Cronica unei sinucideri anunţate - Elena, cazul pierdut de România în 35 de ore. Autorităţile au terminat ancheta: „A băut 14 pahare cu apă şi a mâncat brioşe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia în vârstă de 53 de ani s-a aruncat de pe bloc la ora 18.40 FOTO David Muntean
Femeia în vârstă de 53 de ani s-a aruncat de pe bloc la ora 18.40 FOTO David Muntean

35 de ore de coşmar. Acesta a fost, pe scurt, sfârşitul vieţii Elenei Ionescu, femeia care, doborâtă de moartea fiicei sale, s-a aruncat de pe terasa unui bloc din Capitală. O armată de negociatorii şi soţul acesteia au încercat în zadar s-o facă să se răzgândească. Şi tot în zadar sunt, acum, explicaţiile autorităţilor pentru moartea care a zguduit, la finalul săptămânii, toată România

Elena Ionescu (53 de ani) locuia în Bucureşti alături de soţul său şi, în urmă cu doi ani, a trecut prin momente cumplite. Singura ei fiică, Alina (23 ani), a murit din cauza unei forme agresive de cancer. Atunci, a început şi sfârşitul Elenei. Apropiaţii familiei spun că, după moartea fiicei, femeia a fost doborâtă de o depresie peste care nu a putut nicio clipă să mai treacă. Joi dimineaţă, în jurul orei 7.00, bucureşteanca s-a urcat pe acoperişul unui bloc din Capitală, unde lucra ca femeie de serviciu, şi, timp de 35 de ore, a ameninţat că se va arunca în gol.

Pe terasa clădirii au venit negociatori, un medic psihiatru, soţul şi prietena femeii, dar nimeni nu a reuşit să o facă pe Elena să vorbească şi nici să renunţe la gândul sinuciderii. Fără să scoată niciun cuvânt, după ore întregi de stat pe marginea terasei, în soare, a acceptat să primească apă. 14 pahare pe care le-a primit de la negociatorii aflaţi în permanenţă pe bloc.

Căderea în gol

În cele 35 de ore în care a stat pe muchia terasei, Elena a şi mâncat: portocale şi brioşe, după cum a precizat, duminică, Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În noaptea de joi spre vineri, Elena Ionescu a stat numai trează şi a privit în gol, fără să-i pese că pe terasă se afla şi soţul ei, care o implora, cu un buchet de flori în mână, să se răzgândească.

sinucidere

FOTO David Muntean

În tot acest timp, autorităţile au încercat să intervină, dar, de fiecare dată, fără succes. Au vrut chiar să ajungă la ea cu o autoscară, dar femeia s-a agitat, iar pompierii şi negociatorii s-au oprit în momentul în care ajunseseră la etajul şase. În doatrea pompierilor din Bucureşti nu există plase şi saltele care să atenueze căderile de înălţime, şi din acest motiv, abia vineri, după zeci de ore de aşteptare, o saltea enormă a fost adusă din Argeş. La un minut după ce autorităţile au început s-o umfle, în jurul orei 18.40,  Elena s-a aruncat în gol de la circa 30 de metri înălţime. Sub privirile neputincioase ale autorităţilor, medicii prezenţi la faţa locului au putut doar să constate decesul.

Plângea mereu când se apropia ziua fiicei ei

Elena Ionescu lucra de câteva luni ca femeie de serviciu chiar în blocul de pe terasa căruia s-a aruncat. Administratorul clădirii a povestit, pentru „Adevărul“, că femeia se purta ciudat şi tot timpul era tristă. „De câteva luni lucra ca femeie de serviciu la noi (în blocul de pe strada George Enescu de pe terasa căruia s-a aruncat – n.r.). A fost în probe şi, până la urmă, am decis să îi prelungim contractul pentru că era muncitoare. În ultimele două-trei săptămâni nu mai făcea aşa treabă. Zilele trecute, înainte de a se urca pe bloc, am trimis şi fochistul la ea acasă să vedem ce s-a întâmplat cu ea de nu a mai ajuns la muncă. Şi uitaţi ce a făcut acum! Nu cred că banii au fost o problemă, avea salariu 700 de lei“, a spus administratorul blocului.

Acesta a mai povestit că femeia era tot timpul tristă şi, de cele mai multe ori, nu putea să o facă să spună niciun cuvânt: „Plângea mereu, nu puteam să vorbesc cu ea“. Flori Dobre, prietena Elenei, spune că nu a fost prima dată când femeia s-a purtat ciudat. „Şi anul trecut, în perioada zilei de naştere a fiicei ei (10 iunie – n.r.), Elena şi-a schimbat complet starea. Nu mai vorbea cu nimeni, se retrăgea. Sunt surprinsă că a recurs la un aşa gest pentru că toţi o cunoaştem ca fiind o persoană foarte, foarte credincioasă. Eu am fost lângă ea pe terasă, am vorbit cu ea, i-am dus aghiasmă. N-am reuşit să-i smulg nicio reacţie, s-a uitat la mine cu coada ochiului şi cred că m-a recunoscut, dar nu a vorbit“, a mai povestit Flori Dobre.

Elena Ionescu are şi o soră care locuieşte în străinătate şi care a vorbit cu Flori Dobre în momentul în care Elena era încă în viaţă, ameninţând că se aruncă de pe bloc. „Am vorbit cu Ionica (sora Elenei – n.r.) şi îmi zicea să îi duc un telefon acolo pe bloc să vorbească cu ea. Degeaba, nu a vrut să zică niciun cuvânt“, a mai precizat Flori Dobre.

„Perna este doar pentru persoane cooperante, instruite în prealabil”

Moartea femeii a împărţit România în două şi a strânit o mulţime de întrebări. Unii spuneau că nu înţeleg de ce negociatorii nu au încercat s-o imobileze pe Elena sau să o tragă de pe marginea terasei. La două zile după sinuciderea Elenei, Raed Arafat a prezentat concluziile anchetei: „În aceste situaţii, nu există o procedură fixă care se urmăreşte cap-coadă, este imposibil. Este o procedură cu recomandări de bază pe care echipa de negociatori le modifică. Sunt situaţii în care negociatorii sunt nevoiţi să se adapteze şi iau decizii care duc la succesul misiunii sau nu. Considerăm că în acest caz s-au respectat toate tehnicile şi tacticile procedurale“, a precizat acesta. 

Sinucigasa Calea Victoriei FOTO Mediafax

FOTO Mediafax

De asemenea, imediat după ce femeia s-a sinucis, Arafat a declarat, pentru „Adevărul“, că negociatorii ar fi putut să intervină doar dacă simţeau că pot face acest lucru în condiţii de siguranţă şi dacă persoana în cauză ar fi fost de acord să fie atinsă sau trasă de pe marginea terasei. Rolul unui negociator, a spus secretarul de stat, este acela de-l convinge pe cel care vrea să îşi viaţa să renunţe la gestul său prin comunicare. 

Au adus o saltea după 30 de ore

Un alt lucru care i-a intrigat pe mulţi este că în locul în care femeia ameninţa că se va arunca nu a fost amplastă o saltea care să atenueze căderea acesteia în gol. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti au explicat de ce a fost adusă o saltea din Argeş abia după aproximativ 30 de ore de când Elena stătea pe marginea blocului. 

„Pompierii din Bucureşti nu au în dotare plase şi saltele. În astfel de cazuri, intervenim cu ajutorul autoscărilor cu platforme. Aceste saltele sunt folosite, de obicei, pentru antrenamentul pompierilor. S-a dovedit că nu sunt eficiente în cazul căderilor de la înălţimi mari pentru că, în momentul în care victima cade pe saltea, este proiectată lângă aceasta. Au fost cazuri în care oamenii au rămas invalizi. În acest caz, când am început să umflăm perna, femeia s-a agitat. Negociatorii au zis că ar mai fi bine să ne oprim“, au precizat reprezentanţii ISU.

Raed Arafat a mai explicat că toate echipajele de pompieri, salvare, alpinişti şi negociatori au fost în permanenţă în legătură şi că în cele 35 de ore, autorităţile au încercat de mai multe ori să intervină, însă femeia se agita şi ameninţa că se va arunca în gol, moment în care încercările erau abandonate. Ultima încercare a pompierilor a avut loc la ora 18.39, atunci când au început să umfle salteaua care ar fi putut atenua căderea Elenei. Un minut mai târziu, femeia care nu a vorbit deloc cu negociatoii şi cu apropiaţii aflaţi pe terasa blocului s-a aruncat în gol. „Perna (n.r. cea care era umflată) minimalizează riscul doar pentru persoanele cooperante şi instruite în prealabil. Nu este eficientă în cazul căderilor de la înălţimi mari“, a mai spus Arafat.

Pe aceeaşi temă: 

De ce n-a fost umflată salteaua care ar fi putut să atenueze căderea femeii care a sărit de pe bloc după 35 de ore

UPDATE Sfârşit tragic pentru femeia care de 35 de ore ameninţa că se sinucide. Aceasta a căzut în gol de pe un bloc din Bucureşti şi a murit pe loc

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite