VIDEO Să te ferească Dumnezeu de furia prostului. Atenţie! Conţine imagini şocante

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campanie „Spune stop violenţei

Nu cred că am văzut ceva mai şocant ca filmul pe care îl ataşez acestui articol. Şi nu e ca şi când nu am avea parte de tot felul de oribilităţi zi de zi într-un oraş în care oamenii şi-au pierdut busola logicii de a trăi împreună. Asum de la bun început că troleul în care are loc acţiunea e din Bucureşti, dar ştiu la fel de bine că ar putea să se întâmple acelaşi lucru şi la Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj sau Braşov.

Poate că nu v-aţi şocat suficient aşa că o să reiau câteva din replicile pe care cetăţenii din imagini au găsit de cuviinţă să şi le arunce unii altora. Vă reamintesc pe scurt că vorbim de nişte cetăţeni normali, care probabil să întorceau la casele lor. Protagoniştii sunt două doamne de aproximativ 40 de ani, doi pensionari şi mai mulţi călători de diverse vârste. Aşadar, replicile de la care începe scandalul şi care merită citite şi răscitite indiferent cât de rău vi se face atunci când intraţi în contact cu ele: „Nu poţi să stai cinci minute fără să fumezi. E nesimţită! E drogată! Şi miroase şi a băutură!”, „Eşti un boşorog pedofil!”, „Eşti o curvă, mă! O bagaboantă eşti! Eşti o curvă!”, „Taci dracu' din gură, bagaboanta naibii. Taci că îţi dau cu ăsta în cap. Sunt bolnav. Eu nu pot să suport aşa ceva.”.

O femeie a fost bătută într-un autobuz RATB. Motivul: fuma o ţigară electronică


Scenele se petrec ziua în amiaza mare, într-un troleu aglomerat şi din imagini se vede clar că erau şi adolescenţi la faţa locului, care nu găsesc nimic mai bun de făcut decât să râdă de bătaia şi înjurăturile pe care şi le adresează maturii călători. Dincolo de agresivitatea fără măsură din cuvintele şi actele celor care se bat, ne rămân multe întrebări şi concluzii care ne fac să tremurăm de teamă şi silă.

De ce nu cheamă nimeni poliţia?

În cultura noastră urbană Poliţia nu joacă niciun fel de rol. Conflictele se rezolvă fără intervenţia autorităţii pentru că pur şi simplu nu credem că ea ne poate ajuta cu ceva. Ultimul gest de a rezolva un conflict este cel de a apela la o autoritate superioară nouă. Cel mai des, credem că ori putem să îi tragem o mamă de bătaie celuilalt ca să îl învăţăm minte, ori dacă nu ne simţim superiori o luam la fugă şi îl mânjim cu vorbe urâte de la distanţă, ca să nu ne lăsam demnitatea umilită complet.

Nu ştim să trăim împreună

Din filmul de mai sus reiese clară că nu avem nicio idee la ce înseamnă spaţiul comun, public, cel pe care îl împărţim cu toţii. În mod obişnuit, ori credem că ne aparţine în totalitate, ori nu dăm nici un ban pe el că doar nu ne aparţine. Aşa ajungi să vezi şoferi care conduc de parcă şoseaua e a lor şi oameni care sunt în stare să strice bunurile publice pentru că nu le aparţin. Habar nu avem să fim o societate, dar avem pretenţii până la cer şi toţi ne închipuim că ar trebui să trăim ca în Germania în timp ce scuipăm pe ceea ce ne aparţine.

Respectarea spaţiului privat

Aşa cum nu ştim să respectăm ceea ce împărţim, aşa nu ştim să respectăm şi ceea ce aparţine altcuiva. Intervenim abrupt şi violent fără a respecta intimitatea şi bunurile celuilalt fără pic de simpatie, emoţie sau bun simţ. Ni se pare că avem dreptul de a face şi de a spune orice, fără a ţine cont dacă jignim sau rănim. Insulta este peste tot...
 

Citiţi textul integral pe sereniti.ro

Un text semnat de Lidia Marinescu
 


Lidia Marinescu este brand manager. Marketing. Sharp, edgy. Bitchy with a darling and lovely side. Sweet and sour. Make up heavy user. Social media addicted. Sun glasses aficionada. Dependentă de romenglish şi ciocolată cu rom. Motto personal: Viaţa nu îmi dă mie lămâi, eu îi dau lămâi vieţii. Şi 50 de votcă, sau de rom, sau de gin. Merge şi un strop de campari.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite