Celebra berărie Gambrinus va fi redeschisă de Mărţişor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea a stat ani de zile abandonată şi neîngrijită. FOTO Adevărul
Clădirea a stat ani de zile abandonată şi neîngrijită. FOTO Adevărul

Celebra berărie Gambrinus care a funcţionat până în anii '40 la parterul Hotelului Cişmigiu va fi redeschisă la 1 martie. Hotelul Cişmigiu a fost recent renovat şi inaugurat de către o firmă spaniolă care deţine mai multe afaceri în Capitală.

Amenajarea berăriei va fi gata în mai puţin de două săptămâni, însă deschiderea oficială va avea loc pe 1 martie. Pentru a readuce farmecul de altădată al berăriei, compania spaniola Hercesa a investit aproximativ 150.000 de euro în decorul inspirat din perioada interbelică.

Pentru moment, lista de preţuri nu a fost încă stabilită, dar reprezentanţii companei susţin că acestea vor fi asemănătoare cu cele din berăriile Centrului Istoric. Pe lângă sortimentele de bere nemţească, printre care se va găsi şi berea Gambrinus, clienţii vor avea ocazia să guste preparate tradiţionale care erau servite şi în vechea berărie. Pe lângă celebrii patricieni (n.r. cârnat preparat din carne tocată de vită la grătar), la berărie se vor putea savura şi sortimente variate de plăcinte tradiţionale.

Legendarul Hotel Cişmigiu din centrul Bucureştiului a fost redeschis anul trecut pe 19 decembrie, la 17 ani de când superbul edificiu a fost înschis. Compania iberică Hercesa a investit aproximativ 15 milioane de euro în renovarea completă a hotelului, care a durat mai bine de patru ani.

Amplul proces de restaurare a necesitat reconstruirea de la zero a interiorului, iar din restul clădirii au fost păstrată doar faţada originală a clădirii, cu elementele sale arhitecturale din 1912.

Hotelul dispune de 60 de apartamente care se adresează turiştilor care vor să se cazeze pe termen lung. Apartamentele au suprafeţe între 38 şi 50 de metri pătraţi, iar gradul de confort este de patru stele.

Berăria va fi decorată exact ca în vremurile Micului Paris

berarie

Istoria berăriei deschisă de Caragiale

Celebra berărie a fost deschisă în anul 1897 pe strada Câmpineanu numărul 4 şi preluată în anul 1901 de către dramaturgul Ion Luca Caragiale, cel care i-a şi dat denumirea de Gambrinus. Aflată vizavi de vechea clădire a Teatrului Naţional (n.r.  Actualul Hotel Novotel), berăria era locul preferat de întâlnire al oamenilor de teatru, al ziariştilor vremii, dar şi al oamenilor politici şi de afaceri.

La berăria lui Caragiale se sărbătoreau premierele Teatrului Naţional şi ale Teatrului Cărăbuş. Era o berărie frecventată mai ales pentru sortimentele diverse de mâncare, iar specialitatea casei era şniţelul Vienez, fiind  atât de mare încât era servit la două persoane.

După plecarea lui Caragiale în anul 1905 la Berlin, fosta Fabrică de Bere Luther a redeschis localul  şi l-a concesionat fraţilor Ionescu, bucătari de profesie care au păstrat specificul berăriei. În anul 1906 a fost invitat să întreţină atmosfera celebrul violonist Grigoraş Dinicu, cunoscut pentru maniera unică şi tehnica instrumentală în care interpreta piese din repertoriul lăutăresc.

Imobilul în care se afla berăria a fost demolat în anul 1940, iar pe locul lui a fost construit un bloc de locuinţe. În 1941, un anume Naumescu a reînviat brandul celebrei berării care a fost deschisă la intersecţia Bulevardului Regina Elisabeta cu strada Ion Brezoianu, la parterul Hotelului Palace, devenit Hotelul Cişmigiu după cel de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, localul a fost naţionalizat în anul 1948, însă denumirea nu i-a fost schimbată.

După căderea regimului comunist, în anul 1995 berăria împreună cu Hotelul Cişmigiu au fost închise din cauza degradării avansate în care se aflau.

Numele de Gambrinus nu este nici pe departe un nume autohton, acesta fiind numele unui rege legendar din Flandra (n.r. Este o regiune din nord-vestul Europei, una dintre componentele teritoriale ale Belgiei) fiind considerat protectorul berarilor. Din această cauză, numele de Gambrinus este întâlnit la mai mulţi producători şi mărci de bere din Franţa,  Cehia, Germania sau SUA.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite