de caserole cu mici în magazine din 24 de judeţe. 

 

Autoritatea Veterinară a declanşat imediat alertă prin Sistemul de Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Carne de mici cu Salmonella livrată în mai multe magazine din ţară, din depozitul Kaufland Ploieşti

Un lot de carne de mici, despre care există suspiciuni că ar fi infestat cu Salmonella, a fost restras din magazinele Kaufland din mai multe judeţe din ţară. Carnea a fost livrată de o firmă din Piatra Neamţ la depozitul central Kaufland din Ploieşti şi, de aici, în reţeaua de magazine

Micii de la Kaufland, suspectaţi de infestare cu salmonella, sunt din carne de pasăre şi se numesc „Delicia“

Reprezentanţii Kaufland au precizat că micii despre care există suspiciuni că ar fi infestaţi cu salmonella sunt din carne de pasăre, congelaţi, se numesc „Delicia“, iar clienţii care i-au cumpărat sunt rugaţi să-şi recupereze banii la magazin

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite