Superstiţii de Revelion. Ce să facem ca să ne meargă bine în noul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumina artificiilor îndepărtează spiritele rele, spune o superstiţie FOTO Shutterstock
Lumina artificiilor îndepărtează spiritele rele, spune o superstiţie FOTO Shutterstock

Dacă vrem să fim feriţi de probleme şi de greutăţi în anul care vine, să ne bucurăm de prosperitate şi să avem o sănătate de fier, ar trebui să respectăm câteva superstiţii în această seară, dar şi în prima zi a lui 2013.

Dacă sunteţi superstiţioşi din fire, ar fi bine ca de Anul Nou să ţineţi cont de obiceiurile care aduc succes în dragoste, noroc la bani şi o sănătate de fier. Unele dintre ele sunt tradiţii româneşti, altele sunt împrumutate de la alte popoare, dar toate promit să aducă un an cu noroc în toate. Tradiţia populară spune că, pentru a avea un an bun, ar trebui să alungăm spiritele rele, iar acestea se sperie de zgomote puternice şi de lumină. De aici vine obiceiul de a pocni din bici. Petardele şi pocnitorile sunt varianta lui modernă. Un alt mod de a alunga spiritele rele este de a purta usturoi în buzunar în noaptea dintre ani. Iată alte câteva lucruri pe care să le respectăm dacă vrem să ne meargă bine în 2013:

Purtaţi bijuterii de argint. Acest metal vă fereşte de spiritele rele, iar dacă îl purtaţi în noaptea dintre ani, veţi fi curat precum acesta în anul ce urmează.

Deschideţi larg uşile şi ferestrele la ora 00.00. Dacă petreceţi Revelionul în propria casă, ar fi bine să alungaţi spritele rele din ea deschizând geamurile şi uşile, spune o altă superstiţie.

Ţineţi bani în buzunar. Anul Nou nu trebuie să vă prindă fără bani în buzunar sau în portofel dacă vreţi să vă bucuraţi de bunăstare în 2013.   

Mâncaţi peşte şi struguri. De pe masa de Anul Nou nu ar trebui să vă lipsească peştele dacă vreţi ca în noul an să dobândiţi agilitatea lui în depăşirea problemelor. Strigurii (dar şi stafidele) sunt asociaţi ideii de prosperitate şi vă protejează totodată de boli.

Purtaţi un obiect vestimentar roşu. Această culoare apără oamenii de spritele rele şi de privirile care au influenţe nefaste – de unde şi obiceiul de a îmbărca bebeluşii cu lucruri roşii pentru a- apăra de deochi.

Puneţi-vă o dorinţă. Se spune că la miezul nopţii porţile cerului se deschid, iar dorinţele se fac auzite cel mai bine în noaptea dintre ani.

Înconjuraţi-vă de lumină. Ţineţi luminile din casă aprinse în noaptea de Revelion sau aprindeţi artificii/lumânare la miezul nopţii. Lumina alungă spiritele rele şi vă fereşte de necazuri în noul an.

Achitaţi-vă datoriile financiare. Aceasta este o altă superstiţie care influenţează prosperitatea în noul an. Dacă rămâneţi cu datorii, riscaţi să o duceţi în acest fel tot anul ce urmează.

Sărutaţi-vă sub vâsc. Sărutul sub vâsc vă feresc de certuri în cuplu pentru tot anul, pentru că vâscul este simbol al iubirii şi al armoniei.

Nu fiţi trişti şi nu plângeţi. Se spune că starea de spirit pe care o aveţi la mieyul nopţii vă va urmări tot anul ce începe.

Există câteva superstiţii care trebuie respectate şi în prima zi a anului pentru a ne bucura de sănătate şi prosperitate:

Nu duceţi gunoiul mâine. Se spune că, odată cu gunoiul, veţi arunca şi norocul din casă pentru tot anul.

Nu daţi bani cu împrumut. În prima zi a anului nu este recomandat să împrumutaţi pe nimeni. În caz contrar, riscaţi să nu aveţi un an îmbelşugat.

Nu spălaţi şi nu măturaţi. Aceste treburi gospodăreşti ar trebui evitate în prima zi a anului din două motive: este zi de sărbătoare (Sf. Vasile) şi vă alungă norocul din locuinţă.

Primiţi în casă un bărbat brunet. O altă superstiţie spune că prima persoană care ar trebui să ne calce pragul în prima zi din an trebuie să fie bărbat şi neapătat brunet dacă vrem noroc şi belşug tot anul. Nu acelaşi lucru se poate spune despre bărbaţii blonzi sau roşcaţi care intră în casă pe 1 ianuarie. Aceştia sunt însoţiţi de ghinion, potrivit superstiţiei.

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri