Primăria Capitalei împrumută 248 de milioane de lei pentru a asigura căldura bucureştenilor în această iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţă de îndată, contractarea unui împrumut în valoarea de 248 de milioane de lei de la Ministerul Finanţelor Publice. Banii, au explicat reprezentanţii Primăriei Generale, se vor duce către Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti şi ar urma să ţină la suprafaţă regia bucureşteană pentru o scurtă perioadă de timp.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a explicat înainte de suspunerea proiectului la vot că situaţia în care se află RADET nu este una deloc bună. Bărbatul a precizat că în acest moment împrumutul de la Ministerul Finanţelor Publice nu va face altceva decât să rezolve o parte din problemele care sufocă regia. 

„Împrumutul fundamentat constituie doar jumătate din rezolvarea problemei pe care o are RADET. Pentru a introduce aceşti bani într-un circuit financiar este nevoie de rectificare bugetară la Primăria Municipiului Bucureşti şi de aprobarea pe anul 2015 a bugetului RADET de venituri şi cheltuieli. De la începutul anului şi până acum s-au făcut 13 reveniri pentru aprobarea bugetului RADET“, a mai spus Gabriel Dumitraşcu.

Întrebat de primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, care este suma de care are nevoie RADET pentru a funcţiona în condiţii normale preşedintele Dumitraşcu a făcut câteva precizări: „Până la finalul anului probabil este nevoie de un milion şi jumate de lei, două milioane. Necesarul strict pentru intervenţii“.

În aceste condiţii, după câteva ore de dezbateri, consilierii generali au aprobat contractarea împrumutului în valoare de 248 de milioane de lei. Banii ar urma să asigure funcţionarea regiei în condiţii normale, astfel încât bucureştenii să nu rămână până la sfârşitul anului fără apă caldă şi căldură.

20 – 30 de avarii zilnic

Zilnic, la nivelul Bucureştiului apar în jur de 20, 30 de avarii în reţeaua de termoficare, după cum susţin reprezentanţii Consiliului de Administraţie al RADET. În aceste condiţii, într-o singură săptămână, în cazul în care angajaţii regiei nu au bani pentru a cumpăra materiale necesare intervenţiei, se strâng peste 200 de locuri în care apar asemenea probleme. O posibilă explicaţie vine de la Mircea Rizoiu, consilier general PSD: „Am văzut nu o dată, ci de zeci de ori cum unele ţevi sunt sudate, pe altele se pune un dop de lemn. Când porii de sudură sunt neacoperiţi este ca şi cum s-ar face degeaba“, a spus bărbatul. 

În condiţiile în care regia nu are bani pentru achiziţionarea resurselor materiale prin aceste avarii se pierd în fiecare zi mii de tone de apă. În condiţiile în care în fiecare oră se pierde o cantitate impresionantă de apă sistemul începe să aibă probleme. „Sistemul intră în colaps în aceste condiţii pentru că este subpresiune. Din acest motiv am şi spus că fără bani va mai merge din inerţie vreo patru, cinci zile pentru că mai avem câteva materiale, electrozi“, a explicat Gabriel Dumitraşcu înainte de votarea proiectului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite