350 de avioane de luptă ruseşti, interceptate după ce au dat târcoale spaţiului aerian al NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardier rusesc interceptat de un avion aliat FOTO Pvt. CANR NORAD
Bombardier rusesc interceptat de un avion aliat FOTO Pvt. CANR NORAD

În cursul acestui an, forţele aeriene ale NATO din toată Europa au fost alertate de peste 400 de ori, pentru a intercepta avioane necunoscute care se apropiau de spaţiul aerian al Alianţei. Aproape 90% din aceste misiuni - aproximativ 350, au fost ca răspuns la zborurile avioanelor militare ruseşti, ceea ce reprezintă o creştere moderată faţă de 2019.

În cele mai multe cazuri, aeronavele militare ruseşti nu au transmis codul transponder care indică poziţia şi altitudinea lor, nu au înregistrat un plan de zbor şi nu au comunicat cu operatorii de control trafic aerian, ceea ce reprezintă un potenţial risc pentru avioanele civile, se precizează într-un comunicat al NATO.

„În ultimii ani, am văzut un nivel crescut al activităţii militare aeriene ruseşti în apropierea graniţelor Alianţei. Suntem întotdeauna vigilenţi. Avioanele de vânătoare NATO sunt de serviciu non-stop, pregătite de luptă în cazul zborurilor suspecte sau neanunţate în apropierea spaţiului aerian al aliaţilor noştri. Poliţia aeriană este o modalitate importantă, prin care NATO asigură securitatea membrilor noştri”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Cartografierea acoperirii radar

Conform generalului(r) american Frederick Benjamin „Ben” Hodges III, fost comandant al forţelor americane în Europa (USAREUR), scopul acestor zboruri efectuate de aviaţia militară rusă este acela de a cartografia contururile zonelor NATO acoperite de radar, cât şi de a testa timpii şi tehnicile de răspuns ale alianţei.

Conform unor surse militare, misiunile avioanelor ruseşti s-au înmulţit în acest an. Astfel, în anul 2019, s-au înregistrat numai 290 de incidente în care avioanele NATO au fost nevoite să decoleze pentru a intercepta şi escorta aeronave ruseşti care au ajuns neanunţate în proximitatea spaţiului aerian al Alianţei. 

60 de avioane veghează 24/7

În toată Europa, aproximativ 40 de radare de supraveghere aeriană şi centre de raportare, precum şi în jur de 60 de avioane NATO sunt în serviciu 24/7 pentru a servi ca forţă de reacţie rapidă pentru aeronavele aflate în primejdie sau care nu respectă regulile internaţionale de zbor în apropierea spaţiului aerian al Alianţei. 

NATO desfăşoară o misiune de poliţie aeriană în zona baltică începând cu 2004 de când Estonia, Letonia şi Lituania au aderat la Alianţă. NATO execută, de asemenea, misiuni de poliţie aeriană pentru aliaţii din Balcanii de Vest care nu au avioane de luptă proprii - Albania, Slovenia şi Muntenegru. De asemenea, pe parcursul acestui an, aliaţii au sprijinit poliţia aeriană din România şi Bulgaria. Concret, din cauza proximităţii Rusiei, patrularea şi intervenţia în zona Mării Negre s-a realizat de escadrile mixte formate din avioane al forţelor aeriene ale României sau Bulgariei împreună cu aeronave britanice sau canadiene în cadrul misiunilor de „poliţie aeriană întărită”. 

Avioanele NATO răspund zborurilor militare neanunţate, precum şi avioanelor civile care pierd comunicarea cu controlorii de trafic aerian indiferent de motiv - care ar putea fi de la probleme tehnice până la deturnare. NATO are două centre de operaţii aeriene - unul în Germania, care acoperă nordul Europei, iar altul în Spania, care acoperă sudul şi care monitorizează toate mişcările aeriene din Europa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite