ANALIZĂ Fumatul electronic, viciul care nu e interzis, dar e pedepsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţigările electronice nu sunt reglementate în niciun fel în momentul de faţă. Cu toate acestea, o femeie care a fumat într-un troleibuz a fost bătută crunt de un bătrân, care s-a arătat deranjat de gestul ei.

Filmuleţul în care o femeie este bătută crunt de mai mulţi călători pentru că fumează o ţigară electronică într-un troleibuz din Capitală a făcut în mai puţin de 24 de ore înconjurul României. Scena surprinsă cu telefonul mobil de un călător din mijlocul de transport în comun a ajuns în scurt timp viral pe internet şi la ştirile de seară ale tuturor televiziunilor.

Şi cum era de aşteptat, a stârnit valuri de nemulţumire pe reţelele de socializare, readucând în acelaşi timp în discuţie nevoia de reglementare a fumatului în spaţiile publice, în special în cele închise, cum sunt restaurantele, mijloacele de transport în comun sau barurile.„Nu poţi să stai cinci minute fără să fumezi. E nesimţită! E drogată! Şi miroase şi a băutură!“, se aude vocea bătrânului violent pe filmuleţ. „Să nu mai dai în femei, nenorocitule“, urlă, la rândul ei femeia agresată.

„Ce se întâmplă în troleul ăla se întâmplă în toată ţara. Nu avem reguli, iar dacă avem, nu ne pasă de ele. Nici nouă, nici ălora care ar trebui să-i sancţioneze pe cei care le încalcă. Eu cred că nu e ultima bătaie filmată pe care o vom vedea în 2015“, a comentat incidentul din mijlocul de transport jurnalistul şi bloggerul adevărul.ro Dan Mazilu.

În opinia psihologului Mihai Copăceanu, reacţia călătorilor din troleibuz participanţi la incident a fost una de mahala, tipic românească. „Au devenit cetăţeni justiţiari, a fost efectul de gloată. Problema este că şoferul troleibuzului, care ar fi putut interveni, nu a făcut nimic, iar agresorul, bătrânul care a lovit femeia, este tipul românului care vrea să îşi facă dreptate şi care nu respectă legea“, a spus psihologul.  

Cât o priveşte pe persoana lovită, acesta susţine că femeia, prin gestul său, i-ar fi insultat pe cei din autobuz. „Chiar dacă ţigara electronică nu este reglementată prin lege, poţi jena ceilalţi călători, având în vedere că este un spaţiu închis. Chiar dacă a fumat, nu era firesc să fie bătută“, a mai spus Copăceanu.

Interzicerea fumatului în spaţiile publice, discutată pe 26 aprilie

La rândul lor, specialiştii spun că lipsa reglementărilor în domeniul fumatului este principalul motiv pentru care se ajunge la astfel de situaţii. Concret, la ora actuală, fumatul ţigărilor electronice în spaţii închise nu este interzis prin lege.

În plus, la ora actuală sunt discuţii aprinse inclusiv pe fumatul clasic pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o serie de recomandări, iar Camera Deputaţilor urmează să ia în discuţie proiectul de lege prin care să fie interzis complet fumatul în spaţii publice. Proiectul de lege, care a trecut pe 18 martie de Senat, prevede interzicerea completă a fumatului în spaţiile autorităţilor şi instituţiilor publice centrale sau locale, dar şi în şcoli şi în spitale, fie ele publice sau private.

Propunerea legislativă care îi aparţine deputatului PSD Tamara Ciofu a stârnit numeroase controverse în rândul parlamentarilor, care au trecut-o, totuşi, cu 86 de voturi „pentru“, 30 „împotrivă“ şi opt abţineri. Aurelia Cristea, însă, fost ministru pentru Dialog Social, a adus o serie de amendamente, respinse de Senat, precizând că fumatul ar trebui interzis şi în cluburi, restaurante şi, respectiv, spaţii de joacă.

„Dincolo de problema medicală, avem de a face cu o problemă legată de bun-simţ. Din punct de vedere legal însă, lucrurile nu sunt clarificate, astfel că până atunci rămâne legea bunului-simţ. E necesară o lege ca eu să pot sesiza că un călător fumează, chiar şi ţigară electronică, într-un spaţiu închis. Interzicerea completă a fumatului este singurul mod prin care putem să renunţăm la acest obicei nociv“, susţine doctorul Magda Ciobanu.

Pneumolog: „Statul are datoria să interzică fumatul“

Şi profesorul Constantin Marica, pneumolog la Institutul „Marius Nasta“, spune că proiectul de lege care a trecut deja de Senat este o iniţiativă foarte bună. Ţări precum Ungaria, Bulgaria şi Turcia au ales să interzică fumatul în spaţiile publice, iar efectele asupra sănătăţii s-au văzut imediat. Rata internărilor pentru infarctul de miocard a scăzut la jumătate în doar şase luni.

„Nici nu e nevoie de bani, ci totul se poate face prin reglementări. Statul are datoria să interzică fumatul. Dacă înainte recomandam ţigările electronice fumătorilor înrăiţi, ca mijloc de tratare a sevrajului, acum nu o mai facem, pentru că ultimele studii arată că ţigările electronice favorizează dependenţa de nicotină“, a explicat Constantin Marica.

Pe de altă parte, vânzătorii de ţigări electronice susţin că „ţigara electronică este un produs ecologic. Această nu poluează mediul deoarece nu arde şi nu scoate fum“.

Sereniti.ro: Să te ferească Dumnezeu de furia prostului!

Nu cred că am văzut ceva mai şocant decât acest filmuleţ. Şi nu e ca şi când nu am avea parte de tot felul de oribilităţi zi de zi într-un oraş în care oamenii şi-au pierdut busola logicii de a trăi împreună. Asum de la bun început că troleul în care are loc acţiunea e din Bucureşti, dar ştiu la fel de bine că ar putea să se întâmple acelaşi lucru şi la Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj sau Braşov. Scenele se petrec ziua în amiaza mare, într-un troleu aglomerat.

E plină ţara de oameni care cred că merită să fie respectaţi pentru ce au făcut ei şi poate unii dintre ei chiar merită acest lucru. Dar înainte de a cere respect de la cineva, ar trebui să ştii că respectul presupune să îl respecţi pe celălalt şi chiar şi pe tine. Oamenii din film nu au nicio secundă reflexul de a se întreba dacă e normal ceea ce fac şi dacă prin ceea ce fac îi afectează pe cei din jur, mai ales că e posibil să se afle şi copii care pot foarte uşor să fie traumatizaţi de ceea ce văd. Se reduc singuri la condiţia de animale, de instincte necontrolate, de emoţii fără raţiune. Ceea ce am văzut în film este şocant şi ruşinos.

Sunt oameni dezlănţuiţi pe care dacă i-ai întâlni pe stradă ţi-ar spune că ei merg la biserică şi că respectă toate tradiţiile pentru că sunt buni creştini.ţi-ar spune că sunt trişti că trăiesc într-o ţară care nu îi respectă şi că sunt furioşi pe propriile neputinţe. Dar nu şi-ar spune niciodată singuri aceste adevăruri pentru că mereu aşteaptă ca altcineva să facă totul în locul lor. Şi atunci când înţeleg cât de vinovaţi sunt pentru propriile frustrări, ajung să facă ceea ce ştiu mai bine: să se răzbune pe lume.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite