Cazul biciclistului călcat de tren pe podul din Herăstrău: Ministerul Transporturilor aruncă vina pe Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe persoane au murit şi au fost rănite pe podul CFR din parcul Herăstrău FOTO rahoveanu.wordpress.com
Mai multe persoane au murit şi au fost rănite pe podul CFR din parcul Herăstrău FOTO rahoveanu.wordpress.com

Ministerul Transporturilor susţine că a informat, încă din anul 2015, Primăria Capitalei, că va emite un aviz de principiu pentru construirea unei pasarele pietonale în zona podului de cale ferată din Parcul Herăstrău, însă până în prezent Primăria nu a transmis către CFR documentaţia tehnică. Mesajul ministerului vine după ce zilele trecute un om a murit, călcat de tren, în timp ce încerca să traverseze podul.

Ministerul susţine însă că, în ciuda informării, „Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti nu a transmis nici până astăzi, 13.06.2017, documentaţia tehnică în baza căreia Ministerul să emită acest document”.

Podul de cale ferată din zona Parcului Herăstrău, aflat în administrarea CFR SA, asigură doar infrastructura necesară traficului feroviar, fiind prevăzut conform legislaţiei cu trotuar şi scări tehnologice numai pentru accesul şi deplasarea personalului feroviar autorizat.

În prezent, singura variantă de traversare a Parcului Herăstrău în condiţii de siguranţă este aleea pietonală special amenajată pe sub podul feroviar.

Există de asemenea tot pe sub podul feroviar o altă zonă de acces (împrejmuită cu gard şi închisă de proprietar - ALPAB) care ar putea permite accesul pietonal pe sub pod, însă această zonă nu este administrată de MT sau de CFR.

„Referitor la solicitarea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti de a construi în această zonă o pasarelă pietonală, menţionăm faptul că reprezentanţii companiei feroviare şi-au exprimat în scris încă din anul 2015 (prin actele cu nr. 5/10/468/22.06.2015 şi nr. 7/5/1003/14.12.2015) susţinerea acestui proiect de utilitate şi siguranţă publică prin emiterea avizului de principiu cu condiţia să fie transmisă documentaţia tehnică, întocmită de un proiectant de specialitate autorizat AFER (Autoritatea Feroviară Română) şi verificată de verificatori atestaţi pentru acest tip de construcţie. De asemenea CFR SA a transmis informaţiile referitoare la condiţiile tehnice pe care trebuie sa le îndeplinească pentru amplasarea pasarelei, conform legislaţiei în vigoare. Până la ora actuală, documentaţia tehnică pentru construirea pasarelei pietonale nu a fost transmisă de Primărie către CFR, astfel încât să poată fi emis  avizul necesar”, transmite Ministerul Transporturilor.

În această situaţie, pentru evitarea accidentelor în zona podului feroviar, reprezentanţii CFR au avertizat permanent prin diferite mijloace de informare asupra pericolelor la care sunt expuşi pietonii dacă traversează lacul din Parcul Herăstrău prin zone interzise.

Cu toate acestea, mai multe persoane au murit încercând să traverseze podul, fie călcate de tren, fie electrocutate. Cel mai recent caz a avut loc duminică, când un tânăr care mergea cu bicicleta a încercat să traverseze podul şi a fost călcat de tren. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite