Spitalul Medpark, obligat să achite despăgubiri de un milion de lei în cazul Berari. A fost sau nu malpraxis?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delia Berari a decedat în noiembrie 2015
Delia Berari a decedat în noiembrie 2015

Spitalul privat din Chişinău Medpark a fost obligat de Judecătoria sectorului Centru să plătească prejudiciul material provocat familiei Berari, în cazul fetiţei născute cu grave probleme în luna iulie 2013. Decizia a fost luată cu două săptămâni înainte ca fetiţa să decedeze, iar după ani de umblat prin instanţe în căutarea dreptăţii, administraţia spitalului continuă să-şi îndreptăţească acţiunile, contestând hotărârea judecătorilor.

Delia Berari, fetiţa născută cu traume grave la Medpark, a decedat pe 19 noiembrie 2015. Cu două săptămâni înainte, pe 6 noiembrie, Judecătoria Centru din Capitală a obligat administraţia instituţiei medicale să-i plătească familiei despăgubiri materiale şi morale în valoare peste un milion de lei. Totuşi, instanţa a considerat neîntemaiate cerinţele familiei Berari privind constatarea faptului că starea de sănătate a fiicei lor a fost o consecinţă a greşelilor comise de către personalul spitalului.

Judecătorii au atestat faptul că între acţiunile medicilor de la Spitalul Medpark şi consecinţele survenite este o legătură cauzală, „or pe parcursul întregii sarcini a reclamantei atât starea de sănătate a mamei, cât şi a fătului erau în normă, fiind lipsă careva complicaţii sau acuze, fapt raportat la Raportul de expertiză efectuat de către experţii Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti (...)”.

„Instanţa atestă că prin acţiunile anagajaţilor (spitalului - n.r.) reclamanţilor le-a fost cauzat nu doar un prejudiciu material, dar şi moral, or reclamanţii au fost privaţi de dreptul de a avea un copil sănătos, de a se bucura de momentele fericite pe care un copil le poate oferi părinţilor săi, inclusiv prin greşeli sau şotii”, au mai constatat judecătorii.

Medpark a contestat decizia la Curtea de Apel

Întrebată de Adevărul Moldova să comenteze hotărârea judecătorilor, directorul medical al Spitalului Medpark, Olga Şchiopu, ne-a spus că ne trimite un răspuns oficial în scris. În mesaj, administraţia instituţiei precizează că a contestat decizia primei instanţe la Curtea de Apel Chişinău, fără a oferi alte detalii.​

Copilul s-a stins din viaţă în mijlocul unei bătălii acerbe pentru dreptate. Părinţii acesteia au luptat mai mulţi ani atât cu adminsitraţia spitalului, cât şi cu instituţiile statului. Procurii au clasat, însă, la un moment dat, dosarul penal intentat acum doi ani pe acest caz, iar în urma unei plângeri depusă de mama fetei, Procuratura Generală a dispus reluarea cauzei penale. Motive au fost multe. Ancheta a depistat că una dintre cele mai grave încălcări admise de administraţia Spitalului Medpark era lipsa unei echipe de gardă care să se afle în instituţie 24 de ore din 24. Altfel spus, în cazuri de urgenţă, noaptea la spital nu se aflau specialişti care să intervină. De regulă, doctorii erau sunaţi, iar aceştia veneau de acasă.

Sănătate Info aminteşte că Delia s-a ales cu traume grave, după ce înainte de naştere s-a produs o prolabare de cordon, iar naşterea a fost întârziată forţat de către medicul obstetrician. Din acest motiv fetiţa se asfixia din lipsă de oxigen. Drept consecinţă, ea a dezvoltat paralizie cerebrală, probleme de vedere şi de auz şi se alimenta printr-o sondă. Totuşi, fetiţa făcea progrese datorită faptului că părinţii investeau sume enorme de bani în recuperarea ei. Aceştia cheltuiau 11.000 de lei numai pentru alimentaţie, care era una specială şi se găseşte doar în străinătate.

Procurorii au mai stabilit că o altă greşeală admisă de administraţia de atunci ar fi fost că examenul vaginal, dar şi conduita naşterii a fost efectuată de către o moaşă, lucru iarăşi interzis de către documentele emise de comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătăţii. Aceste intervenţii trebuie realizate doar de către medicul obstetrician-ginecolog. De altfel, o expertiză efectuată la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti a stabilit că examenul vaginal a fost efectuat superficial. Există însă dubii că acesta ar fi fost făcut în general, întrucât în cazul deschiderii de col uterin de 5 centimetri şi la un examen atent, un personal medical competent ar fi observat complicaţia care urma să se producă şi anume prolabarea de cordon.

După decesul Deliei Berari, părinţii fetiţei au dat acceptul ca organele fiicei lor să fie prelevate şi transplantate altor copii care erau în stare critică. Datorită deciziei părinţilor trei copii au primit şansa la o nouă viaţă. Prelevarea a avut loc în spitalul din Oradea, România.

Diana Berari ne-a spus că, în cazul în care Medpark va ataca decizia primei instanţe la Curtea de Apel, aceasta va continua să obţină dreptatea până va epuiza toate căile legale în ţară, iar dacă va fi nevoie - va ajunge şi la CEDO.

Amintim că Procuratura a solicitat Ministerului Sănătăţii să creeze o comisie care să examineze situaţia de la această instituţie şi să ia măsuri, inclusiv sancţionarea, însă ministerul nu a răspuns la solicitările anterioare ale jurnaliştilor dacă se iau sau nu măsuri în urma solicitării procurorilor. Iar administraţia Spitalului Medpark a refuzat de fiecare dată să facă lumină asupra acestui caz, motivând că ancheta este în desfăşurare.

Precizăm că niciun doctor nu a fost sancţionat măcar disciplinar în acest caz. Mai mult decât atât, directorul medical de atunci al Medpark (2009-2013), Mihai Ciocanu, a fost numit viceministru al Sănătăţii (iulie 2013), iar astăzi ocupă funcţia de director al Institutului de Medicină Urgentă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite