Ioan Talpeş: Europa încă gândeşte în paradigma relaţiei cu Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jurul nostru, Europa îşi reface structurile, de la rediscutarea Spaţiului Schengen la întărirea fără precedent a zonei Euro, totul confirmând ideea pregătirii unei Europe cu un nucleu central de forţă şi cu state care vor rămâne să orbiteze pe acesta, cum spunea Jean Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene.

Care ar putea fi consecinţele acestor mişcări de mare amploare şi cum este România pregătiră să le facă faţă? Iată tema emisiunii moderate de jurnalistul Cristian Unteanu, avându-l ca invitat pe generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe, pe Adevărul LIVE începând cu ora 16.

Ioan Talpeş: ”Britanicii nu sunt europeni. Ei sunt saxono-germani, fie francezi. Marea Britanie, cu adevărat, este mondială. De când au început să piardă din statutul de putere mondială britanicii au devenit mult mai filo-americani”.

Ioan Talpeş: ”Marea Britanie e firesc să joace de pe poziţia de pivotare. Are varianta SUA-Canada de dezvoltare comună. Marea Britanie la ora actuală este şi un element al presiunii SUA asupra Europei”.

Ioan Talpeş: ”Întrebarea care se pune este următoarea: mai este o formulă interesantă de 28 de state? De fiecare dată când se ajunge la ridicarea mâinii, se negociază, există înţelegeri. Dacă nu s-a făcut, înseamnă că a încercat să se impună”.

Ioan Talpeş: ”Bush când a venit a spus că România poate juca un rol extraordinar de punte. Punte de relaţionare cu Moscova. Lucru care a deranjat la Chişinău, Moldovea se vedea ea punte cu Moscova. Apariţia unui alt factor strategic a fost intrarea în NATO. UE a început să discute cu noi abia după ce am intrat în NATO”.

Ioan Talpeş: ”Europa încă gândeşte în paradigma relaţiei cu Moscova. Dacă nu suntem atenţi la asta, putem să rămânem pe marginea drumului. Geografiile sunt deja tranşate. Vorbim de respectarea intereselor economice. În 2004, când am ajuns vicepremier, când am văzut despre ce este vorba, mi-am dat seama că eram epuizaţi. Cei din jurul nostru luaseră sau controlau tot ce era mai valoros în România”.

Ioan Talpeş: ”Am făcut o broşură cu tot ce însemna economic România înainte de 1989 şi cu ce rămăsesem în 2003. Am  dus-o la Bruxelles. Apoi, s-au deschis negocierile de aderare”.

Ioan Talpeş: ”Ar trebui să ne menţinem într-o poziţie de silencio stampa. Polonezii care sunt un popor care cu capacitate reală, au reuşit să se impună ca factor. Noi, nu. Noi operăm de 26 de ani  într-o variantă în care suntem acuzaţi că suntem filo-moscoviţi”. 
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite