„Ia petarda aia mică, ca să vezi ce sus ridică!" Cât costă şi unde găsim artificii de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singura gheretă autorizată din Piaţa Obor FOTO Adevarul
Singura gheretă autorizată din Piaţa Obor FOTO Adevarul

„Da petarde, articicii, bombe avem!". Nici nu ieşi bine de la gura de metrou de la Crângaşi că te şi întâmpină mirosul greu de praf de puşcă, dar şi urăturile publicitare. Legea numărul 478 din 2003 interzice, teoretic, vânzarea de materiale pirotehnice de către persoanele fizice neautorizate. Deşi amenzile sunt usturătoare, sute de vânzători ambulanţi au împânzit Capitala la tot pasul.

„Haide şefu, uite astea, ia-le că mă duc şi eu acasă", este replica care te însoţeşte invariabil. Vânzătorii ambulanţi şi-au făcut tarabe improvizate: o cutie de carton, iar deasupra o altă cutie de plastic unde găseşti petarde, artificii şi alte materiale de genul. Acest aranjament are o singură utilitate: dacă vine poliţia, totul de strânge în mare viteză.

Artificul de la Gică, o să ardă fără frică!



Crângaşi, Obor, Gara de Nord, dar şi alte pieţe din Bucureşti arată exact la fel. Când intri printre ei eşti tot ce vrei: şefu, barosanu', împăratu'. Toţi îţi vând cele mai bune materiale, dar şi cele mai ieftine. „La preţ de angro'!", cum se laudă un ţigan bătrân din piaţa Crângaşi.

Ţiganii sunt cei mai buni negustori. Dacă te duci să cumperi o bombă la 5 RON, te trezeşti cu încă o cutie de petarde mici la 5 RON. „Nu am, maică, să îţi dau rest", ţi se spune. De la tarabe înveţi şi mici poezioare „Ia petarda aia mică, ca să vezi ce sus ridică!" sau „Artificul de la Gică, o să ardă fără frică!"

Operaţiunea fulger

În piaţa Obor este o adevărată reţea. Chiar la intrarea în piaţă stau „străjerii". Ei au misiunea de a anunţa dacă vine poliţia. În rest, fiecare vinde în legea lui. Dacă a venit poliţia însă, se declanşează operaţiunea fulger. În mai puţin de 30 de secunde toate tarabele sunt goale şi nici urmă de vânzător.

Tot în piaţa Obor există şi o gheretă autorizată. O raritate prin zonă. O recunoşti de la distanţă pentru că este singura care are un spaţiu amenajat, dar mai ales sunt singurii care nu fug în caz că vine poliţia. Preţurile sunt puţin mai mari decât la vânzătorii ambulanţi, dar chiar şi aşa este coadă. "E simplu. Noi vindem toată ziua. Ăştia de îi vezi pe aici fug imediat ce se dă semnalul şi se mai întorc abia când e sigur. Noi între timp vindem, nu avem treabă", a explicat Bogdan, vânzător autorizat.  

Vânzarea se face în piaţa din spatele magazinului Obor. La gura de metrou se vând materialele permise de lege (steluţe, tuburi de confetti). Poliţia se plimbă pe aici, dar nu intră prea des în piaţă. „E un fel de: noi ne facem că fugim, voi vă faceţi că veniţi. Mai vin din când în când, dar îi lasă să vândă, nu prea se bagă. Şi mie, care am dat bani să cumpăr autorizaţie mă tot controlează", a mai adăugat acelaşi Bogdan.

Nici vânzătorii autorizaţi nu sunt prea încrezători. „Te las să faci poze, dar fără noi înăuntru". Nu l-am mai întrebat de ce, am făcut pozele şi am plecat mai departe.

Care sunt preţurile

Preţul artificiilor şi pertardelor variază. În funcţie de cât cumperi şi mai ales de ce cumperi.

Petarde mici - 5 RON (îţi dau două la 8 lei, şefu')

Petarde cu trei focuri - 25 de RON (Ia-le repede că ţi le las la 20)

Tub de articii mic, cu 10 focuri - 5 RON (Îţi dau 3 la 10 lei)

Tub de artificii mare, cu 30 de focuri - 15 RON ( Mai iei şi 2 mici şi ţi le las la 20 de lei)

Tunuri cu articii - 20 RON (Hai că îţi dau şi o cutie mică de petarde)

Cutie cu artificii 50 de RON ( Ţi-o las la 45. Hai bine, ia-o la 40!)
 
Tun cu articii 75 de RON (Şefu', e de ăla de se foloseşte la concerte, nu pot. Hai bine, ia-l la 70 de lei)

Vânzătorii ambulanţi riscă amenzi de până la 1200 de RON

Vânzarea de produse pirotehnice este reglementată prin legea numărul 248/ 2003. Conform acestei legi nu au voie să vândă decât cei persoanele fizice autorizate, dar şi aceştia doar în condiţiile prevăzute de lege.

Amezi între 400 şi 1200 de RON pentru vânzătorii ambulanţi



"Nerespectarea dispoziţiilor art. 8, art. 10 alin. 3, art. 11, 12, 13, art. 14 alin. 1, art. 20, 29 şi ale art. 30 - cu amendă de la 400 lei la 1200 lei, iar nerespectarea dispoziţiilor art. 292 şi ale art. 293-295 - cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei.", se arată în legea numărul 248/2003.

În cazul vâzătorilor ambulanţi se aplică amenzi cuprinse între 400 şi 1200 de RON.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite