Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, află joi verdictul în cazul sesizării de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul experţilor privind sesizarea de plagiat în cazul tezei de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost înaintat Consiliului general din cadrul Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar joi acesta va fi supus votului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, Consiliul general al CNATDCU va vota joi raportul dat de Comisia juridica din cadrul institutiei.

„Joi se întruneşte Consiliul General şi votează inclusiv raportul experţilor”, a declarat pentru „Adevărul” purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Verdict întârziat din cauza materialul stufos

Potrivit regulamentului CNATDCU, comisia de analiză a sesizării de plagiat trebuie să dea un verdict în termen de 30 de zile de la înregistrarea sesizării. 

Conform site-ului CNATDCU, sesizarea referitoare la teza de doctoratul a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost înregistrată pe 13 octombrie. Astfel, un verdict a fost aşteptat pe 24 noiembrie, la 30 de zile lucrătoare de la înregistrarea sesizării.

Cu toate acestea, raportul comun al experţilor a fost înaintat Comisiei Juridice abia pe 29 noiembrie. 

Preşedintele Comisiei Juridice, Mircea Dan Bob, a explicat că întârzierea a fost cauzată de materialul stufos pe care l-au avut de studiat specialiştii, întrucât, pe lângă documentele care au sesizat suspiciunea de plagiat, experţii au analizat şi documentele puse la dispoziţie de procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi. 

„Comisia a lucrat mult, de asta a durat mult. Experţii au avut de analizat un material imens. Au fost multe copii, hârtii. A trimis şi doamna Kovesi nişte documente, pentru ca profesorii să poată compara, să se vadă replica celui în cauză. Faţă de alte sesizări, unde lucrurile erau mai clare, aici a fost mai mult de lucru”, a ai spus Mircea Bob.

Comisia de lucru a fost formată din: prof. univ. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Robert Schumann" din Strasbourg (Franţa), prof. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes 1 (Franţa), şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Solicitarea de analizare a tezei a venit din Anglia, după un autodenunţ

Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi a reintrat în discuţie după ce deputatul Sebastian Ghiţă s-a autodenunţat că ar fi participat la măsluirea raportului Consiliului Naţional de Etică din 2012, potrivit căruia procurorul-şef nu a plagiat.

Profesorul Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, a depus pe 7 octombrie, la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării o sesizare prin care a cerut analizarea tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi sub suspiciunea de plagiat. Cererea a fost admisă şi transmisă pe 13 octombrie la Ministerul Educaţiei şi CNATDCU. 

Şefa DNA declara, la primele acuzaţii, că o mare parte dintre paragrafele despre care se susţine că le-ar fi plagiat de la persoane care au scris articolele în 2008-2009 sunt paragrafe pe care ea le-a publicat încă din 2002, persoanele în cauză citând-o pe ea. 

„Am publicat înainte de a fi procuror general sub numele de Lascu pentru că eram necăsătorită. Toate articolele pe care le-am publicat pe acest segment de activitate (combaterea crimei organizate – n.r.) şi care apar în teza de doctorat sunt publicate în revista «Dreptul», care nu este pe internet tocmai pentru a proteja drepturile de autor. O mare parte dintre paragrafele despre care se susţine că le-am plagiat de la persoane care le-au scris în 2008-2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat încă din anul 2002. Persoanele despre care se spune că le-am plagiat şi am copiat din cartea lor m-au citat pe mine în cartea lor cu aceste articole apărute anterior”, susţinea atunci Kövesi. 

În paralel, Comisia de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara a făcut propria analiză, dar verdictul acesteia este doar consultativ.

Universitatea de Vest Timişoara a apreciat, după analiza sesizării de plagiat în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, că „564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse”, ceea ce, la nivelul întregii lucrări, astfel încât sesizarea de plagiat este „este nefondată pentru 4.141 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate şi parţial fondată pentru restul”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite