Un nou conflict între difuzorii de ziare din sectorul 4 şi primarul PSD Daniel Băluţă: două persoane ridicate de poliţie. Chioşcurile, la groapa de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou conflict a izbucnit miercuri între difuzorii de presă din sectorul 4 al Capitalei şi primarul Daniel Băluţă. În timp ce primarul spune că e vorba de o mutare temporară a chioşcurilor, difuzorii îl contrazic şi susţin că au primit notificări prin care au fost informaţi că punctele de presă se desfiinţează. Totodată, mai multe chioşcuri de ziare au ajuns la groapa de gunoi din sector.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti, cinci chioşcuri de ziare au fost ridicate în noaptea de marţi spre miercuri şi alte două miercuri dimineaţă, acţiunea autorităţilor fiind una în forţă. Aceleaşi surse spun că Primăria a găsit şi o justificare pentru ceea ce s-a întâmplat: se doreşte reabilitarea bulevardelor unde se aflau acele chioşcuri. În urma evenimentelor, doi patroni de presă au fost săltaţi de poliţişti şi duşi la audieri în faţa procurorilor. 

Concret, conflictul s-a acutizat pe parcursul zilei de miercuri, când a existat şi un ping pong între declaraţiile difuzorilor de presă şi primarul Daniel Băluţă. Acesta din urmă a recunoscut că acţiunea primăriei s-a soldat cu violenţe, dar a declarat pentru Gazeta Sporturilor că mutarea chioşcurilor este una temporară. 

Mai exact, primarul susţine că chioşcurile de presă ar urma să fie ridicate pentru cel mult două luni, cât timp se reabilitează bulevardele din zonă. „Eu am dat termen de 40 de zile să termine lucrările. Să zicem cel mult două luni”, a explicat Băluţă pentru Gazeta Sporturilor. În ceea ce priveşte solicitarea pentru alte spaţii, primarul a confirmat că patronii de chioşcuri i-au trimis asemenea solicitări. „Ştiţi, aici încep discuţiile între ei. Dacă îl iei de pe dreapta şi-l pui pe stânga, se supără cel care e deja acolo”, a spus Băluţă, potrivit sursei citate. 

Daniel Băluţă, contrazis de difuzorii de ziare 

Edilul este contrazis de difuzorii de ziare, care au explicat, pentru „Adevărul”, că au primit notificări prin care sunt informaţi că chioşcurile de ziare sunt desfiinţate şi nu relocate. Spre exemplu, Florea Mihai, un proprietar de chioşcuri de ziare din Sectorul 4, a declarat pentru „Adevărul” că a primit o astfel de notificare, fiind în situaţia de a-şi închide afacerea.

„Avem marfă în ele de 20 de mii de lei. Nu i-a interesat. Ni le-au dus la groapa de gunoi din Sectorul 4. Acolo se poate vedea cum zeci de chioşcuri zac printre gunoaie. Ni s-a spus de către cei de la Primăria Sectorului  4 că motivul mutării îl reprezintă desfăşurarea unor lucrări de reabilitare. Noi nu ne-am opus acestei măsuri şi stabiliserăm cu ei că le vom muta, astfel  încât să nu îi încurcăm cu lucrările. Am plătit o taxă de 2000 de lei să îmi mut chioşcurile cu macaraua în altă locaţie. După care primesc o notificare în care mi se  comunică că chioşcurile mele vor fi desfiinţate, nu relocate. Eu pentru ce am dat banii ăştia? Ca să mi le ridice la miezul nopţii ca hoţii şi să se bată cu noi”, a explicat patronul. 

Atât el cât şi colegii săi susţin că până să ocupe Daniel Băluţă scaunul la conducerea Primăriei Sectorului 4, ei nu au avut niciodată probleme cu autorităţile locale. Acum, însă, aceştia reclamă că edilul Băluţă le ridică abuziv chioşcurile, iar înainte de a face acest lucru a refuzat să le dea autorizaţie de funcţionare.  

„Noi avem aceste chioşcuri  de douăzeci de ani. Niciodată nu am avut probleme. Nu până când a ajuns primar domnul Băluţă. Mie mi-a ridicat două chioşcuri azi dimineaţă (miercuri, n.red.). Primarul nici autorizaţii anuale de funcţionare  nu vrea să ne dea, deşi noi am cerut conform procedurilor, la fel cum am făcut în fiecare an. Nici măcar nu ni s-a dat vreun motiv pentru care noi nu am fi eligibili pentru a primi  autorizaţia. Noi ce ar trebui să facem acum? Degeaba stăm să le păzim. Cei de la primărie şi poliţia locală ne calcă în picioare la propriu şi tot ni le iau”, a declarat pentru „Adevărul”, Dochia Mihai, unul dintre proprietarii chioşcurile ridicate de Primăria Sectorului 4.

Violenţe între patronii de chioşcuri şi reprezentanţii primăriei

Scadalul a pornit marţi noapte. În timp ce chioşcurile erau ridicate, câţiva membri ai Asociaţei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti, printre care şi Florea Mihai, preşedintele asociaţiei, Ionuţ Nejloveanu, şi soţia acestuia, au protestat faţă de acţiunea Primăriei, pe care o consideră un abuz. Manifestaţia s-a soldat cu violenţe fizice, în urma cărora soţii Nejloveanu au fost ridicaţi de Poliţie. Miercuri dimineaţă a urmat audierea acestora la Parchet.

Ambii proprietari spun că îl vor da în judecată pe Daniel Băluţă dar şi că, joi, vor închide celelalte chioşcuri de ziare în semn de protest faţă de nedreptăţile comise de autorităţile locale. „Băluţă a confirmat pentru Gazeta Sporturilor că ridicarea chioşcurilor s-a lăsat cu violenţe. „E culmea că fac gălăgie chiar cei care le-au provocat. Şeful poliţiei locale are mâna ruptă”, a precizat edilul, potrivit sursei citate.

De cealaltă parte, cititorii sunt nemulţumiţi că nu vor mai avea acces la presa scrisă. „Este revoltător. Nu toţi oamenii au Internet.  De exemplu, eu rareori deschid televizorul. Domnul primar, nu face decât să ne restrângă dreptul de avea acces la informaţie prin faptul că ne ia chioşcurile“, spune un domn în jur de 50 de ani.  Nici tinerii nu sunt de acord cu decizia lui Băluţă, chiar dacă mulţi dintre ei nu cumpără ziare. „Eu recunosc: nu citesc ziare, dar asta nu înseamnă că n-ar trebui să mai avem chioşcuri în cartier. Sunt oameni cărora le place să citească ziarul. Nu este corect faţă de ei“, este de părere Cristi, un tânăr de aproape 20 de ani.

Peste 50 de chioşcuri, ridicate în ultimele luni

Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluţă, a ridicat în ultimele luni peste 50 de chioşcuri de ziare de pe domeniul public din cele aproximativ 100, câte erau înainte ca Daniel Băluţă să ocupe funcţia de primar al Sectorului 4. Acţiunea ar viza punerea în aplicare a unei hotărâri a Consiliului Local din Sectorul 4, şi anume Hotărârea numărul 62 adoptată la data de 29 septembrie, „privind întreţinerea/ repararea/ cosmetizarea spaţiilor de desfacere prin care se distribuie presa, cărţile şi produsele de papetărie şi a chioşcurilor prin care se pun în vânzare flori şi aranjamente florale, amplasate pe domeniul public şi privat de pe raza Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite