Între Brâncuşi şi blazare. Cuminţenia Pământului este doar un pretext

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
brancusi

Cei mai mulţi stăm pe margine, comentăm şi aşteptăm să vedem cum ceilalţi eşuează. Un gând ascuns, pe care nu-l verbalizăm dar îl auzim în gând, nu ne dă pace: „N-o să iasă, vă zic eu!”. Campania de donaţie pentru sculptura „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi va arăta dacă putem, ca naţiune, să ieşim din blazarea generalizată.

Campania pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului este un exemplu în care cel puţin până acum mai mulţi dintre români au văzut un proiect mort din faşă. O ”gafă” a Guvernului care cere solidaritate. Ce e aia solidaritate şi la ce ne trebuie? Ce, n-are Guvernul bani? Dar banii din taxe unde se duc? Să dea bani boierii, nu noi. Să se ia de la ăia care au furat, nu de la mine. Să dea şefii nu muncitorii. Iar motivele pentru care nu ar trebui să donăm pentru o operă de artă sunt mii şi, cu cât te gândeşti mai mult găseşti altele.

Nu de motive pentru a nu se face ceva ducem lipsă noi, suntem extrem de creativi în a le scoate repede din pălărie. Ca să nu donăm ne putem convinge uşor aşa cum găsim mereu motive pentru care nu muncim destul, nu avem autostrăzi, nu protestăm când ne sunt drepturile încălcate, nu votăm etc.

Important însă mi se pare cum găsim resurse pozitive de bunăvoinţă în noi şi cum reuşim să le punem împreună pentru un scop comun. Dar ce scop comun au avut românii în ultima vreme? Care au fost proiectele naţionale din ultimii ani pentru care am tras toţi la aceeaşi căruţă? Nu cred că putem număra măcar unul vizibil! 

De asta campania de donaţie pentru Cuminţenia Pământului poate fi văzută şi ca un experiment. Experimentăm ca popor ca să vedem dacă suntem în stare să avem un scop comun şi să nu ne despărţim, din nou, în două tabere ireconciliabile, pe mize mai mari sau mai mici. Dacă suntem solidari şi vom dona de-ajuns, vom avea în patrimoniul public una dintre cele mai iubite sculpturi ale lui Brâncuşi dar şi o bază de plecare pentru marile şantiere naţionale la care, din acel moment, putem spera că vom lucra toţi.

Un succes al campaniei de donaţii pentru Cuminţenie va fi un nou început pentru toţi, o victorie a solidarităţii. Dacă iese bine nu Guvernul va fi victorios ci românii. Vom şti că avem resurse să mobilizăm energiile pozitive pentru o colectă onestă cu impact. 

Cuminţenia Pământului este o miză în sine dar cel mai mare câştig este altul. Ieşirea din blazare şi speranţa că vom trage toţi la aceeaşi căruţă. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite