UPDATE Noi avertizări de ceaţă. Capitala şi şapte judeţe din ţară, sub cod galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe judeţe din ţară s-au aflat joi sub cod galben de ceaţă FOTO Mihaela Cojocariu
Mai multe judeţe din ţară s-au aflat joi sub cod galben de ceaţă FOTO Mihaela Cojocariu

Meteorologii au emis, joi seară, mai multe avertizări de cod galben de ceaţă valabile pentru Bucureşti şi şapte judeţe din ţară. Din cauza ceţii din această dimineaţă, traficul rutier a fost îngreunat, iar în judeţul Vrancea s-au produs două accident în urma cărora o persoană a fost rănită.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis joi seară o nouă avertizare de cod galben de ceaţă, valabilă până la ora 20.15, pentru Bucureşti şi pentru judeţele Ilfov, Buzău şi Ialomiţa, inclusiv pentru drumurile naţionale şi europene aferente. 

De asemenea, până la ora 23.30, judeţele Vrancea, Galaţi, Bacău şi Vaslui, inclusiv drumurile naţionale şi europene ( E85), se află sub cod galben de ceaţă. 

UPDATE Avertizările de cod galben de ceaţă, emise joi dimineaţă de meteorologi au expirat.

Din cauza condiţiilor meteo, în judeţul Vrancea s-au produs două accidente care s-au soldat cu o persoană rănită.

UPDATE Meteorologii au anunţat că până la ora 14.00, judeţele Călăraşi şi Giurgiu, inclusiv drumurile naţionale şi Europene aferente, se află sub avertizare de cod galben de ceaţă. Vizibilitatea va fi scăzută local sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.

UPDATE Centrul Infotrafic a anunţat joi că o persoană a fost rănită în urma unui accident rutier în care au fost implicate cinci autoturisme. Incidentul s-a petrecut pe DN2(E85), la ieşirea din Morăreşti către Focşani (judeţul Vrancea). Cauza accidentului a fost neadaptarea vitezei la condiţiile meteo (ceaţă densă).  

Potrivit sursei citate, în judeţul Vrancea, din cauza ceţii, pe anumite porţiuni de drum vizibilitatea scade sub 100 de metri.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit avertizarea de cod galben de ceaţă pentru judeţele Teleorman şi Ilfov, inclusiv Bucureşti, până la ora 12:00.

Poliţia Rutieră anunţă că pe mai multe drumuri din ţară, mai ales din judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Ilfov şi municipiul Bucureşti se circulă cu dificultate din cauza ceţii.

Aceştia recomandă şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o s-au asigurat. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie reglate corespunzător.

Şoferii trebuie să se asigure că luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

De asemenea, în cazul în care o maşină rămâne în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

Mai mult, şoferii autovehiculelor cu o masă mai totală autorizată mai mare de 3,5 tone sunt obligaţi să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când fac intervenţii la automobilul care se află pe partea carosabilă a drumului public.


Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), joi dimineaţă se se va semnala ceaţă, fenomen ce determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, în judeţele:

  • Olt ( inclusiv oraşul Caracal),  între 8:15-10:15
  • Harghita (inclusiv municipiul Miercurea-Ciuc), între 8:00-11:00
  • local în judeţele Botoşani, Bacău, Neamţ, Vrancea şi Galaţi, între 7:30-10:30
  • pe arii extinse în judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Giurgiu, inclusiv drumurile naţionale şi Europene aferente, între 7:00-10:00
  • în judeţele Teleorman şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti între 6:00-12:00

Avertizările de fenomene periculoase imediate /nowcasting/ se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

După câteva zile mai călduroase vine frigul. După 22 noiembrie vor cădea şi primii fulgi de zăpadă

În următoarele zile vom avea parte de o creştere uşoară a temperaturilor, însă din 22 noiembrie se va răci iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă. După această dată sunt aşteptate ploi în toată ţara, iar în unele regiuni precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. 

Prognoza meteo pentru sezonul de iarnă: în decembrie vom avea parte de precipitaţii peste medie

Iarna îşi va intra în drepturi din luna decembrie, când sunt aşteptate precipitaţii peste media climatologică. Mai mult, sunt aşteptate temperaturi sub medie, cel mai frig urmând să fie în nordul şi în centrul ţării.

Noiembrie, prima lună a iernii. Harta drumurilor cu risc de înzăpezire

Autorităţile au decis în urmă pe 22 octombrie ca drumurile naţionale cu probleme să fie închise încă de la primele ninsori. În plus, Poliţia Rutieră a primit ordin de la ministrul de Interne să sancţioneze drastic şoferii care nu-şi pun din timp anvelope de iarnă, dar şi pe cei care se încumetă să intre pe drumurile închise. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite