Edilii din Bucureşti s-au săturat să fie ignoraţi de Municipalitate: şi-au făcut Asociaţia Primarilor de Sector
0Primarii de sector din Capitală şi-au unit forţele într-o asociaţie care se va înfiinţa juridic săptămâna aceasta. Edilii susţin că s-au săturat să nu fie consultaţi în deciziile luate la nivelul întregului oraş, dar care afectează şi sectoarele de care aceştia răspund. Totodată, aceştia acuză o împărţire inegală a bugetelor.
Cei şase primari s-au întâlnit duminică, 7 aprilie, într-o discuţie ce a pus bazele Asociaţiei Primarilor de Sector, organizaţie care va fi avizată juridic, printr-o hotărâre judecătorească, în cursul săptămânii în curs, potrivit primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Edilii sunt nemulţumiţi de încercarea administraţiei generale a Capitalei de a le limita prerogativele, dar şi banii motiv pentru care au luat decizia de a se implica într-un mod organizat în relaţiile dintre ei şi primarul general Sorin Oprescu. Totodată, edilii celor şase sectoare s-au declarat oficial împotriva desfiinţării actualei organizări administrativ-teritoriale.
„Scopul acestei asociaţii este reprezentarea bună a intereselor comune ale colectivităţilor locale ale sectoarelor, în raport cu autoritatea centrală (autorităţile guvernamentale n. r.), în raportul dintre autoritatea locală cu autoritatea generală, dar şi în raportul primăriilor locale cu fundaţii, organizaţii non-guvernamentale, cu societatea civilă“, a declarat primarul Cristian Popescu Piedone, pentru adevarul.ro.
Primarii celor şase sectoare sunt nemulţumiţi de felul în care ia deciziile Primăria Capitalei şi în mod deosebit primarul general, Sorin Oprescu, atât în ceea ce priveşte alocarea fondurilor – care se face inegal şi pe considerente mai mult sau mai puţin corecte – cât şi în ceea ce priveşte priorităţile, dar şi prerogativele edililor.
Niciun un oraş din lume nu se dezvoltă unitar
„Este o iniţiativă comună, a tuturor celor şase primari de sector, indiferent de afilierea politică, de prietenii sau de adversităţi personale. Ne uneşte datoria pe care o avem fiecare dintre noi faţă de cetăţenii Bucureştiului, de a le oferi o administraţie locală cât mai eficientă. Iar una dintre condiţiile pentru o administraţie locală eficientă este buna colaborare dintre primăriile de sector, sau dintre primăriile de sector şi Primăria Capitalei. Avem nevoie de o mai bună colaborare în planul administrativ. Se afirmă că Bucureştiul se dezvoltă neunitar. Este corect, dar nici un oraş din lume nu se poate dezvolta unitar. Ceea ce se poate face este limitarea discrepanţelor de dezvoltare dintre sectoare“, a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, la întâlnirea de duminică.
Chiliman, primul preşedinte asociaţiei
Cei şase primari au hotărât de comun accord, potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei sectorului 2, Anatol Albu, că preşedintele asociaţiei va fi pentru primele şase luni Andrei Chiliman, el fiind totodată cel care se va ocupa de relaţia cu opinia publică în această perioadă.
În cadrul şedinţei de duminică, Chiliman a mai vorbit şi despre schimburi permanente de experienţă între primarii de sector, cât şi despre armonizarea punctelor de vedere referitoare la direcţiile de dezvoltare ale Bucureştiului.
„Ne propunem să construim o viziune comună asupra direcţiilor de dezvoltare ale Capitalei, atât în domeniul legislativ, cât şi în domeniul investiţiilor, infrastructurii şi al calităţii vieţii în Bucureşti“, a mai adăugat Chiliman.
Regionalizarea, subiect fierbinte pentru primarii de sector
Subiectul regionalizării ca organizare a teritoriului României este în continuare extrem de dezbătut şi contestat între polii de putere. La nivelul ţării se discută despre cine va fi „buricul“ regiunii, dar la nivelul Capitalei, discuţia a prins alte forme.
Cum este firesc, Bucureştiul va fi reşedinţă de regiune, dar organizarea sa adminstrativă va suferi modificări majore care implică printre alte măsuri, ideea desfiinţării administraţiilor locale, ca entităţi autonome, şi gestionarea problemelor Capitalei doar de la nivelul unei singure primării, adică a Primăriei Generale.
Desfiinţarea primăriilor de sector ar aduce cu sine şi „dizolvarea“ celor şase scaune administrative pe care Andrei Chiliman, Neculai Onţanu, Robert Sorin Negoiţă, Crisitan Popescu Piedone, Marian Vanghelie şi Rareş Mănescu stau în prezent. O dată cu această schimbare, nici consiliile locale nu vor mai exista fiind un singur consiliu de circa 80 de membri organizat la nivelul Primăriei Capitalei.
Această ipoteză a adus cu sine controverse între primarii celor şase sectoare care însă s-au declarat a fi pentru regionalizare, dar nu pentru centralizarea administraţiei oraşului.
Piedone: „Dacă primarilor de sector li se ia din atribuţii, noi de ce mai suntem?“
„Regionalizarea se poate face, dar într-un singur fel, prin descentralizare. Deci nu să existe un mamut cu un pix în mână, asta este altceva, este dictatură. Nu sunt împotriva regionalizării, vorbesc despre normalitate. Dacă primarilor de sector li se ia din atribuţii, noi de ce mai suntem? Să ridic din umeri în faţa cetăţenilor, eu nu pot! Adunate, cele şase sectoare însumează circa 2,5 milioane de oameni. Toate sondajele arată că oamenii vor păstrarea sectoarelor. Centralizarea poate fi făcută doar la nivelul unei gândiri urbanistice unitare. Ne (primarii de sector n. r.) întrunim într-o chestiune foarte serioasă, am conştientizat că împreună putem face ceva”, a mai spus primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Andrei Chiliman susţine că primarii de sector sunt liantul între comunitate şi autoritatea centrală, ceea ce îi îndreptăţeşte să ia parte la deciziile cu privire la viitorul Capitalei.
„Vom formula un punct de vedere comun referitor la viitoarea arhitectură administrativă a Bucureştiului, în contextul regionalizării României. Noi, primarii de sector, suntem reprezentanţii autorităţii cei mai apropiaţi de problemele bucureştenilor, de viziunea lor asupra modului în care ar trebui administrat oraşul lor. Considerăm că aceste realităţi ne obligă pe noi să formulăm un punct de vedere cu privire la organizarea administrativă a Capitalei, iar pe legiuitori să-l asculte şi chiar să ţină cont de el“, a subliniat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.
Organizarea asociaţiei
Potrivit celor şase primari, întâlnirile vor fi de cel puţin o dată pe lună. Conducerea va fi asigurată, prin rotaţie, de toţi primarii de sector, fiecare exercitând-o pentru o perioadă de trei luni, în ordinea numerelor sectoarelor.
Aceştia îşi propun să constituie un corp de experţi şi grupuri de lucru pe diferite domenii de activitate, sau pe proiecte.
Principalul scop al asociaţiei este acela de a întări parteneriatul cu primarul general, Sorin Oprescu, facilitarea comunicării dintre primarii de sector şi primarul general, dincolo de cadrul formal, instituţional, în care legea stabileşte colaborarea dintre cele două părţi.
Primarul general va fi invitat permanent la întâlnirile asociaţiei.
Potrivit edililor, este mult mai eficient ca primarul să ia act de agenda primăriilor de sector, atunci când ea este exprimată o dată, pe o singură voce, decât atunci când este exprimată pe şase voci.
Administratorii celor şase sectoare vor formula un punct de vedere comun referitor la viitoarea arhitectură administrativă a Bucureştiului, în contextul regionalizării României.