Societatea civilă nu este de acord cu crearea instanţelor specializate pentru infracţiuni de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ONG-urile cred că autorităţile tergiversează implementarea reformelor cu impact real. FOTO Adevărul
ONG-urile cred că autorităţile tergiversează implementarea reformelor cu impact real. FOTO Adevărul

ONG-urile consideră că crearea instanţelor specializate pentru infracţiunile de corupţie, care reprezintă una dintre propunerile Centrului pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc (CRSJ), nu este una necesară.

Într-un apel public cu privire la reformarea sistemului judecătoresc, ONG-urile menţionează că se creează impresia că prin aceasta de fapt se doreşte amânarea reformelor care ar avea un impact real asupra luptei împotriva corupţiei, cum ar fi consolidarea Procuraturii Anticorupţie şi limitarea mandatului acesteia pe lupta împotriva corupţiei mari.

Nadejda Hriptievschi, director de program la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că în cazul acestei propuneri drept justificare este invocată practica judecătorească neunitară şi individualizarea contestabilă a pedepselor în cauzele de corupţie. Expertul a menţionat că noi avem deja experienţă similară legată de instanţele economice, care au devenit focare de corupţie. „Cu cât instanţa este mai mică şi cu cât specializarea judecătorului este mai îngustă, judecătorii examinând doar un tip de cauze, cu atât mai uşor este pentru terţi să-i poată influenţa”, a notat Nadejda Hriptievschi.

Potrivit directorului de programe, crearea unei judecătorii şi a colegiilor specializate, în cadrul Curţii de Apel şi Curţii Supreme de Justiţie nu va rezolva problema CSJ, care are în continuare o practică neuniformă, inclusiv pe dosarele de corupţie. În opinia sa, dacă se doreşte specializarea judecătorilor în cauzele de corupţie, aceasta poate fi făcută mai uşor prin specializarea judecătorilor de primă instanţă în cauzele penale şi civile, fără crearea judecătoriilor separate.

Nadejda Hriptievschi a mai spus că adevărata problemă în combaterea corupţiei în Republica Moldova este investigarea ineficientă. Astfel, prin urmare este necesară adoptarea urgentă a proiectului Legii procuraturii şi a legislaţiei conexe pentru crearea premiselor de luptă contra corupţiei prin investigarea profesionistă a faptelor de corupţie, şi nu distragerea atenţiei către etapa finală a cauzei penale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite