Oprescu a semnat ca primarul? Acum trebuie să refacă bugetul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să fii „primul” nu înseamnă întotdeauna că eşti „cel mai bun”. Se pare că a aflat asta şi domnul Oprescu. Într-un interviu acordat vineri, primarul din Bucureşti a recunoscut că nu prea înţelege ce semnează.

Joi, 26 martie 2015, la Paris, prin semnătura primarului, Capitala României s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu minim 20% până în 2020 şi cu minim 40% până în 2030.

Toţi reprezentanţii celor 30 de oraşe prezenţi la ceremonie au semnat Declaraţia. Inclusiv domnul Oprescu. E ”beton” ca primarul unui oraş cu un nivel al poluării aerului atât de mare, din cauza căruia Comisia Europeană a început procedurile de infringement împotriva României, să semneze o astfel de Declaraţie. A doua zi aveam să aflăm că ”a semnat ca primarul”, la fel cum a făcut şi cu Tratatul de la Kyoto.

”Am fost primul care a semnat Tratatul de la Kyoto. Acum înţeleg eu, după ani de zile, de ce nu l-au semnat toţi. Păi nu l-au semnat toţi pentru că nimeni, dar absolut nimeni, n-a făcut o analiză corectă şi a costurilor. Nu că trebuie să plăteşti nişte sume enorme pentru ca să poţi să amenajezi şi să poţi să reduci bioxidul de carbon din atmosferă şi să termini după aceea pe cale de consecinţă cu efectul de seră şi bla bla bla…” – primarul Sorin Oprescu, interviu realizat de Radio France Internationale

Eu cred că cei care nu l-au semnat au făcut această analiză. La fel cred şi despre reprezentanţii oraşelor care au semnat şi chiar se străduiesc să îmbunătăţească viaţa oamenilor.

Putea trece neobservat acest moment de sinceritate dacă reporterul nu ar fi adus în discuţie numărul tot mai mare al persoanelor care contestă deciziile nepotrivite ale domnului primar.

Astfel am putut afla cât de supărat este domnul Oprescu pe cei care vor să salveze parcurile sau se opun măsurilor de creştere a traficului şi a poluării. Şi a anunţat că va face şi mai multe poduri în Bucureşti ca să le facă în ciudă ”răilor” care contestă proiectele ce duc la creşterea traficului şi implicit a emisiilor de gaze cu efect de seră.

”Bla bla bla”… ca să-l cităm pe domnul primar.

Interviul a continuat în forţă, domnul Oprescu susţinând că e o aberaţie ca toţi oamenii să meargă pe jos, pentru că nu avem mentalitatea şi nu suntem pregătiţi ca educaţie comunitară.

Se pare că domnul primar ştie foarte puţine lucruri despre oameni. Realitatea este că 100% dintre oameni se nasc şi rămân pietoni, chiar dacă unii dintre ei vor obţine şi un permis de conducere auto.

Controversate sunt şi acuzaţiile formulate împotriva bucureştenilor de către primarul Capitalei. Conform declaraţiei domnului Oprescu, în urmă cu 3 luni s-ar fi realizat în Bucureşti 48 de kilometri de benzi unice dedicate transportului public şi bicicletelor. Dar... bucureştenii răi au venit şi, timp de două săptămâni, au ”luat” separatoarele.

Sigur, o persoană cu capul pe umeri ar întreba unde sunt marcajele şi indicatoarele de pe cei 48 de km? Pentru că o bandă dedicată transportului public este evidenţiată legal de marcaje şi indicatoare, nu de separatoare.

Sau... cumva... cei 48 de km apar doar în acte, pe niste facturi ? Oricum, pentru a veni în sprijinul administraţiei, rog bucureştenii să caute benzile dedicate transportului public şi bicicletelor realizate pe 48 de km în Bucureşti. Vă rog să nu veniţi cu sugestii precum „să sesizăm poliţia”. Deoarece nu ştim unde au fost situate benzile, nu ştim dacă e de competenţa Poliţiei Locale Sector 1, Poliţiei Locale Sector 2, Poliţiei Locale Sector 3, Poliţiei Locale Sector 4, Poliţiei Locale Sector 5, Poliţiei Locale Sector 6, Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti sau a Brigăzii de Poliţie Rutieră a Municipiului Bucureşti.

În plus, poliţia are atâta treabă cu oprirea circulaţiei când trec coloanele oficiale! Preşedinte, parlamentari, diplomaţi... şi cine se mai ascunde prin spatele geamurilor fumurii. Iar când nu sunt ocupaţi, poliţiştii parchează pe trotuar maşinile funcţionarilor din Primărie.

Afirmaţiile domnului Oprescu din cele 27 de minute de interviu sunt spumoase, însă, în opinia mea, e vina reporterului care l-a provocat. Nu trebuia să-i spună că cetăţenii îi contestă proiectele dăunătoare.

Acum, după ce a adoptat Declaraţia de la Paris, primarul Oprescu va fi nevoit să refacă bugetul pe 2015, în acord cu ce tocmai a semnat. Pentru că dacă nu o va face, primarii din celelalte oraşe semnatare vor spune că este un ipocrit. Iar bucureştenii vor spune că (iar) a semnat ca primarul.

-------------

Precizez că este posibil să mă număr printre cei pe care domnul Oprescu îi numeşte ”răi”, pentru că mă opun proiectelor care contribuie la creşterea traficului motorizat în Bucureşti prin încurajarea utilizării transportului motorizat individual. Susţin măsurile de încurajare a mersului pe jos sau cu bicicleta şi îmi doresc ca în Bucureşti să existe benzi dedicate transportului public pentru a avea un sistem de transport public viabil şi atractiv.

Protestele organizate de OPTAR alături de parteneri împotriva administraţiei din Bucureşti au fost cele mai mari din ultimii 4 ani. Am solicitat întotdeauna lucruri similare cu cele pe care primarul (doar) le promite. Cu toate acestea, domnul Oprescu a catalogat asociaţia noastră ca fiind „un Oenghe mai puţin bun”. Niciodată nu a existat vreo încercare a domnului primar Oprescu pentru a dialoga cu protestatarii, aşa cum se întâmplă în oraşele cu edili interesaţi de problemele cetăţenilor.

Următorul marş de protest este pe 25 aprilie 2015 (eveniment Facebook).

Marian Ivan
membru fondator al OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite