ANSVSA: Mure din România, depistate cu virusul hepatic A în Italia. Nu există probleme în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Murele româneşri au purtat virusul hepatic A în Italia. Tot lotul de 400 de kilograme a fost vândut în regiunea Brescia
Murele româneşri au purtat virusul hepatic A în Italia. Tot lotul de 400 de kilograme a fost vândut în regiunea Brescia

O cantitate de 10 kilograme de mure contaminate cu virusul hepatic A, a fost descoperită în Italia, potrivit unei notificări primite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citate de  Mediafax.

Acestea făceau parte dintr-un lot de 400 de kilograme exportat în vara anului 2012 din România, a fost depistată în Italia.

Informaţia survine după ce Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din România a primit joi o notificare din partea Comisiei Europene, privind prezenţa virusului hepatic A în fructe de pădure (mure) congelate, cu origine România.

În notificare, Italia menţionează faptul că este vorba de o cantitate de 10 kilograme, dintr-un lot de 400 de kilograme, exportat în luna august a anului 2012, de către o firmă din ţara noastră.

După primirea notificării din partea Comisiei Europene, s-a iniţiat procedura specifică unei alerte europene, fiind imediat informată structura teritorială pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea operatorul economic ce a realizat respectivul export de fructe de pădure.

Fără probleme în ţara noastră

Inspectorii ANSVSA de la nivel local au constatat lipsa produsului incriminat, au verificat existenţa carnetelor de sănătate ale angajaţilor, care erau vizate la zi şi cu buletine de analiză efectuate.

În urma anchetei efectuate, s-a constatat că întregul lot de 400 de kilograme a fost exportat în iulie 2012, numai către beneficiarul din Italia, regiunea Brescia.

Din respectivul lot, nu a fost comercializat şi nu s-a distribuit către niciun operator de pe piaţa româneasca.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite