VIDEO Papa Benedict al XVI-lea demisionează: „Simt greutatea misiunii. Este pentru binele Bisericii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Benedict al XVI-lea FOTO Reuters
Papa Benedict al XVI-lea FOTO Reuters

Papa Benedict al XVI-lea va demisiona pe 28 februarie, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Vaticanului, transmite agenţia de presă italiană ANSA.

Anunţul a fost făcut de Papă, în latină, în timpul Conciliului pentru canonizarea martirilor de la Otranto.

Papa a declarat că simte greutatea misiunii pontificale, că a meditat îndelung asupra acestei decizii şi a luat-o pentru binele Bisericii.

Papa a mai spus că nu are puterea să-şi mai îndeplinească atribuţiile. „Din acest motiv, şi foarte conştient de acest gest, cu toată libertatea declar că renunţ la conducerea Bisericii Romei, succesorul Sfântului Petru”, a afirmat Papa, potrivit „La Repubblica”.

Joseph Aloisius Ratzinger este unul dintre cei mai contestaţi preoţi care au fost aleşi de Sfântul Scaun ca papă. Acuzaţiile la adresa sa variază de la ascunderea unor abuzuri sexuale în cadrul Bisericii Catolice şi până la încercarea de a exonera poporul german de responsabilitatea pentru Holocaust. 

„După ce mi-am examinat în mod repetat conştiinţa în faţa lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru a exercita în mod adecvat funcţia pontificală”, le-a spus Papa cardinalilor.

Oficialii de la Vatican au anunţat că se aşteapta ca alegerea unui nou Papă să se facă „cât mai repede posibil”, transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a declarat că un nou Papă va fi ales până la sfârşitul lunii martie.

„Trebuie să avem un Papă nou până la Paşte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, în timpul unei conferinţe de presă susţinute luni, în Cetatea Vaticanului.

„Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)", a precizat părintele Federico Lombardi, într-un anunţ fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice.

Vineri, preşedintele Traian Băsescu avea planificată vizită oficială la Vatican şi o întâlnire cu Suveranul Pontif. Deocamdată, nu se ştie dacă întrevederea va mai avea loc.

Joseph Aloisius Ratzinger (85 de ani) a devenit Papă în aprilie 2005, după moartea Papei Ioan Paul al II-lea.

Discursul complet al Suvernului Pontif

Iubiţi fraţi,

V-am convocat în acest Consistoriu nu doar pentru cele trei canonizări, ci şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viaţa Bisericii. După ce mi-am examinat în mod repetat conştiinţa înaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, datorită vârstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru o exercitare adecvată a ministerului petrin.

Sunt conştient că acest minister, datorită naturii lui spirituale esenţiale, trebuie să fie îndeplinit nu doar prin cuvinte şi fapte, ci şi, nu mai puţin, prin rugăciune şi suferinţă. 

Cu toate acestea, în lumea de astăzi, supusă la atât de multe schimbări rapide şi zguduită de probleme de profundă relevanţă pentru viaţa de credinţă, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi pentru a proclama Evanghelia, sunt necesare atât puterea minţii cât şi a trupului, putere care în ultimele luni s-a deteriorat în mine până acolo încât a trebuit să îmi recunosc incapacitatea de a îndeplini în mod adecvat slujirea încredinţată mie.

De aceea, şi fiind conştient de gravitatea acestui act, în deplină libertate declar că renunţ la ministerul de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petru, încredinţat mie de Cardinali în 19 aprilie 2005, astfel că, de la 28 februarie 2013, ora 20.00, Scaunul Romei, Scaunul Sfântului Petru, va fi vacant şi va trebui să fie convocat, de către cei care au competenţa să facă aceasta, un Conclav pentru alegerea noului Pontif Suprem.

Iubiţi fraţi, vă mulţumesc sincer, din inimă, pentru toată iubirea şi munca cu care m-aţi susţinut în slujirea mea şi vă cer iertare pentru toate defectele mele. Iar acum, să încredinţăm Sfânta Biserică grijii Păstorului nostru Suprem, Domnul nostru Isus Cristos, şi să o implorăm pe Preasfânta Sa Mamă Maria, pentru ca ea să îi asiste pe Părinţii Cardinali, cu grija ei maternă, în alegerea noului Pontif Suprem.

În ceea ce mă priveşte, şi în viitor, doresc să slujesc cu devotament Sfânta Biserică a lui Dumnezeu, printr-o viaţă dedicată rugăciunii.”


Suveranul Pontif poate demisiona

Codul Canoanelor Bisericii Catolice specifică: „Dacă s-ar întâpla ca Suveranul Potif să demisioneze, este nevoie de validarea faptului că el demisionează de bunăvoie, dar aceasta nu trebuie acceptată de nimeni” - Canonul 332, alin. 2. 

Cu toate acestea, atunci când un papă este ales drept succesorului Sfântului Petru, Biserica se aşteaptă ca acesta să-şi păstreze mandatul până la moarte. 

În istoria Bisericii Catolice s-au înregistrat mai multe astfel de demisii. Primul papă care a demisionat a fost Papa Pontian, care a fost ales ca succesor al Sfântului Petru la 21 iulie 230. 

Ultima demisia a unui Papă a avut loc în 1415.

Fratele Papei ştia de demisie

Georg Ratzinger, fratele Papei Benedict al XVI-lea, ar fi ştiut de planurile acestuia de a demisiona de mai multe luni, susţine revista germană „Der Spiegel”.

Georg Ratzinger afirmă că fratele lui vrea „mai multă linişte” la această vârstă, potrivit „Der Spiegel”.

Corespondentul BBC David Willey din Roma a declarat că în ultimele luni au fost speculaţii privind starea de sănătate a Suveranului Pontif.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite