Nereguli depistate în mai multe spitale raionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii instituţiilor medicale nu controlează eficient asigurarea bolnavilor cu medicamente. Din această cauză, preparatele farmaceutice, deşi în majoritatea cazurilor sunt livrate la timp şi în cantităţi suficiente, în unele secţii spitaliceşti ajung cu întârziere.

Ca urmare, pacienţii sunt nevoiţi să procure singuri medicamente. Mai multe nereguli în acest sens au fost depistate de ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, în timpul unor vizite inopinate în mai multe spitale din raioanele, după ce mai mulţi pacienţi au reclamat că au cumpărat medicamente, transmite IPN.

Ministrul a spus, în cadrul şedinţei Colegiului Ministerului Sănătăţii, că procurarea soluţiilor fiziologice sau a altor preparate terapeutice din farmacia spitalului este inadmisibilă . Se constată o înţelegere între farmacistul din spital şi cel din farmacia de peste drum, care îi vinde bolnavului preparatul. „Când pacientul se revoltă, medicii spun că de vină este Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate. În asemenea caz, ei fie nu gestionează eficient instituţia, fie sunt implicaţi în această schemă frauduloasă”, a adăugat Ruxanda Glavan.

În spitalul raional Sângerei au fost depistate preparate farmaceutice pe care erau indicate preţuri şi care erau vândute pacienţilor spitalizaţi, ceea ce reprezintă o acţiune ilegală. În Spitalul raional Taraclia medicamentele sunt achiziţionate fără respectarea procedurilor prevăzute în hotărârea de Guvern 1128, evitând Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate. Ca urmare, sunt cumpărate preparate farmaceutice care nu sunt necesare pentru tratamentele aplicate în spital, cum ar fi vitaminele sau plantele medicinale. Registrele de evidenţă a preparatelor farmaceutice în secţii sunt întocmite cu mai multe greşeli, iar fişele medicale sunt completate peste o lună după externarea pacienţilor. Abateri similare au fost depistate şi de Inspectoratul Farmaceutic la Institutul de Ftiziopneumologie, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” şi Spitalul Clinic Municipal numărul 1.

Ministrul Sănătăţii a informat directorii de spitale că va fi instituită o comisie care va evalua activitatea farmaciilor spitaliceşti şi a cerut managerilor să îmbunătăţească mecanismul de supraveghere a circuitului de preparate farmaceutice în cadrul instituţiilor medicale şi să excludă situaţiile când pacienţii cumpără medicamente. În acest context, Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate a fost delegat să definitiveze în decurs de o lună procedura de comunicare online cu instituţiile medicale, care ar permite planificarea, monitorizarea şi executarea contractelor în regim real.

Ministerul îndeamnă pacienţii care cumpără medicamente în spitale să informeze să informeze despre asemenea cazuri la numărul de telefon: 022 72 10 10 sau pe office@ms.gov.md.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite