Primarii care au schimbat pentru totdeauna faţa Bucureştiului: cine a fost edilul care a umplut oraşul de ştranduri
0În Bucureşti, de-a lungul istoriei, au fost peste 80 de primari, însă dintre aceştia doar câţiva au rămas cunoscuţi pentru că au reuşit să dezvolte oraşului între-un mod armonios. „Adevărul“ vă prezintă trei dintre cei mai importanţi primari pe care i-a avut Bucureştiul de-a lungul timpului.
Pache Protopopescu a fost primar al Bucureştiului în anii 1888 şi 1891, fiind unul dintre cei mai eficienţi oameni care s-au aflat la cârma oraşului. Deşi a fost în fruntea oraşului doar trei ani, edilul a lăsat în urmă multe proiecte care au dus la dezvoltarea armonioasă a oraşului.
Pache Protopoescu s-a născut în 1845, în Mahalaua Negustori, iar numele de „Protopopescu“ l-a căpătat ca urmare a faptului că tatăl său slujea ca protopop la Biserica Sf. Gheorghe cel Nou, după cum povesteşte istoricul Dan Falcan. „Pache“ vine de la felul în care îl strigau colegii de la şcoală.
În timpul mandatului pe care l-a avut, edilul a introdus telefonul public, a extins iluminatul electric până în Piaţa Teatrului Naţional şi a construit primele trotuare şi multe artere de circulaţie. Acesta a trasat inclusiv axa Bucureştiului de la est la vest, de la Piaţa Operei , Sf.Elefterie şi până la Mihai Bravu.
„După ce Em. Protopopescu Pake a deschis noul bulevard care lega cartierul Cotroceni cu mahalaua Oborului, s-a pus problema iluminării lui după noile cerinţe, dar pentru că nu se putea altfel la acea dată, s-a hotărât scoaterea lămplilor electrice din grădina Cişmigiu «care nu avea nevoie de lumină pe timpul iernii şi instalarea lor pe bulevard, între actuala piaţă Sf. Elefterie şi Calea Moşilor»“, scria istoricul George Potra.
Şcolit în străinătate
Edilul a urmat Facultate de Drept, dar a fost şcolit şi la Paris, unde în 1870 şi-a luat doctoratul, iar până să devină primar al Capitalei a fost prefect al poliţiei, avocat, profesor la şcoala de comerţ şi deputat din partea liberalilor. Falcan mai spune că în 1888, prin decret regal, Pache Protopopescu este desemnat de Consiliul Municipal, aşa cum era la vremea aceea nefiind ales de locuitori, primar al Bucureştiului.
Vintilă I. Brătianu, primarul care încuraja disciplina
Inginerul Brătianu a fost un alt primar al Bucureştiului care a rămas în istorie ca fiind unul eficient. Acesta a stat în fruntea oraşului din 1907 până în 1910 şi a încercat să-I disciplineze pe funcţionari să-şi respecte programul de muncă. Printre altele, primarul a încercat să înlăture mita. De asemenea, a reuşit să-I mobilizeze pe specialişti să realizeze un plan general de zonificare a Bucureştiului în care se stabileau: zona centrală, zona de locuinţe ieftine, zona de vile, zona şi o zonă a industriilor insalubre. Printre altele a reuşit să paveze multe străzi şi să ridice şcoli.
Dem I. Dobrescu, primarul „târnăcop“
Acesta a fost primar în perioada 1929 – 1934, fiind poreclit „primarul târnăcop“. Acesta a început o mulţime de proiecte urbanistice . Printre măsurile pe care l-a luat s-a numărat una care avea să strânească uimire, încâtare, dar şi revolta unora: a început să construiască ştranduri. A construit străzi drepte, le-a îndreptat şi le-a lărgit pe cele strâmbe, a construit pieţe largi. A făcut Muzeul Comunal pentru salvarea vestigiilor trecutului. Pentru a elimina scăldatul în Dâmboviţa, locul de unde provenea apa potabilă pentru o mare parte dintre bucureşteni, primarul a făcut primele ştranduri pentru adulţi şi ştranduri de nisip pentru copii.
A amenajat Parcurile Snagov şi Băneasa, lucru deloc uşor: „Mi s-a spus că dacă mă ating de unul din lacurile Colentinei comit un sacrilegiu pentru că în acel lac se scăldase Mihai Viteazu. Unul dintre proprietari m-a ameninţat chiar că mă împuşcă dacă nu renunţ la lucrare”, spunea primarul.
Tot el a fost cel care a înfrumuseţat Cişmigiul şi a deschis „câmpuri comunale” de sport. A intenţionat chiar să unească Grădina Botanică cu Parcul Palatului Cotroceni, iar în urma acesteia să rezulte „grădina noastră zoologică”. A instalat fântâni publice la toate colţurile străzilor. A plantat copaci şi le-a amintit oamenilor că viaţa unui pom seamănă cu viaţa unui om.
Pe aceeaşi temă:
Dezastruoasa guvernare a primarului-tribun acuzat de crimă
Boierul-ziarist care a adus tramvaiul electric în Bucureştiul lui Caragiale