VIDEO Scandalul Băsescu-Mondial: Mesajul lui Nuland şi al lui Biden a fost: „Pe voi vă cumpăra la metru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul Băsescu-Mondial a făcut praf imaginea preşedintelui României
Scandalul Băsescu-Mondial a făcut praf imaginea preşedintelui României

Imaginea preşedintelui României, Traian Băsescu, este serios zdruncinată de scandalul în care este implicat fratele său. Jurnaliştii Dan Marinescu, Ion. M. Ioniţă şi Liviu Iolu au discutat, la Adevărul Live, despre implicaţiile pe termen lung ale acestui scandal.

Dan Marinescu: La începutul lunii iulie o să avem sondajul INSCOP. O să vedem cifrele atunci. Cu siguranţă cei care erau anti-Băsescu şi-au întărit această poziţie, cei care sunt susţinătorii preşedintelui au găsit tot felul  de argumente. Se repolarizează scena politică. Nu ştiu ce se întâmplă cu electoratul de mijloc. Pentru oamenii care acţionează în politică este un semnal că este la apus Traian Băsescu, că nu mai este intangibil, puternic. Mulţi vor căuta săs e orienteze.

Ion M. Ioniţă: Avem o dificultate în proiectul rezultat din fuziunea PNL-PDL. Sunt nuanţe diferite. Ei pornesc cu două viziuni diferite în privinţa acestui scandal. Este un tsunami politic din orice perspectivă îl priveşti. Esre şocant ceea ce se întâmplă. Suntem departe de a fi lămurit cazul. Se mai dau înregistrări, declaraţii. Ceea ce este absolut cert este că fratele preşeduintelui este în arest, că era într-o relaţie directă cu un clan interlop foarte periculos. Nu poţi să faci afaceri cu bani cash. Este ilegal din start ce se întâmplă. Este o problemă de securitate naţională. Politic, fiecare încearcă să speculeze.

Dan Marinescu: În clipa în acer au apărut înregistrările a făcut ce era de făcut. Nu avea ce sa facă. Marea problemă este a momentului în care se produce asta. Discuţiile înregistrate sunt de acum doi ani. Mă gândesc că erau ştiute numai de clanul respectiv. Nu putem să nu ne gândim şi la o răfuială a serviciilor, cum că există un serviciu al MAI.

Cumva ar fi fost monitorizaţi de „Doi şi un Sfert“. Sunt multe speculaţii. Intervalul ăasta de timp ridică un semn de întrebare şi te face să te întrebi dacă nu au fost păstrate pentru un anumit moment. Să ne gândim dacă nu îl arestau. Ce scandal ar fi fost acum? La Antena 3 deja discuţiile erau în sensul ăsta. Şi preşedintele se aştepta la asta. Dacă nu era ceva grav, probabil se apăra foarte vehement.

Ion M. Ioniţă: Am văzut că Senatul  îi va cere demisia lui Băsescu. Este o mare prostie să bagi Parlamentul în acest scandal.

Dan Marinescu: Traian Băsescu nu putea să intervină în lupta asta din toamnă. Partidul pe care îl sprijină este sub ce se aşteptau ei. Avea mari şanse Crsitian Diaconescu? Ca să spui că l-a scos din cursă.

Ion M. Ioniţă: Nici nu cred că Diaconescu rămâne candidat.

Dan Marinescu:  Politic nu aduce mari schimbări, dar poate lovi în anumite servicii, în Justiţie. Nu ştiu de ce nu s-a discutat atunci când Mircea Băsescu a năşit. Nu am auzit pe nimeni să spună că ăsta este un interlop. Nimeni nu şi-a pus problema aşa.

Ion M. Ioniţă: Atitudinea lui Mircea Băsescu este uluitoare. El îi spune lui Florin Anghel: „Hai, mă, interlopule“! Bercea dăsea bani Poliţiei şi Justiţiei, dădea bani aşa zis cu împrumut. Îi avea pe toţi la mână. Asta era arma lui: plătea bani şi în stânga şi în dreapta. Stăpânea judeţul. Căpăţână era PDL, omul care a tranzacţionat influenţă.

Dan Marinescu: Lucrul care este cu adevărat cutremurător este că arată disponibilitatea clasei politice de a cădea la învoieli cu astfel de oameni, de a se lăsa cumpăraţi.

Ion M. Ioniţă: Aceste a fost mesajul lui Nuland, lui Biden: „pe voi vă cumpăra la metru“. Dacă eşti corupt în interior, eşti curupt şi în exterior.

Dan Marinescu: Ar fi momentul să apară candidatul acela nou, care este din afara sistemului. Ar fi semnalul unei curăţenii. Momentul este prost ales. A început vara, lumea este plecată. Nu se crează un val popular.


Arestat pentru 30 de zile, Mircea Băsescu recunoaşte că a luat bani de la interlopul Sandu Anghel şi îi face serioase deservicii de imagine fratelui său, preşedintele României. Scandalul este doar la început dar parlamentarii vor să ceară, oficial, demisia de onoare a preşedintelui.

Răspunsurile date până acum de Traian Băsescu pe subiectul Bercea Mondial arată că preşedintele îşi dă seama de gravitatea situaţiei şi că, din punct de vedere politic, nu prea are ieşire. 

Urmăriţi emisiunea în modulul Adevărul Live

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite